skip to Main Content
Kristan Onderwaater

Hoe overwin ik mijn sociale fobie? (deel 3)

Kwetsbaarheid – Deel 3

Met behulp van het eerste deel van dit driedelige artikel heb je de kracht van acceptatie kunnen ervaren. Deze acceptatie creëert ruimte om te kunnen groeien in het proces om jouw sociale fobie te overwinnen. In het tweede deel heb ik enkele overtuigingen met je gedeeld die jou kunnen stimuleren en zo helpen om het overwinningsproces te versnellen. Nu jij de juiste koers gezet hebt en jij hier niet meer van afwijkt is het vandaag tijd om een nieuwe stap te maken. Vandaag ga ik jou uitleggen hoe jij de regie over jouw leven weer helemaal terug in eigen handen kunt nemen. Zodat jij een leven kunt creëren waarin jij je goed, tevreden, liefdevol en gelukkig voelt. Dit gaan we doen door jouw comfortzone te vergroten!

Wat is de comfortzone?

Wat er feitelijk met de comfortzone bedoeld wordt is een gebied waarbinnen jij je veilig en ontspannen voelt. Herinner jij je mijn eerste artikel uit deze reeks nog? Hierin beschreef ik dat, wanneer jij gebukt gaat onder je sociale fobie, je een gevoel kunt ervaren waarin jouw leven alsmaar kleiner lijkt te worden. Je maakte bewuste keuzes om angstige en onbekende situaties te vermijden; je was jouw comfortzone op dat moment dus aan het verkleinen. Wat wij nu gaan doen is dit proces omkeren en deze comfortzone juist vergroten. Je comfortzone vergroot je door bewuste keuzes te maken om angstige en onbekende situaties aan te gaan omdat jij wilt groeien! Een zeer effectieve manier om dit te doen is door jezelf kwetsbaar op te stellen.

Hoe stel ik mij kwetsbaar op?

Je kwetsbaar durven opstellen is een essentiële stap die jij moet maken wil jij jouw sociale fobie overwinnen. Dit is voor veel mensen lastig, niet alleen voor diegenen die worstelen met een sociale fobie. Veel mensen hebben namelijk in het dagelijks leven een soort van masker op; een gezicht dat zij laten zien aan de buitenwereld, ook wel ego genoemd. Slechts een handjevol mensen krijgt maar die ‘ware persoon’ te zien. De reden dat mensen een ego hebben is om zichzelf te beschermen tegen afwijzing, feitelijk een soort van schild dus. Het grote nadeel hieraan is dat er generalisatie plaatsvindt en mensen zich dus gaan gedragen op een manier die algemeen geaccepteerd is. Hierdoor vallen specifieke kenmerken, kwaliteiten en karaktereigenschappen – die ieder mens zo uniek maakt – zo goed als weg!

Ik ga jou daarom nu vragen of jij jouw schild wilt laten zakken. Ik wil dat jij aan mij en de rest van de wereld laat zien wie jij nou werkelijk bent (en waar jij voor staat)! Op deze manier ga jij ervaren dat jij in je kracht komt te staan en je zo los kunt maken van de non-acceptatie van anderen. Hoe je dit schild kunt laten zakken – om zo je sociale fobie compleet te overwinnen – ga ik a.d.h.v. vier overtuigingen met je delen.

“Vulnerability is not weakness. And that myth is profoundly dangerous. Vunerability is the birthplace of innovation, creativity and change.” – Brene Brown

Overtuiging #6– Mijn sociale fobie mag er zijn.

De eerste stap om jezelf kwetsbaar op te stellen is door met anderen te praten over jouw sociale fobie (en dat jij deze aan het overwinnen bent!). Begin klein en praat erover met iemand die jij vertrouwd. Probeer dit vervolgens uit te breiden en praat erover met iemand die voor jouw gevoel wat verder van je af staat. Naarmate jij dit met meerdere personen gaat delen zal jij ervaren dat jij je comfortabeler gaat voelen bij het geven van openheid over jouw sociale fobie. Wat jij tegelijkertijd zult gaan merken is dat je er een hoop steun voor terugkrijgt en je komt er zeer waarschijnlijk achter dat jij niet de enige bent die worstelt met (bepaalde) sociale situaties. Vind je deze stap te groot? Kijk dan of ons Sociale Vrijheid Trainingsprogramma iets voor jou is. Hier ervaar jij o.a.  hoe het is om in een veilige omgeving te praten over jouw sociale fobie.

Overtuiging #7 – Ik mag mijn gevoelens uiten.

In mijn eerste artikel uit deze reeks heb ik uitgelegd hoe belangrijk het is dat jij jezelf toelaat om je te voelen zoals jij je voelt. Heb jij hier nog moeite mee? Dan zal deze overtuiging jou enorm kunnen gaan helpen. De volgende stap – in het jezelf kwetsbaar opstellen – zet je namelijk door je gevoelens te uiten. Geef jij een presentatie en ben je zenuwachtig? Vertel de mensen in de zaal dan dat jij het een beetje spannend vindt. Ben jij op een verjaardag en voel jij je angstig? Vertel de persoon links of rechts van je dan dat jij je een beetje ongemakkelijk voelt. Door het benoemen van wat jij op dat moment voelt geef jij even aandacht aan dat gevoel. Feitelijk ‘geef je dan toestemming aan dit gevoel dat het er mag zijn’ en daardoor zal de weerstand voor dit gevoel grotendeels wegvallen en voelt dat bevrijdend. Het is namelijk de afkeuring van dit gevoel wat onprettig voelt in je lichaam. Ook hier zal je gaan ervaren dat er veel meer mensen zijn die zich ook niet geheel comfortabel voelen in de desbetreffende situatie. Wil je meer weten over het belang van het uiten van je gevoelens? Lees dan dit artikel.

Overtuiging #8 – Ik zeg wat ik wil zeggen.

Zijn er momenten waarop jij iets wilt toevoegen aan een gesprek maar dan toch je mond houdt? Dat jij bij jezelf denkt dat het misschien wel raar, dom of misschien wel overbodig is? Het is prima dat jij even logisch nadenkt voordat jij wat wilt zeggen maar zodra jij je bezig gaat houden met wat anderen van jouw inbreng gaan vinden, maak jij het jezelf heel moeilijk. Wil jij je sociale fobie overwinnen? Dan moet jij je ook in deze situatie leren je kwetsbaar te durven opstellen door te zeggen wat jij wilt zeggen. Een goede manier om hier mee te beginnen is door vragen te stellen. Zodra – in een bepaalde situatie – een vraag in jou opkomt besluit jij voor jezelf dat jij deze vraag gaat stellen ongeacht de smoesjes die jouw mind (of ego) verzint om het niet te doen.

Wij mensen zijn van nature nieuwsgierige wezens en je zult gaan merken dat het stellen van vragen na verloop van tijd steeds gemakkelijker gaat. Vervolgens kun jij dit uitbreiden door jouw mening over een bepaald onderwerp te geven. Het geeft niets als iemand jou met zijn argumenten omver blaast; dat is weer de volgende stap! Beetje bij beetje zal jij zo meer vertrouwen krijgen in wat jij te zeggen hebt en het belang hiervan inzien. Meer hierover lees je in dit artikel.

Overtuiging #9 – Ik ga voor wat ik wil ervaren.

Dit is de laatste stap in dit driedelige artikel die ik met jou ga delen om jouw sociale fobie helemaal te overwinnen. Tevens is dit meteen ook de mooiste stap die jij zult gaan maken! Eigenlijk is deze stap heel simpel maar vraagt het enorm veel lef. Neem even een pen en papier bij de hand er schrijf voor jezelf – in een paar minuten – de dingen op die jij graag zou willen doen en ervaren in jouw leven. Gebruik je fantasie en beschrijf hoe jij wilt dat jouw toekomst eruit ziet. Beschrijf hoe jouw relatie met vrienden en familie er uit ziet, in welk huis jij woont en in welke auto jij rijdt. Hoe ziet jouw gezin er uit, hoe gaan jullie met elkaar om? Beschrijf waar jij jouw geld mee verdiend en welke (gezonde) levenswijze jij aanhoud. Waar wordt jij gelukkig van? Probeer alles zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven en durf te dromen zonder grenzen of limiet.

Ben je klaar? bekijk dan het papier dat jij voor je hebt liggen.. Op dat papier staat namelijk wat jij diep van binnen wilt. Ben jij al actief bezig om deze dromen te verwezenlijken en zo niet; hoelang zal jij je dromen blijven uitstellen en waarom? Besef dat het een kwestie is van wat jouw hart jou ingeeft maar waar jij jouw mind toelaat om het te bekritiseren en af te keuren. Laat je niet langer remmen in je groei en ga voor wat jij wilt ervaren! Misschien heb je ook wat aan dit artikel.

In het kort

Door het vergroten van jouw comfortzone neem jij de regie van jouw leven terug in eigen handen. Dit is een essentiële stap om jouw sociale fobie helemaal te overwinnen. Je comfortzone vergroot je door bewuste keuzes te maken om angstige en onbekende situaties aan te gaan omdat jij wilt groeien! Een zeer effectieve manier om dit doen is door jezelf kwetsbaar op te stellen. Dit kun je o.a. doen door:

1) Openheid te geven over jouw sociale fobie.
Begin klein door er met iemand over te praten die jij vertrouwd. Breid dit uit door dit te doen met iemand die voor jouw gevoel wat verder van je afstaat. Heb jij hier moeite mee dan kan ons Sociale Vrijheid Trainingsprogramma wellicht een uitkomt voor je bieden.

2) Je gevoelens te uiten.
Benoem het gevoel dat jij op een bepaald moment ervaart. Geef jij bijvoorbeeld een presentatie en ben je zenuwachtig? Vertel de mensen in de zaal dan dat jij het een beetje spannend vindt. Door het benoemen van wat jij op dat moment voelt geef jij even aandacht aan dat gevoel. Feitelijk ‘mag het er zijn’ en daardoor zal de weerstand voor dit gevoel grotendeels wegvallen en dat voelt bevrijdend.

3) Te zeggen wat jij wilt zeggen.
Zijn er momenten waarop jij iets wilt toevoegen aan een gesprek maar dan toch je mond houdt? Dan moet jij je ook in deze situatie leren je kwetsbaar te durven opstellen door te zeggen wat jij wilt zeggen. Een goede manier om hier mee te beginnen is door vragen te stellen. Later kun je dit uitbreiden door jouw mening over een bepaald onderwerp te geven en dit later dit standpunt ook te verdedigen.

4) Te gaan voor wat jij wilt ervaren.
Neem even een pen en papier bij de hand er schrijf voor jezelf – in een paar minuten – de dingen op die jij graag zou willen doen en ervaren in jouw leven. Probeer alles zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven en durf te dromen zonder grenzen of limiet. Op het papier heb jij nu alles opgeschreven dat jij diep van binnen wilt. Ga actief aan de slag om deze dromen te verwezenlijken en besef dat het een kwestie is van wat jouw hart jou ingeeft maar waar jij jouw mind toelaat om het te bekritiseren en af te keuren. Laat je niet langer remmen in je groei en ga voor wat jij wilt ervaren!

Aan welk onderwerp wil jij dat wij aandacht besteden?

Natuurlijk proberen wij zo veel mogelijk verschillende onderwerpen te behandelen. Wellicht heb jij een onderwerp dat wij niet- of niet in detail behandeld hebben? Het kan niet alleen voor jouw waardevol zijn maar ook voor veel anderen om dit aan ons door te geven. Wel stellen het daarom zeer op prijs als jij ons verteld aan welk onderwerp wij volgens jou aandacht moeten besteden zodat wij jou en anderen kunnen helpen bij het overwinnen van jullie social fobie. Neem daarom gerust contact met ons op of schrijf een reactie onderaan dit artikel!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top