skip to Main Content
Kristan Onderwaater

Hoe overwin ik mijn sociale fobie? (deel 2)

Volharding – Deel 2

In het vorige deel van dit driedelige artikel heb ik uitgelegd hoe belangrijk het is dat jij jezelf leert te accepteren zodat jij de ruimte creëert om te kunnen groeien. Door jezelf ervan bewust te maken dat jij fouten mag maken en dat jij je mag voelen zoals jij je voelt, heb jij een belangrijke stap gezet in de richting van het overwinnen van jouw sociale fobie. Acceptatie is een bewustwordingsproces en veranderingen vinden meestal niet plaats van de één op de andere dag; gun jezelf daarom dus de tijd. Hoe jij dit doet ga ik je vandaag uitleggen.

Wanneer heb ik mijn sociale fobie overwonnen?

Allereerst is het voor jezelf goed om duidelijk te hebben wanneer jij nou precies jouw sociale fobie overwonnen hebt. Zelf dacht ik altijd dat ik geheel angstvrij en compleet comfortabel moest zijn in elke sociale situatie voordat ik pas kon zeggen dat ik mijn sociale fobie overwonnen had. Later kreeg ik het besef dat dit mij alleen maar tegenhield. Waarom zal jij je misschien afvragen? Nou, ondanks dat ik geen enkele angstsituatie meer uit de weg ging, ik iedereen totale openheid gaf – en daardoor kwetsbaar durfde te zijn – over mijn sociale fobie en ik daarnaast geheel alleen naar Zweden ben gegaan en daar 10 maanden gewerkt heb, bleef ik mijzelf wel labelen als iemand die worstelde met zijn sociale fobie. Dit label gaf ik mijzelf telkens op de momenten dat ik mij een beetje angstig en/of ongemakkelijk voelde.

Totdat ik erachter kwam dat iedereen zich van tijd tot tijd wel eens angstig voelt. Iedereen voelt zich op een verjaardag, vergadering of tijdens het geven van een presentatie wel (even) ongemakkelijk, angstig of zenuwachtig en ook niet iedereen durft het aan om alleen een buitenlandse ervaring aan te gaan. Naar mijn mening heb je een sociale fobie overwonnen op het moment dat jij je niet meer door jouw sociale angsten laat belemmeren in het leven en gaat voor wat jij wilt ervaren. Wanneer jij geen enkele sociale situatie meer uit de weg gaat vanwege de angst die jij misschien zult gaan ervaren. Wanneer jij alle uitdagingen – groot of klein – aangaat omdat JIJ dat wilt, omdat JIJ wilt groeien!

“I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.” – Nelson Mandela

Het overwinningsproces.

Herinner jij je mijn vorige artikel nog? Hierin legde ik uit dat sport, net als het leven, een zelfontwikkelingsproces is waar fouten jou doen helpen groeien. Dus ook tijdens het overwinnen van jouw sociale fobie mogen en zullen er fouten gemaakt moeten worden! Het belangrijkste om te onthouden is dat jij ongeacht je tegenslagen, vastberaden bent om jouw sociale fobie te overwinnen. Ik zal nu – in aanvulling op het vorige artikel – wat overtuigingen met je delen die jou hierbij kunnen gaan helpen.

Overtuiging #3 – Ik geloof in mijzelf.

Er is niets dat jou meer gemotiveerd kan houden dan jouw geloof in jezelf. Het geloof in jezelf dat ‘no matter what’ jij jezelf altijd zult blijven voortbewegen richting het doel dat jij voor ogen hebt; in dit geval het overwinnen van jouw sociale fobie! Het zal je enorm veel zelfvertrouwen geven, wetende dat jij altijd weer zult opstaan en verder zult gaan ondanks dat jij het soms even niet meer weet of een enorme tegenslag te verduren krijgt.

Laat me iemand zijn levensgeschiedenis met jou delen. Deze man:

–        Faalde in het bedrijfsleven toen hij 21 jaar oud was.
–        Werd verslagen tijdens bestuursverkiezingen toen hij 22 jaar oud was.
–        Faalde opnieuw in het bedrijfsleven toen hij 24 jaar oud was.
–        Kwam de dood van zijn geliefde te boven toen hij 26 jaar oud was.
–        Kreeg een zenuwinzinking toen hij 27 jaar oud was.
–        Verloor de congresverkiezingen toen hij 34 jaar oud was.
–        Verloor de congresverkiezingen toen hij 36 jaar oud was.
–        Verloor de senaatverkiezingen toen hij 45 jaar oud was.
–        Faalde in een poging om vicepresident te worden toen hij 47 jaar oud was.
–        Verloor de senaatverkiezingen toen hij 49 jaar oud was.
–        Werd benoemd tot president van de Verenigde Staten toen hij 51 jaar oud was.

Zijn naam was Abraham Lincoln.

Ik vraag je niet om president van de Verenigde Staten te worden maar ik wil wel dat jij beseft dat alles (dus ook het overwinnen van jouw sociale fobie) mogelijk is zolang jij maar in jezelf gelooft en blijft geloven! Zodra jij dit geloof hebt zal dit je op de been houden tijdens jouw overwinningsproces.

Overtuiging #4 – Ik ben in staat om mijzelf en anderen te vergeven.

Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden. Probeer dus alle gebeurtenissen die jij vroeger – of kort geleden – hebt meegemaakt, die jou een vervelend, verdrietig of angstig gevoel geven, los te laten. Besef dat het zo goed is en blijf geen energie (had ik maar..) stoppen in het verleden dat niet te veranderen valt. Door vergeving neem jij de regie over een gebeurtenis terug in eigen handen en ben jij niet langer het slachtoffer van de situatie. Vergeef jezelf en anderen telkens weer opnieuw wanneer iets niet helemaal ging zoals jij graag gehoopt had. Op deze manier zorg jij er voor dat jij geen onnodige last met je meedraagt in het ‘nu’ en zal dit jouw overwinningsproces vergemakkelijken en ben jij in staat om jouw sociale fobie sneller te overwinnen!

Overtuiging #5 – Ik zet mijzelf op nummer 1.

Probeer in jouw eigen kracht te komen staan door de dingen te doen die jij belangrijk vind. Vraag jezelf eens af hoeveel onnodige dingen jij op dit moment doet om anderen tevreden te houden of omdat je bang bent voor een eventuele afwijzing. Maak jezelf los van de non-acceptatie van ouders, familie, vrienden & collega’s en doe wat er voor jou toe doet. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten, tijd te nemen voor ontspanning en door jezelf niet telkens opnieuw te bekritiseren. Het overwinnen van jouw sociale fobie hoeft geen lijdensweg te zijn en dit begint met een flinke dosis humor. Waar het op neer komt is dat jij jezelf de liefde en respect geeft die jij jouw beste vriend of vriendin ook zou geven.

In het kort

Een sociale fobie overwin jij op het moment dat jij je niet meer door jouw sociale angsten laat belemmeren in het leven. Het belangrijkste in het overwinningsproces is dat jij vastberaden bent om jouw sociale fobie te overwinnen, ondanks de tegenslagen die jij zult ervaren. Dit doe je door:

1) In jezelf te geloven.
Er is niets dat jou meer gemotiveerd kan houden dan jouw geloof in jezelf. Wees er van overtuigd dat jij jouw sociale fobie – vroeg of laat, door vallen en opstaan – weet te overwinnen! Ze zeggen niet voor niets ‘de aanhouder wint’.

2) In staat te zijn om jezelf en anderen te vergeven.
Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden. Versnel jouw overwinningsproces door geen onnodige bagage uit het verleden met je mee te nemen. Door dit te doen neem jij de regie in handen.

3) Jezelf op nummer 1 te zetten.
Probeer in jouw eigen kracht te komen staan door de dingen te doen die jij belangrijk vind. Maak je los van de non-acceptatie van jouw sociale omgeving en word de baas over jouw eigen leven. Behandel jezelf op dezelfde manier als dat jij jou geliefden om jou heen behandeld.

In het volgende artikel ga ik dieper in op hoe jij meer je eigen plek kunt innemen en je los kunt maken van de non-acceptatie en verwachtingen van anderen.

Al enthousiast om aan de slag te gaan?

Kom naar het aankomende Sociale Vrijheid Trainingsprogramma of begin nu met het online programma Sociale Vrijheid en ervaar hoe vrij je je kunt voelen onder de mensen!

Lees hier het volgende deel in de serie “Hoe overwin ik mijn sociale fobie?”

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top