skip to Main Content
Florian Hiele

Ik durf mijn gevoelens niet te uiten. 5 redenen om het wel te doen!

Geen uiting geven aan gevoelens heeft diverse gevolgen. In dit artikel ga ik daar graag op in, met de hoop dat jij gemakkelijker je gevoelens uiting gaat geven.

Reden #1: Je gevoelens niet uiten zorgt voor een naar gevoel

Gevoelens ontstaan automatisch, maar niet zonder reden. Zo worden angstgevoelens vooral geactiveerd wanneer er gevaar dreigt. En gevoelens van boosheid wanneer er dingen gebeuren die tegen jouw waarden ingaan. Deze automatische activatie zorgt er voor dat jij er bewust van kunt worden dat er iets speelt waarop jij (lees: de volledige persoon die jij bent) wilt reageren.

Bijvoorbeeld: Je baas vernedert je in bijzijn van je collega’s, waarop jij gevoelens van boosheid voelt. Het gevoel van boosheid geeft aan jou een teken dat er iets gebeurt wat tegen jouw waarden in gaat en vraagt je wat er mee te doen. De losgekomen energie kun je vervolgens benutten om je baas er bijvoorbeeld op aan te spreken.

Ga je echter dit boze gevoel negeren en net doen of het er niet is keur je dat deel in jezelf wat wat dat boze gevoel heeft gecreëerd af (het onbewuste deel). Deze afkeuring zorgt voor een strijd waarin twijfel en nog meer boosheid mogelijk ontstaan. Zolang je het eerste boze gevoel geen uiting geeft zal deze emotie altijd op de achtergrond aanwezig blijven.

Reden #2: Mensen leren niet de echte jou kennen

Zoals je bij reden nummer 1 kon lezen is het onbewuste deel in jou verantwoordelijk voor de emoties. Dit deel is ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de bloedsomloop, hartslag en nog veel meer lichaamelijke functies. Het is een belangrijk deel en volgens veel onderzoeken regelt het zo’n 90% van onze dagelijkse handelingen. Denk bijvoorbeeld aan de laatste keer dat je ging fietsen. Ging dat automatisch of moest je bij elke handeling nadenken over hoe je die moest doen? Juist.

In het onbewuste deel zitten ook je overtuigingen, je identiteit, je zelfbeeld etc. Het onbewuste deel met het bewuste deel geeft samen de persoon die je bent. Hoe meer jij uiting geeft aan beide delen, des te meer heb je het gevoel dat je jezelf bent. Kies je er echter voor om veel gevoelens geen uiting te geven, dan laat je je echte gezicht niet zien. De vraag is: Wil je dat? Wil je niet gewoon dat de mensen om je heen je nemen zoals je bent?

De angst is vaak dat we denken dat we niet geaccepteerd worden. De realiteit is echter dat we door het dragen van dat masker juist mensen gaan aantrekken die ook een masker dragen. Voel jij je daar prettig bij?

Reden #3: Je gevoelens niet uiten is vermoeiend.

Je gevoelens niet uiten zorgt voor een innerlijke strijd die veel energie kost. Elke keer voel je bepaalde gevoelens, maar uit je ze niet of geef je ze pas uiting nadat je ze zorgvuldig hebt gefilterd. Waar is die filtering voor nodig? Wat heb je er aan? Denk je nu echt dat je door het filteren beter in een groep past? Of denk je echt dat je door het uiten van de “geaccepteerde” normen en waarden in de groep geaccepteerd wordt?

Ik hoop dat je ziet wat ik bedoel. Het is een vermoeiend proces en je ontvangt geen echte acceptatie. Echte acceptatie van wie jij bent kun je alleen ontvangen wanneer jij ook echt degene bent die je echt bent!

Mijn ervaring is dat het niet uiten van je gevoelens ontzettend vermoeiend is. Veel mensen hebben dan ook het gevoel dat er kilo’s van hun afglijden wanneer ze bijvoorbeeld tijdens de training Sociale Vrijheid het masker afzetten en gewoon uiting geven aan wie ze zijn.

Reden #4: Gevoelens voor jezelf houden is egoïstisch.

Ieder mens is uniek en heeft een puzzelstukje van de waarheid. Als puzzelstukjes bij elkaar kan de grotere waarheid tot expressie laten komen. Het niet uiten van jouw gevoelens betekent in feite dat jij in mindere mate expressie geeft aan jouw waarheid. Het ontbreken van jouw waarheid zorgt er voor dat jij uiting geeft aan onwaarheden. Je houdt daarmee het “beste” voor jezelf en bent egoïstisch bezig.

Wanneer jij gaat staan voor wat je gelooft heb je best kans dat je daarmee honderden of duizenden mensen wakker schudt en ook aanzet om te gaan staan voor wat zij geloven. Is dat geen geweldige kettingreactie? Ga jouw waarheid belangrijker vinden dan jouw angst en wie weet wat jij zult creëren.

Reden #5: Gevoelens niet uiten kan resulteren in blozen, zweten, trillen of angst- en paniekaanvallen.

Je kunt jezelf best een tijd voor de gek houden, maar er komt een tijd dat je niet anders kunt dan naar je gevoel luisteren. Ik heb vaak genoeg mensen begeleid die last hadden van blozen, zweten, trillen of angst- en paniekaanvallen. Zij hadden geen last van enkele vervelende gevoelens die ze niet konden uiten. Nee, ze hadden inmiddels een vulkaan opgebouwd die af en toe moest brullen. Ze hadden hier dan ook geen controle meer over.

De vraag is: Wil jij het zover laten komen? Of wil je liever zelf de regie nemen over je gevoelens? Zoja: leer dan stap voor stap je gevoelens uiting te geven zodat je weer echt jezelf bent. Hier kun je zelf vandaag mee beginnen. Ook kan dit met behulp van het Sociale Vrijheid Trainingsprogramma of de persoonlijke training in een vlotter tempo!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 17 reacties

  1. Hai Florian. Ik heb mezelf altijd gezien als een sterk persoon, sociaal, spontaan met een eigen wil. Maar nu ik bijna 30 ben en mijn moeder overleden is en mijn relatie van 13 jaar over is weet ik niet meer wat ik moet voelen. En dus ook niet vertellen. Alles is een blur of een ontploffing…

    1. Hoi Jess,

      Ja dat kan ik begrijpen! Dat zijn flinke klappen om te verwerken. Je hebt dan ook echt tijd nodig om dit te gaan ventileren. Dit kan wellicht bij een goede vriend en anders zou ik een goede coach zoeken met wie je dit wilt verwerken. Je bent bij mij welkom uiteraard.
      Ik hoor het graag en je kunt me via info@socialevrijheid.nl benaderen.
      Florian

  2. Hallo, ik krop mijn gevoelens teveel op, als ik ze uit, uit ik ze verkeerd (denk ik). Hoe kan ik best men gevoelens correct uiten, heb ook een krop in de keel, en zweet en angst…. vooral nachts. Ik krijg zelfs geen gevoel(ens) meer door. Want ik zou graag terug naar mijn innerlijke kant gaan.

    1. Beste Laureys, dank voor je reactie! Bij het uiten van je gevoelens is het vooral belangrijk dat je het uitspreekt vanuit de ik-vorm. Bijvoorbeeld: “Ik voel mij …. wanneer …. gebeurt.” Daarnaast is het het beste dat je het zo snel mogelijk doet…dwz. Niet wachten totdat je het niet meer in je kunt houden, maar vroegtijdig. Kun je hier wat mee? Tijdens de training sociale vrijheid leer je meerdere manieren en zie je ook andere mensen door dit proces gaan! Wellicht goed om een keer mee te maken. Groeten, Florian

        1. Beste Tiffany, het gaat vooral om het uiten er van en niet om het veranderen van de persoon zelf. Jij kunt doorgaan met het uiten van jezelf als reactie op het niet luisteren van de persoon. Verlang je wel dat deze persoon veranderd en hij doet het toch niet, is een volgende stap belangrijk, zoals bijvoorbeeld meer afstand nemen. Echter om hier goed advies over te geven moet ik meer van de situatie begrijpen 😉

  3. beste Florain,

    ik ben Evi (14) en ik ben onzeker en ik voel me niet fijn want ik heb de laatste tijd veel op me gekregen van het ziekenhuis en ik niet telkens daar aan denken. Ik huil er ook heel vaak over maar dat durf ik niet bij iemand te doen want dan denken ze dat ik zielig ben maar dat wil ik juist niet, maar hoe moet ik dit oplossen om wel mijn gevoelens te uiten maar niet zielig telijken?

    Groetjes Evi

    1. Beste Evi,
      Dank voor je reactie en heftig om te horen. Wat je zou kunnen doen is er over beginnen te praten bij iemand die je vertrouwt. Huilen is niet zielig. Het is juist dapper wanneer je dat doet en zo mag jij het ook zien. Dapper dat jij je gevoel aan het uiten bent. Ga dus eens kijken of je in jou omgeving iemand hebt die je vertrouwt en deel daar eens jou verhaal mee. Ook kun je eens mee doen aan het volgende kamp. Dat is speciaal gericht voor tieners die meer willen begrijpen over hun emoties en zichzelf willen ontwikkelen. Zie: http://www.youniteonline.com/nl/jeugdkampen/powercamp-meivakantie/

      Heel veel succes en wanneer je vragen hebt kun je mij gerust even mailen.

      Florian

  4. Ik ben al sinds mijn jeugd erg onzeker en zeer verlegen, vind het moeilijk mijn gevoelens te uiten. Heb dan ook nooit een vriendje gehad en altijd alleen gewoond, ben zeer zelfstandig en vind het ook lastig om hulp te vragen. Heb best een leuk leven maar vriendschappen zijn inmiddels niet meer (oa doordat iedereen in een heel andere fase is beland dan ik).
    Nu, inmiddels een veertiger, besef ik dat ik daar wat aan moet doen maar dat is best lastig. Vind het erg moeilijk om vriendschappen op te bouwen, probeer door te gaan sporten nieuwe mensen te leren kennen maar dat lukt niet echt heel goed. Ben niet iemand om alleen op pad te gaan dus zit veel thuis en dat is natuurlijk ook niet bevordelijk. En vraag me nu dus ook weleens af of ik nog wel uit deze vicieuze cirkel kan komen.

    1. Beste Anke,

      Dank voor je openheid! Er zijn zeker mogelijkheden voor je om de vicieuze cirkel de andere kant op te laten draaien. Echter vraagt dit wel kwetsbaarheid vanaf jouw kant en het lef om stappen te zetten buiten je comfortzone. Het doorbreken van de verlegenheid en de behoefte gevoelens voor je te houden zijn daarbij belangrijk. Wat zou er gebeuren wanneer jij je gevoelens uit tegen anderen en wat brutaler bent? Wel, in ieder geval gaan mensen je dan leren kennen 🙂 Valt er een maskertje af wat nu jouw innerlijke wereld verbloemd…En kunnen de mensen die bij jou passen je zien en vinden! Echt, het zal spannend en eng zijn, maar absoluut de moeite waard. Laat mensen lekker een mening over jou hebben en ga meer jouw innerlijke wereld zichtbaar maken door echt te gaan doen wat je leuk vind. Nee te gaan zeggen tegen dingen waar je geen zin in hebt. Je mening te geven ook al hebben alle mensen om je heen een andere etc. Dan kan Anke de mensen aantrekken die bij haar passen.

      Ik wens je veel succes bij deze ontdekking en mocht je meer begeleiding willen kun je die hier vinden.

      Florian

  5. Beste Florian,

    Ik voel me al jaren erg ongelukkig door onzekerheid, laag zelfbeeld en allerlei angsten (rijangst, angst om fouten te maken, angst om in huilen uit te barsten, angst om op eigen benen te staan, angst voor vreemde plekken). Door herhaalde depressies en allerlei angsten woon ik op mijn 28e nog bij mijn ouders, waar ik erg afhankelijk van ben. Ik heb een tijdlang niet gewerkt en ben 2 jaar lang amper de deur uit geweest, vooral omdat ik heel depressief was en een enorme angst had om te huilen in het openbaar.
    Dankzij psychotherapie en thuisbegeleiding is dit wel wat beter geworden, maar ik heb niet het idee dat ik nog veel verder kom en een ‘normaal’ leven kan leiden. Ik voel me erg beperkt en voel me minderwaardig.

    What to do? Hoe kom ik verder? Heb je tips?

    Alvast bedankt alleen al voor het lezen!

    1. Beste Perla,
      Bedankt voor je bericht. Je hebt het gelukt dat je nog zo jong bent. Op je 28ste thuis wonen komt vaker voor 😉 Maar ik begrijp ook heel goed dat je toe bent aan een volgende fase. Deze volgende fase is zeker mogelijk. Zeker wanneer je echt genoeg hebt van je klachten en het belangrijker gaat vinden om verder te komen in het leven.
      Je hebt goede eerste stappen gezet. Met de informatie die ik van je weet lijkt het mij een goed idee om een nieuw doel te gaan vaststellen. Een doel waar je in kunt geloven en waar je echt voor wilt gaan. Vervolgens kun je dan gaan kijken hoe je daar kunt komen en wat je daar voor nodig hebt.
      Het programma Sociale Vrijheid is zeker een programma wat een ondersteuning kan bieden in het uiten van negatieve gevoelens, loslaten van angsten en zelfverzekerd te worden. Bekijk ook even de gratis video serie sociale angst waarin ik 20 tips geef hoe je sociale vrijheid kunt bereiken. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je nog een stap kunt maken richting het leven dat je wilt.
      Heel veel succes!
      Florian

  6. Hallo, ik heb nog nooit echt lekker mijn gevoelens kunnen uiten, en praten doe ik nog slechter als ik moet vertellen wat er aan de hand is. Ik wil het echt proberen te leren maar als ik het probeer om te vertellen wat mij dwars zit schiet er een brok in mijn keel en komt er niks uit ja tranen van het huilen en voor de rest ja of nee op de vragen die degene stelt die probeert mijn gevoelens eruit te trekken. mijn 2e probleem is dat ik geen nee kan zeggen en altijd alles doe en ook als het eigenlijk niet goed uitkomt en ik mijzelf daar dus aardig mee in de nesten werk en behoorlijk gestrest van wordt.

    1. Beste Reinout,

      Dank voor je reactie. Ik begrijp ook zeker dat je het lastig vind om over die drempel heen te stappen. Het is een stap waarin je je kwetsbaar opstelt en toch is hij juist zo belangrijk. Begrijp goed dat tranen een belangrijk element zijn in het loslaten van je oude “ongezonde” gewoontes. De tranen vertellen jou in dit geval waarschijnlijk dat je jezelf te lang hebt weggecijferd. Ik zou je dan ook adviseren om deze tranen niet uit de weg te gaan en gewoon te laten stromen wanneer ze komen. Wanneer je het lastig vind om over je gevoelens te praten naar mensen toe, begin er dan eerst eens mee om het jezelf (hard op) te vertellen of op te schrijven. Dit kan de drempel net wat lager maken. Daarna zou je alsnog een volgende stap kunnen maken.
      Succes!

Geef een reactie

Back To Top