Maak je je zorgen over je toekomst? Je bent niet de enige. Hoewel de gemiddelde Nederlander een redelijke basis heeft voor een mooie toekomst, voelt dit voor velen niet altijd zo. In dit artikel vertel ik je waar je zorgen over je toekomst op gebaseerd zijn, en geef ik je 5 tips over hoe je effectief en met meer plezier je toekomst tegemoet kunt gaan!
Ieder mens wenst zichzelf een goede gezondheid, een goed inkomen, een fijne partner en meer mooie dingen toe. Een mens wilt namelijk worden voorzien in zo veel mogelijk van zijn of haar behoeften. En voor een aangenaam en gelukkig leven is het belangrijk dat je basisbehoeften worden vervuld. Hier ligt de sleutel tot je zorgen en het oplossen van je zorgen voor in de toekomst.
Het is dus goed om te weten dat een mens bepaalde behoeften heeft. Grofweg kunnen we deze, naar de visie van de coachingsleer NLP, opdelen in 6 menselijke basisbehoeften: Zekerheid, diversiteit, connectie, waardering, groei en bijdrage. Zekerheid zou je vervolgens weer kunnen onderverdelen in gezondheid, veiligheid, onderdak, enz. Als één of meer van je behoeften bedreigd lijken te worden dan onstaan zorgen. Als bijvoorbeeld je gezondheid of je financiële zekerheid bedreigd word, dan kun je je zorgen gaan maken. En die zorgen geven een slecht gevoel.
Wat je wilt, is zorgen dat je je nu zo veel mogelijk goed voelt EN dat je het ook straks in de toekomst goed hebt. Als zetje in je rug geef ik je onderstaande tips om dit te waar te maken.
Tip 1: Van zorgen naar verantwoordelijkheid.
Met de basisbehoeften van een mens in het achterhoofd, kun je in ieder geval voor jezelf gaan onderzoeken welke behoeften in het gedrang lijken te zijn. Bewustzijn rondom je behoeften creeëren is een slimme zet omdat je dan gerichter kunt denken over het vervullen ervan. Stel jezelf vragen als: Waarom is het belangrijk voor me om me hier zorgen over te maken? (als antwoord rolt de behoefte er uit) Hoe zorg ik dat ik ‘behoefte X’ in de toekomst heb? Welke stappen moet ik zetten om uiteindelijk ‘behoefte X’ te kunnen vervullen? Houd de analyse dicht bij jezelf; bij wie jij bent, wie jij wilt zijn en wat jij wilt hebben. Maak vervolgens de beslissing om deze behoefte ook echt te vervullen. Houd jezelf bij voorkeur bezig met de activiteiten en mensen die bij je passen en in lijn liggen met je behoefte(n).
Tip 2: Creëer een zorgeloze toekomst.
Neem de verantwoordelijkheid, hoe eng het soms ook mag lijken, om je eigen leven in te richten. Als je jezelf en jouw behoeften meer en meer leert begrijpen, ga je ook beter snappen dat bepaalde omstandigheden wel gunstig voor je zijn, en bepaalde omstandigheden niet. Stel jezelf vragen zoals: Waar droom ik nu stiekem van? Wat voor plaatje zou ik voor mezelf kunnen creëeren voor een mooi en gelukkig leven? Hoe ziet dat er uit? En met wie ben ik daar? Maak bijvoorbeeld een lijstje met 10 dingen die je in je toekomstige leven wilt hebben of ervaren. En zet vervolgens stappen hiernaar. Ga jezelf voorzien van de kennis en kunde opdat je dat werk kunt gaan doen dat je het liefste zou willen doen. Omgeef jezelf met de mensen die je in je leven wilt hebben. Enzovoorts. Naast het beantwoorden van dergelijke vragen voor jezelf en het zetten van stappen, is het ook slim om er bij stil te staan dat je niet meer nodig hebt in de toekomst dan je werkelijk nodig hebt. Dat klinkt logisch, maar vele mensen trappen in de veelvoorkomende materialistische illusie van ‘meer is natuurlijk beter’. Dat kan voor problemen gaan zorgen. Op het moment dat je overuren MOET maken omdat je eigenlijk een veels te groot huis hebt gekocht en iets te vroeg 2 kinderen hebt genomen, dan heb je je leven dus niet persé heel slim ingericht. Neem de tijd om je leven in te richten, of te her-inrichten, zodanig dat het goed bij jou past. Anders gaat de inrichting van je leven mogelijk in de toekomst aan je knagen.
Tip 3: Confronteer je zorgen.
Is je huidige situatie niet zoals je wilt dat hij is? Maak je je zorgen over iets? Accepteer het, verander het of verlaat hetgeen wat je zorgen baart. Dit zijn de 3 keuzes die je hebt. Makkelijk te onthouden voor de aanpak van elke ongewenste situatie of obstakel die je vanaf nu tot in de verre toekomst mag gaan tegenkomen. Dit zijn namelijk ook de enige relevante opties voor het omgaan met een ongewenste situatie.
- Accepteren van een situatie is natuurlijk vooral een mentale skill en die kun je ontwikkelen door bijvoorbeeld meditatie/mindfulness te beoefenen of jezelf milder leren op te stellen naar zaken die niet lopen volgens verwachting.
- Veranderen kan door je manier van kijken, je manier van handelen en/of de situatie te veranderen. Zo kun je je verslechterende gezondheid actief verbeteren door te gaan sporten en gezond te gaan eten. Je kunt besluiten bepaalde relaties op de schop te nemen door een goed gesprek aan te gaan, of je grenzen aan te geven. Je kunt besluiten in een goedkoper huurhuis te gaan wonen om geld te besparen.
- Op het moment dat een externe factor maakt dat je zorgen hebt, kun je soms ook simpelweg besluiten deze te laten verdwijnen uit je leven. Bezuinig bijvoorbeeld tijd op mensen die je naar beneden slepen of je te veel energie kosten. Dit kan confronterend zijn in het begin, maar veel opleveren.
Oefen hiermee voor jezelf. Maak eens een lijstje met (toekomst) zorgen en bepaal of je ze wilt accepteren, veranderen of er van weg wilt gaan.
Tip 4: Accepteer toekomstige onzekerheden.
Wanneer je bouwt aan je toekomst, op welke manier dan ook, gaan er kleine of grotere tegenslagen op je pad komen. Het leven is namelijk niet voorspelbaar tot in de puntjes en vervelende gebeurtenissen blijven van alle dag. Maar je zorgen maken over tegenslagen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren is bijzonder ineffectief en vervelend voor je gemoedsrust. Zorg ervoor dat je jezelf voorbereid op de toekomst die je voor ogen hebt, en accepteer de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Laat een deel van je toekomstzorgen los door het idee van volledige controle los te laten.
Tip 5: Van zorgen over de toekomst naar ontwikkelen van vertrouwen.
Vertrouwen is als het ware de tegenpool van zorgen. En vertrouwen, of zelfvertrouwen kun je ontwikkelen. Het sleutelwoord: zelfontwikkeling. Geloven dat dingen goed komen, geloven dat je je mannetje staat, geloven dat je vaardig bent en om kunt gaan met uitdagende of lastige situaties. Deze overtuigingen dienen je en worden sterker wanneer je jezelf ontwikkelt. Op het gebied van je creatieve capaciteiten tot aan je gezondheid. Van je carrière tot aan je relaties. Op gebieden waar je deze overtuigingen niet hebt, of mogelijk zelfs veel onzekerheid of angst ervaart, kan ontwikkeling enige moed van je vragen. Ikzelf had bijvoorbeeld angst om te spreken voor groepen. Wat ben ik gaan doen? Bij Toastmasters gegaan, een club waar je oefent te spreken voor groepen. Heel spannend in het begin, maar nu 2 jaar verder heb ik door die stap een berg zelfvertrouwen ontwikkeld. Met name in het spreken voor groepen. En zo werkt het met heel veel menselijke onzekerheden. Er zijn zoveel boeken, studies, cursussen of omgevingen waardoor jij je op bijna ieder vlak in het leven kunt ontwikkelen. En met die ontwikkeling van jezelf komt vertrouwen.
Zijn je zorgen sociaal gerelateerd? Neem dan eens een kijkje bij één van onze groepstrainingen!
heel leerzaam artikel 🙂