skip to Main Content
Kristan Onderwaater

Hoe overwin ik mijn sociale fobie?

Acceptatie – Deel 1

Herken jij dat gevoel van eenzaamheid? Dat leven dat alsmaar kleiner wordt? Waarin jij heel handig bent geworden om zoveel mogelijk sociale interacties te ontlopen? Verjaardagen of familie-uitjes waar jij niet (meer) heengaat? De supermarkt waar jij het liefst zo min mogelijk naar toe gaat? Vergaderingen of presentaties waar jij onderuit probeert te komen?

Misschien doe je net als dat ik dat deed – voordat ik mijn sociale fobie overwonnen had – jezelf flink te kort. Als jij me echt zou kennen, zou je weten dat ‘leven’ drie jaar geleden voor mij voornamelijk bestond uit ‘OVERleven’, dag in dag uit. Ik schrijf dit artikel speciaal voor diegenen die zich herkennen in het bovenstaande. Die nu voor eens en voor altijd hun sociale fobie willen overwinnen! In dit driedelige artikel geef ik je handige tips om koers te zetten richting een leven waarin jij de regie in handen neemt. Een leven waarin jij je sociale fobie overwint en een leven creëert waarin jij je goed, tevreden, liefdevol en gelukkig voelt. Doordat je dit artikel nu leest heb je de eerste stap al gezet; wees daar onwijs trots op!

Het verschil tussen angst en sociale angst

In het verleden kocht ik nog wel eens een kaartje voor het spookhuis op de lokale kermis. Dat zette mij destijds – tijdens het overwinnen van mijn sociale fobie – ineens aan het denken. Ik vroeg mezelf af hoe het kon zijn dat ik wel gewoon een spookhuis in durfde te stappen (waar ik wist dat ik angst zou gaan ervaren), terwijl als ik naar een verjaardag toe wilde gaan, diezelfde angst me dan zo ontzettend tegenhield?

Het antwoord lag hem in het feit dat ik het prima vond dat ik angst in het spookhuis ervoer, maar op een verjaardag was dit naar mijn mening totaal ongewenst. Ik keurde, in dit laatste geval, dus een gevoel in mijzelf af.

Heb jij je ook wel eens angstig gevoeld tijdens een verjaardag, in een supermarkt, of tijdens een vergadering op het werk? Wat gebeurde er toen? Begon jij overmatig te zweten, werd jij rood of kreeg jij een brok in je keel? Wat ging er precies door je hoofd toen dit gebeurde?

En laat me jou nu dit vragen: Heb jij jezelf bekritiseerd en/of afgekeurd toen jij je angstig voelde?

Misschien ben jij je er niet helemaal bewust van, maar in de meeste gevallen vond jij het net als ik waarschijnlijk onacceptabel dat jij je in deze situaties zo angstig voelde.

De eerste stap om je sociale fobie te overwinnen zet je dan ook door jezelf in deze situaties te accepteren en daardoor jezelf meer ruimte te geven.

“What you resist, persists.” – C. G. Jung

Hoe accepteer ik mijzelf?

Het klinkt zo gemakkelijk ‘jezelf accepteren’. Wat zijn dan die magische woorden die ik tegen mezelf moet zeggen dacht ik toen? Die zijn er helaas niet, ben ik achter gekomen. Zelfacceptatie is naar mijn mening een bewustwordingsproces. Een proces waarin jij leert dat jij er HELEMAAL mag zijn, ongeacht de situatie waarin jij je op dat moment bevind. In principe leer je de overtuigingen die jou tegenhouden, te transformeren naar overtuigingen die in jouw voordeel werken.

Sociale fobie overwinnen tip #1 – Ik mag fouten maken.

Acceptatie begint bij de bewustwording dat jij fouten mag maken. Zo creëer jij de ruimte die je nodig hebt om te kunnen groeien en je sociale fobie te overwinnen.

Wat is een ‘fout’ nou eigenlijk precies? Een fout is in principe niets anders dan een resultaat, het is alleen niet het resultaat dat jij bestempeld als goed. Stel dat wij samen naar een tenniswedstrijd zouden gaan kijken waar geen fouten worden gemaakt. Hoelang zal die wedstrijd gaan duren denk je? Wat ik bedoel te zeggen is dat zelfs topsporters – die elke dag keiharde training ondergaan – nog steeds fouten maken! Die fouten hebben ze nodig om te kunnen leren en vervolgens in staat te zijn om te kunnen groeien en dus een betere wedstrijd te spelen.

Wat heeft dit met het overwinnen van jouw sociale fobie te maken zal jij jezelf afvragen? Sport is een zelfontwikkelingsproces, het leven is dat ook, echter zien wij mensen dat vaak over het hoofd! Fouten maken hoort bij het leven, fouten maken is menselijk. Kijk om je heen; niemand in deze wereld is perfect. Ook jij bent niet perfect, waarom zou jij jezelf dan wel deze maatstaf aanmeten? Is dat niet een beetje oneerlijk tegenover jezelf? Het is goed wanneer jij hoge eisen aan jezelf stelt omdat dit stimulerend kan werken; je maakt zo immers misschien meer fouten waar je vervolgens weer meer van kunt leren en dus groeit! Echter, wanneer jij door jouw eisenpakket bang bent om fouten te maken, raak je verlamd en sta je stil.

Wil jij je sociale fobie overwinnen? Leer hier dan anders tegenaan te gaan kijken. Wees jezelf er van bewust dat zoiets als falen niet bestaat en dat er alleen maar leermomenten zijn. Gaat een verjaardag, vergadering of andere sociale interactie dus even niet zoals jij het graag gehoopt had? Zie dan in dat dit niets anders is dan een opzichzelfstaand resultaat waar jij van kunt leren om vervolgens weer te kunnen groeien! Doordat jij jezelf toestaat dat het fout mag gaan – dat je even niet bent zoals je graag gewild had in die sociale situatie – geef jij jezelf de ruimte om te groeien.

Sociale fobie overwinnen tip #2 – Ik mag me voelen zoals ik me voel.

Nu jij inziet dat fouten maken mag, zie jij niet meer zo op tegen die sociale situaties. De realiteit is wel dat jij nog een vervelend, angstig en oncomfortabel gevoel ervaart tijdens deze situaties zelf. Wat als ik jou nu vertel dat jij je zo mag voelen? Sterker nog, als jij je op een bepaald moment zo angstig voelt dan is er geen andere manier om van dit gevoel af te komen dan het in al zijn compleetheid ervaren.

Aan het begin van dit artikel heb ik je uitgelegd hoe belangrijk het is dat jij dit gevoel niet afkeurt; maar wat bedoel ik daar nu precies mee? Op het moment dat jij met je gedachten afdwaalt naar een punt waarin je bezig bent met hoe jij je eigenlijk wilt voelen i.p.v. hoe jij je op dit moment nou werkelijk voelt, dan keur jij eigenlijk al delen in jezelf af. Je bent op dat moment opzoek naar een ‘beter’ gevoel en zegt feitelijk tegen jezelf ‘dit gevoel wil ik niet, want ik wil mij graag comfortabel en angstvrij voelen’. Hoe overwin jij dus je sociale fobie? Door jezelf er van bewust te zijn dat het prima is dat jij je angstig voelt in een bepaalde situatie en dat jij er desondanks helemaal mag zijn.

In het kort

De eerste stap om je sociale fobie te overwinnen is door te stoppen met het bekritiseren en/of afkeuren van je angst gevoelens. Dit doe je door:

1) Leren dat jij fouten mag maken.
Acceptatie begint bij de bewustwording dat jij fouten mag maken. Een fout is niets anders dan een resultaat die jij bestempeld als onjuist. Fouten geven je inzicht en de mogelijkheid om te leren en te groeien. Zie in dat je niet kunt falen in een sociale interactie maar dat er alleen maar leermomenten zijn. Overal om je heen worden fouten gemaakt!

2) Leren dat jij je zo mag voelen.
Als jij je op een bepaald moment angstig voelt dan is er geen andere manier om van dit gevoel af te komen dan het in al zijn compleetheid ervaren.  Ga in een angstige situatie niet opzoek naar een ‘beter’ gevoel dat jij zou willen ervaren dan het gevoel dat jij op dat moment ervaart.

Acceptatie is mijn inziens de belangrijkste, meest cruciale en gelijk ook moeilijkste stap in het proces om je sociale fobie te overwinnen. Besef wel dat het resultaat van deze stap onbeschrijflijk bevrijdend en motiverend voor je zal zijn! Wij geloven dat iedereen in staat is om zijn of haar sociale fobie te overwinnen. De vraag is: Wil jij dit ook? Volgende week ga ik hier uitgebreid op in en ga ik je laten zien hoe belangrijk en gemakkelijk het voor jou is om in jezelf te geloven. Zet hem op strijder!

Gecoacht worden door ons?

Laten we over één ding duidelijk zijn. Alleen JIJ kan je sociale fobie overwinnen! Er bestaat geen trucje of geneesmiddel, er is geen magisch woord dat je tegen jezelf kunt zeggen. Het overwinnen van je sociale fobie is een geweldige ervaring waarin jij jezelf onderdompelt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Een coach is iemand die je daarbij kan helpen en moet je zien als een hefboom die jouw persoonlijkontwikkelingstraject doet versnellen; hij voorziet je van kracht, energie, motivatie en positiviteit op de momenten waarop jij met je handen in het haar zit en het even niet meer weet. Daarnaast leert hij jou te genieten van- en lol te hebben in jouw eigen ontwikkeling en jouw eigen overwinningen te vieren!

Wil jij graag gecoacht worden door ons? Volg dan één van onze groepstrainingen,  neem persoonlijke consulten of ga aan de slag met het online programma Sociale Vrijheid!

Lees hier het volgende deel in de serie “Hoe overwin ik mijn sociale fobie?”

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top