skip to Main Content
Florian Hiele

Ik durf niet te zeggen wat ik denk – 5 tips

Het niet durven zeggen wat je denkt kan best frustrerend zijn. Zelf ervaarde ik ook die frustraties wanneer ik ergens een bespreking had en thuiskwam met een onvoldaan gevoel omdat ik niet had gezegd wat ik op mijn hart had.

In dit artikel geef ik je de 5 tips/inzichten die mij geholpen hebben om het lef te krijgen om wel te gaan zeggen wat ik denk.

tip 1: Het niet zeggen wat je denkt is egoïstisch

Stel je eens voor dat jij in een restaurant in gesprek bent met een goede vriendin. Je praat uren over allemaal verschillende onderwerpen zoals relaties, werk, kinderen, passies en je merkt dat je vriendin helemaal met jou op een lijn zit. Ze begrijpt je en is het helemaal met je eens.

Een paar dagen later ontmoet je haar vriendin die even een boekje opendoet over hoe zij over jou geroddeld heeft en het helemaal niet met jou eens is betreft een aantal keuzes die jij hebt gemaakt. Hoe zou je je dan voelen?

Ik denk dat boosheid en teleurstelling terechte emoties zijn die je dan zou kunnen ervaren. En dit is nu juist wat jij mensen aandoet wanneer jij niet durft te zeggen wat jij denkt. Je laat hen niet weten hoe jij echt over de dingen denkt en wat jouw perspectief is van het gesprek. En misschien heeft hij/zij dat nu juist van jou nodig! Het uitsluiten van jouw perspectief is in mijn ogen dan ook egoïstisch.

Tip 2: Niemand kent de waarheid

Ieder mens is opgegroeid met bepaalde normen en waarden. Daarnaast is de combinatie van ervaringen die jij hebt opgedaan anders dan elk mens op aarde en om die reden uniek. Deze unieke combinatie van normen en waarden en ervaringen zorgen ervoor dat jij net een andere kijk op dingen hebt dan anderen.

Zelf geloof ik er niet in dat toeval bestaat, en dat de samenkomst van mensen ook nooit zomaar is zoals hij is. Daarom geloof ik ook dat jij nooit zomaar aanwezig bent bij mensen, en dat jouw unieke perceptie in het gesprek nodig is. Niemand kent de waarheid, maar door jouw mening te uiten is het wel mogelijk dat het gesprek dichter bij de waarheid komt. Het is alsof jij jouw puzzelstukje toevoegt en de puzzel daardoor compleet is. Doe je dat niet dan ontbreekt jouw unieke waarheid/perceptie en zal het gesprek niet de waarde hebben die het kan hebben.

Tip 3: Gun mensen de kans om van jou te leren.

In de vorige tip heb je kunnen lezen dat jouw kijk op het leven uniek is en dat alleen jij degene bent die deze kijk van het leven kan delen. Dit betekent niet alleen dat jij je prettiger voelt wanneer jij deze unieke waarheid deelt, maar dat het ook een toegevoegde waarde kan hebben voor andere mensen. Sterker nog: het hééft een toegevoegde waarde! Onafhankelijk van of ze jouw mening nu wel of niet voor lief nemen.

Door open te staan voor (lees: het ontvangen van) de meningen van anderen en het delen van jouw mening is er een evenwichtige wisselwerking. Je neemt dan niet alleen informatie op van jouw omgeving, maar geeft ook terug. Door alleen informatie over te nemen ben je eigenlijk parasitair. Door terug te geven creëer je balans.

Tip 4: Jouw mening is onbetaalbaar

Ik weet nog goed dat ik dacht dat mijn mening er niet toe deed. Ik uitte hem niet en hield hem voor mijzelf. Dit hield ik vol totdat ik niet anders meer kon en toen ben ik gaan praten over mijn sociale angsten. Hierdoor kwam ik juist in een stroomversnelling en enkele jaren later was ik mensen aan het helpen met sociale angsten. Ik had nooit gedacht dat het uiten van mijn verhaal zoveel mensen kon helpen. Meerdere mensen zijn mij hiervoor ontzettend dankbaar. En zo geldt dat ook voor jou! Jij hebt die unieke combinatie van ervaringen die zo veel mensen kan helpen en die echt onbetaalbaar is. Maar zolang jij hem voor jezelf houdt help je er alleen jezelf mee. Mijn ervaring was dat het zeker spannend was om er een start mee te maken. Het was eng om kwetsbaar te zijn over mezelf en mezelf bloot te geven, maar het was één van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Wanneer ga jij een start maken met het laten zien wie jij bent en wat jij in je hebt? Wanneer ga jij de puzzel compleet maken?

Tip 5: Trek het masker van je hoofd en laat je ware gezicht zijn!

Het is tijd voor een verandering vind je niet? Wil jij door blijven lopen met een onbevredigd gevoel? Thuiskomen en beseffen dat je niet gezegd hebt wat je wilde zeggen? Kansen laten liggen? Of wil je echt een nieuwe start maken en stap voor stap leren uiten wat je denkt en voelt?

Neem dan de inzichten uit dit artikel mee en doe er je voordeel mee. Ga ze benutten en laat me weten hoe dat voor je werkt! In de gratis video serie sociale angst geef ik je nog 20 inzichten over hoe jij je sociale angsten kunt overwinnen. Ook ben je welkom op één van onze Sociale Vrijheid Trainingsprogramma’s waar wij je stap voor stap leren uiting te geven aan wat je denkt en voelt.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top