skip to Main Content
Ik-durf-niet-naar-school
Kristan Onderwaater

Ik durf niet naar school

School is een plek waar je kunt leren, jezelf kunt ontwikkelen en waar je vriendschappen opbouwt. Wanneer jij bang bent om naar je (hoge)school of universiteit te gaan kan dit vele oorzaken hebben. Eén daarvan kan zijn dat jij (in bepaalde situaties) niet goed in staat bent om jezelf te zijn en jezelf te laten zien. Schaamte speelt hierin vaak een grote rol. Vandaag ga ik jou uitleggen hoe jij deze schaamte kunt aanpakken zodat jij weer naar jouw (hoge)school of universiteit durft te gaan.

In het middelpunt van de aandacht staan

Ben jij bang voor school omdat jij je bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt wanneer jij voor de klas komt te staan? Wanneer jij een presentatie geeft of iets moet opschrijven op het bord? Of wanneer de docent vraagt of jij even wat uit een ander lokaal wilt ophalen. Dat jij dan bij het desbetreffende lokaal aankomt en dat deze vervolgens afgeladen is met studenten uit hetzelfde- of misschien wel een hoger leerjaar dan jij? Wellicht ben je bang om naar school te gaan omdat het idee van ‘lekker’ een boterhammetje eten tijdens de pauze in die drukke aula jou al een angstig gevoel geeft. Mocht jij je herkennen in (enkele van) deze voorbeelden, besef dan dat ik precies begrijp wat jij doormaakt. Besef tegelijkertijd dat er ook oplossing is en dat studeren echt leuk kan zijn!

Het gevoel dat iedereen op je let

In de bovengenoemde situaties vind jij het waarschijnlijk eng, naar of vervelend dat iedereen op jou let of gaat letten. Als jij bang bent om naar jouw (hoge)school of universiteit te gaan, roepen deze situaties een weerstand op in jouw lichaam. Deze weerstand is een gevoel van schaamte. Schaamte is een emotie met de onderliggende angst om door anderen afgekeurd te worden of zelfs niet meer door de groep geaccepteerd te worden. De angst om alleen te komen staan zit heel diep in ons mensen geworteld. Wij hebben namelijk anderen nodig om te kunnen overleven. Een voorbeeld hiervan is toen jij geboren werd. Toen jij op de wereld kwam als kleine mooie baby was je hulpeloos en had jij moederliefde nodig om te kunnen overleven. Ook als wij ouder worden hebben wij anderen nodig om voor ons te zorgen. Deze ‘diepgewortelde’ angst is dus dat bange gevoel dat jij ervaart wat jou ervan weerhoudt om naar jouw (hoge)school of universiteit te durven gaan. Besef wel dat deze angst dus een bepaalde functie heeft!

Jezelf leren zijn en laten zien wij jij bent

Dat jij bang bent om naar jouw hoge(school) of universiteit te gaan is dus vanwege een diepgewortelde (functionele) angst maar hoe doorbreek jij deze nu? Hoe zorg jij ervoor dat jij weer naar school durft te gaan? Dit begint bij het besef dat hetgeen waarvoor jij je schaamt slechts een gevoel is en dat jij je zelfverzekerd kunt voelen, ook al heb je gevoelens van schaamte. Als jij niet precies weet waarvoor jij je schaamt dan wil ik dat je nu even je ogen sluit. Roep voor jezelf een (school)situatie op waarin jij je heel angstig voelt. Wat gebeurd er precies? Wat voel je, wat hoor je, wat zie je? Beantwoord vervolgens de volgende twee vragen; “Wat heb jij te verbergen?” en “Waarom ben jij bang dat anderen dit over jou te weten komen?”.

De volgende  stap om je schaamte aan te pakken – zodat jij niet meer bang bent om naar jouw (hoge)school of universiteit te gaan –  is door jezelf kwetsbaar op te gaan stellen. Geef openheid over datgene waar jij je voor schaamt. Hierdoor doorbreek jij de weerstand die jij op dit moment in jouw lichaam voelt en laat je aan jezelf zien dat je er mag zijn. Je koppelt je dan los van die diepgewortelde angst om alleen te komen te staan. Durf dus jezelf te zijn en te gaan voor wat jij wilt ervaren. Ik bedoel, je kunt jezelf blijven afkeuren, maar wil je dat ook echt? Gun jij jezelf de vrijheid om helemaal jezelf te zijn. Laat anderen lekker die dingen zien waarvan je verwacht dat ze dat gaan afkeuren. Het is misschien niet de makkelijkste opdracht maar je zult merken dat het gevoel van ‘bang zijn’ om naar school te gaan steeds verder zal afzwakken. Er zijn twee artikelen die  je hierbij nog meer kunnen helpen. Het artikel “Hoe overwin ik mijn sociale fobie (deel 3) gaat over hoe jij je kwetsbaar kunt opstellen en artikel “5 tips om schaamte gevoelens aan te pakken” gaat dieper in op het aanpakken van schaamte gevoelens.

Vrijheid ervaren tijdens je studie

Tot slot wil ik nog een oefening met je doen, waarmee jij je vrijer kunt gaan voelen op school. Het enige dat jij hier voor nodig hebt is een rustige plek, je visualisatie vermogen (fantasie) en een muzieknummer waarbij jij helemaal in een feeststemming komt. Een nummer waarbij jij gewoon niet anders kunt dan heerlijk dansen.

[Begin oefening]

Stap 1: Zoek een rustige plek, ga in het midden van deze ruimte staan en zet het door jouw uitgekozen feestnummer op (op repeat!). Sluit je ogen en ga terug naar- of verbeeld je een (school)situatie in, die bij jou heel veel angst oproept. Ik wil dat jij helemaal in dat moment zit waarin jouw angst het grootst is. Vraag jezelf vervolgens af wat je voelde, wat je zag en wat je hoorde.

Stap 2: Daarna wil ik dat jij – terwijl jij nog in die angstsituatie zit – je gaat focussen op de door jouw uitgekozen muziek. Voel hoe de vibraties van de muziek jouw lichaam in beweging willen zetten. Voel hoe de muziek een heerlijk warm gevoel in jou creëert dat alsmaar groter wordt.

Stap 3: Nu wil ik dat jij, zodra jij daar klaar voor bent, alle remmen los gooit! Zowel in gedachten als in het echt begin jij te dansen; zo wild als je kunt! Visualiseer dat iedereen jou raar aankijkt en dat jij ondanks dat gewoon lekker door blijft dansen en jezelf helemaal laat gaan. Hoe voelt dat?

[Einde oefening]

Merk op hoe bevrijdend deze oefening voelt. Jij gaat voor wat jij wilt ervaren en doet wat jij wilt doen ondanks dat mensen daar misschien een mening over hebben. De vrijheid die jij voelde kan jij ook in werkelijkheid ervaren op school. Durf kwetsbaar te worden, durf jezelf te laten zien en durf ECHT te zijn!

Heb jij wat extra begeleiding nodig? Bekijk de dan nu gratis videoserie: “Mijn zoektocht naar Sociale Vrijheid” waarin je nog eens 20 extra tips krijgt!

Veel succes met het overwinnen van jouw angst om naar jouw hoge(school) of universiteit te gaan!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top