skip to Main Content
Florian Hiele

5 tips om schaamte gevoelens aan te pakken!

In een eerder artikel schreef ik over mijn eigen schaamte gevoelens en hoe ik er vanaf ben gekomen. In dit artikel geef ik graag 5 handige tips om schaamte gevoelens aan te pakken.

Schaamte tip 1: Durf weer kwetsbaar te zijn

Dit is een ontzettend belangrijke tip. En om dit beter te begrijpen zal ik er dieper op in gaan. Want wat is schaamte nu eigenlijk? Wat houdt het nu echt in? Schaamte wil zeggen dat hetgeen wat jij ervaart/beleeft, zowel intern in het denken als extern in de fysieke wereld er niet mag zijn. Het is alsof dat deel van jou niet zichtbaar mag zijn.

Kwetsbaarheid is eigenlijk het omgekeerde hiervan. Kwetsbaarheid wil zeggen: jij mag mij helemaal zien. Het heeft in die zin dus niet zo veel te maken met fysieke kracht, maar meer met openheid over wie JIJ bent.

De eerste stap om je schaamte aan te pakken is dus weer kwetsbaar te worden over wat je denkt, voelt en gelooft! Ga weer met mensen om je heen delen wat je denkt, voelt en gelooft. Ook al zijn ze het niet met je eens! Het gaat er namelijk om dat jij weer rust in jezelf ervaart.

Schaamte tip 2: Spreek over je schaamte

Vindt iemand in je omgeving die jij vertrouwt en leer te praten over de dingen waarover je je schaamt. Schaamte gevoelens kunnen alléén blijven bestaan door ze voor jezelf te houden! Wanneer je ze uitspreekt laat je daarmee aan jezelf zien dat de gevoelens er mogen zijn en veranderen ze van kleur. Je zult ervaren dat de lading verandert en je je meer opgelucht voelt. Wanneer je niet iemand in je omgeving vertrouwt, zoek dan een vertrouwenspersoon zoals een coach.

Schaamte tip 3: Vergeef jezelf voor het geen waarover je je schaamt

Met vergeving stop je de negatieve spiraal van zelfmedelijden en negatief denken. Vergeving heeft de kracht om diep gewortelde schaamte los te laten. Het is ontzettend krachtig om te doen. Je kunt jezelf vergeven doormiddel van een vergevingsproces. Hierin benoem je alle dingen waarover je je schaamt en vergeef je ze stap voor stap. Wanneer het echt een groot stuk van schaamte is adviseer ik om dit samen met een coach te doen. Zelf doe ik vergevingssessies voor schaamte en mensen voelen zich er echt kilo’s lichter door worden. Soms gaan de dingen waarvoor mensen zich schamen 10, 20 of zelfs 50 jaar terug. Toch is er geen verschil in de tijdsduur van de vergevingssessie en werkt het net zo effectief.

Schaamte tip 4: Weet dat jij er helemaal mag zijn

Wat is gebeurt, dat is gebeurt. Je kunt er niets meer aan veranderen. Wie jij nu bent, ben je ook, daarvoor heeft het geen zin je te schamen. Besef dat jij niet zomaar op deze planeet bent en dat wanneer jij er niet zou zijn, de wereld niet compleet zou zijn. Jij hebt dan ook genoeg reden om hier te zijn en er HELEMAAL te zijn. Alles van jou mag er helemaal zijn, inclusief de delen die je in jezelf hebt afgekeurd.

Ga dus weer de deur uit met de intentie dat jij er helemaal mag zijn en herinner je jezelf er elke keer weer aan dat je er helemaal mag zijn.

Schaamte tip 5: Pak de angst voor afwijzing aan

Er is een grote kans dat jij de schaamte gevoelens voor jezelf houdt en dat de reden hiervoor is dat jij bang bent afgekeurd te worden. Hierdoor houd je jezelf in een vicieuze cirkel en blijf je met de schaamte zitten. Leer er op te vertrouwen dat jij de mensen aantrekt die bij je passen. Wanneer jij open bent over de dingen waar jij je voor schaamt zullen mensen waarschijnlijk gaan reageren, negatief of positief, dat maakt niet uit. Leer er op te vertrouwen dat je daardoor weer nieuwe mensen aantrekt die passen bij de nieuwe ‘jij” die open en kwetsbaar durft te zijn.

Dit zijn 5 uitermate handige tips. De vraag is, met welke ga je aan de slag? Wat is jouw eerste stap om door de schaamte heen te breken en Sociale Vrijheid te ervaren?

Schaamte is een sociale angst. Leer in de gratis videocursus nog 20 tips om je schaamte te overwinnen.

Heb je extra steun hierin nodig, kom dan gerust naar één van onze Sociale Vrijheid Trainingsprogramma’s of neem een persoonlijke training om de schaamte gevoelens aan te pakken.

Succes met het doorbreken van je schaamte gevoelens!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Ik heb heel veel dingen om mij voor te schamen, teveel om op te noemen. Het belemmert zelfs mijn functioneren. Ik heb nooit geleerd met gevoelens om te gaan en dat heeft geleid tot 5 psychosen in de afgelopen 13 jaar. Ik zou best willen leren met die schaamtegevoelens om te gaan, maar om die eerste stap te zetten?

  1. Heftig Petra, de eerste stap is accepteren dat je schaamte gevoelens hebt. Stap twee is de angst overwinnen om deze schaamtes aan te gaan. Echter vraagt dit een goede begeleiding en daar zou ik opzoek naar gaan. Mocht je wat voor je kunnen betekenen hoor ik dat graag.

 2. Ik ben vroeger gepest en schaam me nu echt overal voor, ik wil gewoon niet dat mensen mij weer gaan pesten om wat ik doe. Mijn vriendinnen worden er gek van maar ik kan er gewoon niks aan doen, hoe kan ik mijn schaamte laten stoppen?

  1. Beste melanie,
   Ik adviseer je om de met een coach de pijn van het pesten op te ruimen. Dat betekent de emoties zoals verdriet en boosheid eruit laten komen. Hierdoor kun je ook de schaamte op een gegeven moment laten gaan en je vrij voelen jezelf te zijn, ook al zijn er mensen (die zelf niet happy zijn!!) en je daarom pesten. Ik hoop dat je iemand kan vinden in je buurt. Je bent ook altijd welkom voor een intake gesprek bij ons.
   Heel veel succes en mocht je nog vragen hebben dan horen wij dat graag.

 3. Goede tips! Toch vraag ik me af of ze ook werken bij alles. Ik schaam me namelijk bijna altijd voor dingen die ik heb gedaan of dingen die ik zeg. Vooral als ik bij vrienden ben geweest en ik praat er met mijn beste vriendin over, maar die wordt er de laatste helemaal gek van, omdat ik me maar blijf schamen. Tegenwoordig zegt ze zelfs dat ze liever niet met me op stap gaat omdat ik me daarna altijd weer schaam. Ik snap haar ook wel ik wordt ook echt gek van mezelf! Heb jij echt alleen deze tips opgevolgd of ben je bij een coach geweest?

  1. Beste Lisa,
   dank voor je vraag! Wanneer je merkt dat de schaamte blijft terug komen dan is het belangrijk om er dieper naar te gaan kijken. Waar over schaam je je? Wil jij zijn zoals je bent of wil je eigenlijk anders zijn? Stel dat je je schaamt omdat je je te dik voelt of bent, dan kun je inderdaad daar heel lang over praten of werkelijk je schaamte omzetten in een actie waardoor je gewicht verliest en je trotser kunt zijn op jezelf.

   Om daar te komen kun je bijvoorbeeld de vraag stellen: wanneer zou ik trots zijn op mezelf? En wat moet ik daarvoor doen? Als je bent wie je wilt zijn dan is het belangrijker om achter jezelf te gaan staan en leren de meningen van andere (of terwijl kritiek) en de meekomende emoties bij hen te gaan leren laten. Tijdens de sociale vrijheid groepstraining gaan we daar uitgebreid op in en leer je hoe je dit kunt doen.

   Samengevat er is een innerlijke verandering in jou nodig om een externe verandering in het leven te gaan ervaren. Dit betekent of meer achter jezelf gaan staan (Ik mag zijn zoals ik ben!). Of de schaamte omzetten in een actie waardoor je minder schaamte ervaart.

   Ik hoop dat je hiermee verder kan. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

  1. Beste Jeremy,

   Goede vraag!
   Schaamte heeft de functie om je te laten weten dat jij nog niet duidelijk hebt voor jezelf of je een bepaald deel van jezelf wilt laten zien of niet. Het laat je weten welk deel dit is, zodat je zelf kunt bepalen wat je er mee wilt. Wil je het laten zien ook al keuren anderen het wellicht af? Of ben je er zelf ook niet tevreden over en wil je helemaal niet zijn zoals je betreffende dit deel bent? Beide zijn mogelijk en kunnen door jou onderzocht worden zodat je daarin een keuze kunt maken. Schaamte is hiermee zinvol.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt en mocht je nog vragen hebben laat het me gerust weten.

   Florian

  1. Beste Gerard jan, ik worstel al bijna 50 jaar met schaamte over incest. Het was wel enigszins bespreekbaar met professionele hulpverleners, maar ‘gewone’ mensen, vooral vrienden en zeker familieleden worden bijzonder ongemakkelijk als ik hierover praat. Mijn tweede echtgenoot is onlangs van me gescheiden, zeggend dat mijn slechte adem ondanks alles wat we eraan hebben gedaan, toch onverdraaglijk is. Ik geloof echt wel dat ik mag bestaan, maar ik voel me vies. Daar schaam ik me voor, ook als ik het jou vertel verandert dat niet.

   1. Beste Rosemarijn,

    Het uitspreken van de dingen waar je je over schaamt kan helpen, maar dat hoeft ook niet. Dit is vooral afhankelijk van de intentie die je hebt tijdens het uitspreken. Wanneer je bijvoorbeeld medeleven of acceptatie zoekt bij de ander naar wie je het uitspreekt dan bestaat er de mogelijkheid dat je die niet krijgt. Wanneer je die dan niet krijgt zal je het uitspreken ervan niet als een opluchting ervaren. Wellicht wel als een bevestiging in de afkeuring die jij het hebt gegeven. Het is natuurlijk logisch dat je dit deel afkeurt. Het is een heftige gebeurtenis! Maar waar het echt om gaat is dat jij vrede gaat ervaren met deze ervaringen die jij hebt meegemaakt. Dit is vooral mogelijk door de mensen die jou dit hebben aan gedaan in eerste instantie te laten weten wat dit met jou heeft gedaan. (Als ze niet meer leven, in een brief-vorm waarin jij al je boosheid etc. uit, die je naar die personen hebt.) En daarna te vergeven. Het vergeven is cruciaal in dit proces omdat je daarmee vrede kunt krijgen met deze gebeurtenissen en innerlijke acceptatie gaat ervaren. Dit bevrijd je deels van de schaamte en ook van de noodzaak van bijvoorbeeld acceptatie van de ander. Op die manier kun je ook onvoorwaardelijk gaan spreken over deze gebeurtenissen met andere mensen zonder dat je iets van hen terug moet hebben. Deze manier van uitspreken zal wel een opluchting geven. Onafhankelijk van hoe zij zullen reageren.

    Wellicht geeft dit wat meer duidelijkheid in hoe je kunt omgaan met de schaamte over de incest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top