skip to Main Content
Florian Hiele

Waarom heb ik een sociale angst(stoornis)?

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=_PhDAK_VR7Q” rel=”0″ showinfo=”0″]

Klik hier voor meer informatie.

Sociale angststoornissen komen bij zo’n 8% van de mensen voor, maar waarom heb jij er nu juist last van en de buurman niet?

Er zijn slechts 2 (hoofd)redenen waarom jij nu een sociale angststoornis ervaart. In dit artikel benoem ik deze en geef ik je enkele tips om deze sociale angststoornis aan te pakken.

Oorzaak 1: Een sociale angststoornis ontstaat door delen in jezelf af te keuren

Je keurt om wat voor reden dan ook jezelf, de dingen die je doet of juist niet doet, af in de interactie met mensen. Deze afkeuring van jezelf zorgt er voor dat jij juist niet jezelf kunt zijn. Het afkeuren van jezelf brengt een conflict omhoog waarin jij constant moet opletten en er voor moet zorgen dat je de delen die je niet wilt laten zien onderdrukt of aanpast.

De angst dat delen die jij van jezelf afkeurt gezien worden, veroorzaakt de behoefte om jezelf te controleren en blokkeert sociale vrijheid.

Oorzaak 2: Een sociale angststoornis ontstaat door de afkeuring van andere mensen over te nemen

Je hebt vooral beheersing over je lichaam, denken en handelen. Je hebt deze beheersing echter niet over de buitenwereld en de mensen om je heen. Juist deze beheersing willen hebben kan ervoor zorgen dat jij sociale angsten gaat ervaren. Om dit makkelijker te begrijpen neem ik het volgende voorbeeld:

Wanneer je voor een volle zaal staat en je best doet om een presentatie zo goed mogelijk te geven is er altijd de kans dat mensen jouw presentatie niet goed vinden en afkeuren. Het overnemen van deze afkeuring, én het op jezelf betrekken, veroorzaakt een innerlijke afkeuring, die pijn doet. Dit is net als bij oorzaak 1. Het niet willen ervaren van deze pijn creëert een controle-mechanisme dat ANDERS handelt, zodat afkeurende reacties van mensen in bepaalde mate voorkomen worden.

Je kunt echter nooit echt deze controle krijgen over de mensen om je heen. Ook om die reden ontstaat er dan ook de angst om deze controle te verliezen. Hieruit volgt vervolgens de angst om afgekeurd te worden, en daaruit de sociale angst.

Sociale angst vanuit oorzaak 2 gezien heeft dan ook in eerste instantie te maken met het overnemen van de afkeuring van anderen en deze betrekking laten hebben op wie jij bent.

Het loslaten van de noodzaak om de afkeuringen van anderen over te nemen en leren om bij je eigen waarheid te blijven gaat jouw helpen om deze hele sociale angststoornis te gaan zien als een geweldige ontdekkingstocht waardoor jij juist jezelf gaat vinden. Weten waar jij in gelooft, weten wat voor jou belangrijk is en gaan staan voor wie jij bent.

Ik vind het meer dan idioot dat men praat over een sociale angstSTOORNIS. Je ervaart angst, meer niet. Iedereen ervaart deze angst, alleen afhankelijk van de persoon in meer of mindere mate. Het feit dat jij dit leest is waarschijnlijk omdat je meer sociale angst ervaart dan een ander. Dit is niet verkeerd. Het vraagt je slechts om op zoek te gaan naar antwoorden in jezelf en te gaan begrijpen waarom deze angst er zit.

Pas wanneer je dit begrijpt kun je inzien dat deze angst gecreëerd wordt door een deel in jou en dat dit deel jou juist wil helpen. Het heeft niet de functie om jou te pesten, maar juist om jou te helpen om meer dat individu te worden dat jij al bent.

In mijn ogen is het geen stoornis en zal het nooit een stoornis zijn. Juist niet. Het is een uitnodiging om jezelf beter te leren begrijpen. Ga op zoek naar deze antwoorden en er zal een andere wereld voor je open gaan.

Bekijk de gratis 4-delige sociale angst videoserie waarin ik je nog 20 tips geef om sociale angst om te zetten in innerlijke kracht en zelfvertrouwen.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top