skip to Main Content
Florian Hiele

Waarom bestaat angst?

De emotie angst is een emotie die door veel mensen vaak verkeerd wordt begrepen. Hij wordt beschouwd als een negatieve emotie, die mensen liever kwijt dan rijk zijn. In dit artikel geef ik drie redenen waarom de emotie angst bestaat en hoe jij je angst positief kunt gaan benutten.

Zoals elke emotie wordt ook angst op een onbewuste manier geactiveerd in ons lichaam. Dat wil zeggen dat jij niet bewust bezig bent om jezelf angstig te maken, maar dat dit proces automatisch gaat. Of terwijl ons onbewust denken activeert in eerste instantie een emotie en ons bewuste denken plakt daar het label “angst” aan.

Om te begrijpen waarom angst bestaat is het goed om te gaan kijken welke functies angst kan hebben, want juist door de functie van angst te begrijpen, begrijp je ook waarom angst bestaat.

Er zijn grofweg drie redenen waarom angst bestaat.

1. De beschermende functie van angst

Misschien heb je het wel eens meegemaakt dat je net de straat over wilde steken. Vlak voordat je een stap wilde zetten zag je iets aankomen en je lichaam reageerde direct door terug te deinzen. De reactie van het lichaam op de emotie angst die in het lichaam voelbaar is is dan zo sterk dat het bewuste denken niet eens de kans krijgt om in te grijpen en het lichaam reageert eerder.

Dit proces wordt ook wel het vecht-vlucht-mechanisme genoemd en heeft als enige functie jou te beschermen.

Ditzelfde mechanisme komt ook in actie wanneer je bijvoorbeeld ineens oog in oog met een tijger staat of een ander mogelijk gevaarlijke situatie voor het lichaam of de geest. In alle gevallen zet de emotie angst jouw bewuste denken of direct het lichaam aan tot een bepaalde actie die jou beschermt.

2. De adviserende functie van angst

De emotie angst kan ook een adviserende functie hebben. Deze functie krijgt hij vooral wanneer de ervaring waardoor de angst is gecreeerd door de persoon zelf ervaren is. De reactie op de tijger zal bij nagenoeg iedereen hetzelfde zijn, maar dit geldt niet voor het gevoel bij het moeten spreken voor een volle zaal.

Wanneer een kind voor het eerst een hete verwarming aanraakt dan zal het de ervaring krijgen van “AUW!!” dat is heet! Wanneer ditzelfde kind een volgende keer naar een verwarming toeloopt om hem aan te raken en deze ineens herkent als zo’n zelfde verwarming die hij eerder heeft aangeraakt, dan wordt er op onbewust niveau een herinnering geactiveerd. Aan deze herinnering zit de emotie angst (pijn) gekoppeld, zodat het kind een schikreactie in zijn lichaam ervaart en het gevoel krijgt dat hij die verwarming niet moet aanraken. In dit voorbeeld heeft de angst een adviserende functie en adviseert de emotie ‘angst’ het kind om die verwarming niet aan te raken. De herinnering vertelt het kind namelijk, door middel van de emotie angst, dat er een kans is dat hij pijn gaat ervaren wanneer hij die verwarming aanraakt. Het advies is hier dan: “Raak die verwarming niet aan” of “Kijk uit, de verwarming kan heet zijn!”

3. De voorbereidende functie van angst

Als laatste kan de emotie angst een voorbereidende rol spelen en jou voorbereiden op wat gaat komen. Een voorbeeld hiervoor is het geven van een presentatie. Stel dat jij in het verleden geen goede ervaringen hebt gehad met het geven van presentaties dan is er een grote kans dat wanneer jij weer een presentatie moet geven er automatisch gevoelens van angst en/of negatieve gedachten omhoog komen, die jou helpen te herinneren wat er mogelijk te wachten staat. Dit is een belangrijke functie van angst en helpt je in je dagelijkse leven goed voorbereid op weg te gaan. Deze angst kan echter doorslaan in negatieve gedachten of doemscenario’s. Wanneer dit zo is doe je er goed aan om deze ervaringen uit je verleden te verwerken en te leren loslaten, zodat deze automatische negatieve gedachten en/of doemscenario’s niet meer nodig zijn en jij bijvoorbeeld met meer rust een presentatie kunt geven.

Wil je angst leren benutten ipv er voor weg te rennen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er grofweg drie positieve redenen waarom angst bestaat en toch weet ik uit eigen ervaring dat het soms lastig is om dit zo te zien. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de GRATIS video serie “Mijn zoektocht naar sociale vrijheid”. Hierin geef ik je 20 TIPS om te leren omgaan met angst of doe een keer mee aan het Sociale Vrijheid Trainingsprogramma.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top