skip to Main Content
Florian Hiele

De verborgen cadeaus achter sociale angst

– Bekijk de video helemaal onderaan dit artikel pas, nadat je het artikel hebt gelezen! –

In een eerder artikel schreef ik dat sociale angst een teken is dat je nog kunt groeien. En ook al is dit zo, je kunt er nog meer uithalen.

Sociale angst kent vele vormen. Deze vormen kennen meerdere oorzaken, maar slechts twee hoofdredenen waarom je ze nu ervaart, zoals je in onderstaande video kunt bekijken.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=_PhDAK_VR7Q” showinfo=”0″ rel=”0″]

De waarde van sociale angst zelf wordt veelal niet belicht. Mensen die er last van hebben, willen er zo snel mogelijk van af en therapieën zijn er dan ook op gericht om dit voor elkaar te krijgen ook. Het nadelig effect hiervan is dat de mensen die hier last van hebben worden bevestigd in de aanname dat er iets niet goed zit in hun lichaam en/of hun hoofd, welke een hardnekkige overtuiging kan vormen.

Gelukkig is niets minder waar.

Het feit dat men sociale angsten (spanningen, paniekgevoelens, onzekerheden, etc.) ervaart is er juist omdat het lichaam, of beter gezegd, ons onderbewust denken ons wil helpen. Echter wordt deze boodschap door nagenoeg iedereen verkeerd begrepen en ontstaat er een innerlijke afkeuring en een stagnatie in de persoonlijke groei.

De oorsprong van sociale angst zit hem in het afkeuren van delen in jezelf. Deze delen zijn we geneigd om af te keuren omdat deze delen anders zijn dan de norm, het algemeen sociaal gewenste gedrag of de gangbare denkwijzen. Dit betekent niet dat deze delen die je op zo’n moment afkeurt ook afgekeurd moeten worden.

Hoe waardevol jij je voelt wordt gekenmerkt door hoe waardevol jij voor anderen bent. Dit betekent, dat wanneer iemand met iets unieks komt (de eerste iPhone) het van meer betekenis en waarde zal zijn dan wanneer er honderd mensen met ditzelfde (dezelfde eerste iPhone) aankomen. Of terwijl, juist onze unieke ideeën zijn waardevol. Juist in de momenten waarin jij een andere mening hebt dan de groep, heb je een toegevoegde waarde voor de groep. Juist wanneer wij een idee hebben waarvan wij nog niet weten hoe de menigte hierover denkt is er een kans dat deze juist waardevol is.

Het zijn niet de delen die wij al van onszelf kennen waarin persoonlijke groei en zelfvertrouwen te vinden zijn. Het zijn de delen die wij nog niet zo goed van onszelf kennen waarin dit te vinden is.

 

Ik schaamde mij enorm voor mijn onzekerheden, twijfels en angsten. Ik keurde ze keihard af en ontkende ze wanneer iemand me erop aansprak. De stap om bij een coach hier open over te zijn was gigantisch. En de stap om hier open op internet over te praten was nog groter. Echter was ik niet de enige die dit blijkbaar eng vond, en was ik een van de weinige die hier open over sprak! Het gevolg was dat mensen zich in mijn verhaal herkende en zich begrepen voelde. Ze hadden niet het gevoel dat ze iemand voor zich hadden die het uit een boekje had geleerd, maar werkelijk iemand die begreep waar zij mee zaten. Mijn gevoel van waardigheid is dan ook in die tijd ontzettend toegenomen…ik kon waardevol zijn voor anderen…

Wel, deze ontdekking zou er nooit zijn gekomen wanneer ik niet de onzekerheden, twijfels en angsten was aangegaan en er open over zijn geweest. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij helemaal niet de behoefte hebt om een trainer in sociale vrijheid te worden en dat je denkt…maar wat zijn dan de cadeaus voor mij?

Wel…achter elke negatieve emoties zit een positieve boodschap. De negatieve emoties zijn er niet om je te pesten, maar om je te helpen. Verdriet is er bijvoorbeeld om je te laten weten dat je iets mist of kwijt bent geraakt. Door het verdriet te volgen, begrijp je wat je (echt) mist en kun je dat jezelf weer leren geven. Boosheid kan er bijvoorbeeld zijn omdat iemand over je grenzen is gegaan en door de boosheid te volgen kun je deze kracht benutten om je grenzen aan te gaan geven. Tijdens de Sociale Vrijheid Groepstraining leer je ze allemaal en leer je hoe je elk van deze kunt benutten en inzien dat ze werkelijke cadeautjes zijn.

Keer op keer komen er diverse mensen met negatieve emoties en gedachten bij me en zeggen ze: “Ik kom er maar niet van af! Ik ben er al jaren mee aan het stoeien en het wordt maar niet minder, eerder erger.” En elke keer weer blijken deze negatieve emoties hen juist te willen helpen om verder te komen in het leven.

Het verhaal van een klant…

Zo had ik een klant die na zo’n 20 jaar weer begon met stotteren. Hij stotterde toen hij een jaar of 18 was en nu kwam het “ineens” terug. Na een goede intake kwam ik erachter dat hij op zijn werk een positie verschuiving ging maken en binnenkort veel meer verantwoordelijkheid ging krijgen. Ook kwamen we erachter dat achter het stotteren een onzekerheid zat. Hij vertelde me dat hij de nieuwe functie wel spannend vond, maar wel wilde maken…en voor mij werd het toen duidelijk. Eén van de taken van ons onderbewuste is namelijk het bewuste ondersteunen. Wanneer wij ergens heen willen lopen (bewuste keuze), denken wij niet meer na over hoe wij onze benen moeten optillen, vooruit gooien en weer neerzetten. Alle processen die nodig zijn om te kunnen lopen gebeuren automatisch…door ons onderbewuste!

Wat was er dus bij deze klant gaande? Om de verantwoordelijkheid, die aan zijn nieuwe functie hing aan te kunnen, moest hij afscheid nemen van kleine onzekerheden die hij niet bewust ervaarde. Echter om dit voor elkaar te krijgen, moest het onderbewuste de aandacht van de bewuste geest krijgen en dit lukt doormiddel van stotteren. Zo, werd hij bewust van zijn onzekerheden (van vroeger), konden wij ze eenvoudig opruimen (in de Sociale Vrijheid Groepstraining leer je hoe) en ervaarde hij voldoende zekerheid in zich zelf om zijn nieuwe functie te kunnen dragen.

Door meer gewaar te worden van je “negatieve” emoties, kun je ze doorvoelen en de oorsprong en reden begrijpen waarom ze er zijn. Wanneer deze reden duidelijk is kun je acties gaan ondernemen die ervoor zorgen dat jij jezelf geeft wat je nodig hebt. Bij verdriet bijvoorbeeld kun je weer dingen gaan doen die jou gelukkig maakte. Bij boosheid kun je bijvoorbeeld vanuit je boosheid constructieve manieren gaan vinden om je grenzen aan te geven.

Wanneer jij dan vervolgens deze acties onderneemt (en dat is echt belangrijk!), ga je zien en ervaren dat de negatieve emotie zijn functie heeft gehad en verdwijnt. Nogmaals, de emotie is er niet om je te pesten, maar om je te helpen. ;)

Er zijn tientallen voorbeelden die ik met je kan delen, waarin het erkennen en goedkeuren van mijn emoties gigantische waardevolle ervaringen hebben gegeven en ontzettend veel vertrouwen…want elke keer wanneer je luistert naar je gevoel, jezelf geeft wat je nodig hebt en erop durft te vertrouwen…vertrouw je op jezelf en bouw je zelf-vertrouwen op.

Terugkomend bij sociale angst. Je zult zien dat achter de sociale angst een bron van waardevolle kennis, informatie en intuïtie zit. Ook al weet jij dat er mensen zijn die het gaan afkeuren wat je wilt uitspreken of doen, je zult merken dat wanneer je het toch doet, de afkeuring van mensen lekker bij hen laat en achter je uitspraak of actie blijft staan, er gigantische waardevolle dingen gaan gebeuren in je leven. Cadeaus die je werkelijk nog niet kunt voorstellen.

Onderstaande video geeft dit nog eens mooi weer… :)

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top