skip to Main Content
Florian Hiele

Sociale angst is een teken dat je nog kunt groeien

Angst wordt vaak gezien als iets negatiefs bij mensen die sociale angsten ervaren. Er wordt naar gekeken als een lastpost. Als iemand die heel vervelend is en continu zit te storen. Wat als ik je vertel dat ik dat juist anders zie en zeg dat het juist een hulpmiddel is om te groeien? Zou je me dan geloven?

Daar ik heel veel bezig was met mijn sociale angsten, ontwikkelde ik een sociale fobie. Ik vond deze sociale angsten zeer vervelend en ze maakten mijn leven  erg lastig. Ik was continu aan het stoeien met mijn sociale angsten. Sterker nog ik was in gevecht met ze!

Wat ik niet begreep is dat deze sociale angsten eigenlijk gewoon emoties zijn én een onderdeel van mij waren. Ik dacht dat ik er van af moest komen en dat ze niet goed waren om te hebben. Ik duwde ze weg en onderdrukte ze. Ik had er een hele trukendoos voor. Ik negeerde ze en wanneer iemand vroeg hoe het met me ging, zei ik netjes: “Het gaat goed. En hoe gaat het met jou?” Dit zorgde er voor dat mijn gevoelens niet aanvaard werden. Het was alsof ik tegen mijn gevoelens zei: “Jullie horen niet bij mij! Ga weg!”

Dit maakte het er natuurlijk niet makkelijker op en vandaar dat ik uiteindelijk in een depressie ben geraakt. Ik keurde mijzelf compleet af.

Het besef kwam, toen ik mijzelf ben gaan accepteren voor wie ik was en daarbij ook mijn gevoelens ging accepteren voor wat zij waren. In plaats van in gevecht te gaan, ben ik gaan luisteren. “Hoi sociale angst! Wat heb je me vandaag te vertellen? Wat voor nieuws heb je voor me?”

Dit veranderde de situatie. Ik ben gaan inzien dat sociale angsten en andere emoties juist boodschappers zijn van de ontwikkeling van je eigen zijn. Ik merkte bijvoorbeeld op dat angsten vooral omhoog kwamen bij de dingen die ik echt wilde gaan doen. Het leek mij bijvoorbeeld fantastisch om presentaties te geven voor groepen mensen, echter maakte de gedachte mij tegelijk heel angstig!

Door te gaan luisteren naar die angsten leerde ik van die angst wat mij nog tegen stond om ook echt presentaties te gaan geven. Ik leerde dat ik dingen moest loslaten, zoals: “Je bent het niet waard om voor een groep te spreken.” En nog veel meer van dit soort overtuigingen.

“Angst is een boodschapper die laat weten wat je nog te leren heb!”

Door de “negatieve” emoties zo te plaatsen, lukte het mij om al mijn sociale angsten aan te gaan, om te zetten in kracht en er van te genieten! Wat zijn jou dromen? Waar wil jij eigenlijk staan? Ik ben nieuwe mensen gaan ontmoeten, ben gaan bungy jumpen, ben gaan reizen en geef nu presentaties voor groepen mensen die ook hun sociale angsten willen overwinnen.

Wil jij ook jouw sociale angsten overwinnen? Kijk dan of het online programma “Sociale Vrijheid” wat ik hiervoor geschreven heb iets voor jou is of dat je misschien wel een persoonlijk training wilt volgen! Inmiddels heb ik al tientallen mensen geholpen naar een sociaal angst vrij leven. Ben jij de volgende?

Veel succes met het omzetten van je sociale angsten in zelfverzekerdheid en kracht!

Florian Hiele

p.s. Welke angst wil jij nog overwinnen? Laat het me hieronder weten!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top