skip to Main Content
Florian Hiele

Oude vrienden, nieuwe jij

Elke verandering die je intern maakt gaat gepaard met een fase waarin je een bepaalde turbulentie kunt ervaren. Zeker wanneer jij ervoor kiest om je vrijer te gaan uiten. Dit betekent namelijk dat je meer gaat zeggen wat je denkt en gaat doen waar je in gelooft en dat er mensen om jou heen dat niet van jou gewend zijn.

Het is goed om te begrijpen dat elke verandering voor mensen in de basis een klein beetje eng is. Men weet namelijk niet wat de verandering teweeg gaat brengen voor hen. Begrijp goed dat jij een plek had in hun leven en dat jij op een bepaalde manier waardevol voor hen was. Wanneer jij wilt veranderen en je anders gaat gedragen, zal dit dus even verwarrend zijn voor je omgeving. Mensen weten namelijk gewoon niet waar ze aan toe zijn.

Het is dan ook cruciaal om in te zien dat je de ruimte moet geven aan je omgeving om hun eigen emotionele proces te doorlopen. Zij komen namelijk ook in een fase van onzekerheid en twijfel die ze een plek moeten geven. Het betekent niet dat ze het slecht met je voor hebben wanneer zij op een bepaalde negatieve manier naar jou reageren. Het betekent gewoon dat het voor hen lastig is om het aan te gaan.

Je zult zien dat op een gegeven moment deze veranderingen geaccepteerd of afgewezen kunnen worden. En daarna zal je merken dat er enkele mensen zullen verdwijnen en andere mensen aangetrokken worden door degene die jij hebt gekozen te zijn.
Verwacht dan ook niet van de omgeving dat zij jou veranderingen in eerste instantie gaan begrijpen of accepteren. Zij mogen ook die vrijheid hebben om voor zichzelf te bepalen hoe ze omgaan met een nieuwe jij.

Je kunt dit bovenstaande zeker merken op het moment dat je teruggaat naar bijvoorbeeld je oude dorp of stad waar je vandaan kwam en je enkele oude vrienden tegenkomt. Op het moment dat jij je daar anders gedraagt en bent wie je bent, dat ze dat wellicht apart of raar vinden en dat ze daar op een aparte manier op kunnen reageren. Besef goed dat dit bij het proces hoort en dat jij het pad kan blijven lopen wat je bent ingeslagen.
Geniet van je dag.

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top