skip to Main Content
Florian Hiele

Hoe kom ik van mijn verdriet af? Stappenplan

In een eerder artikel beschreef ik hoe hoe je er achter kunt komen waarom je verdrietig bent. Het verwelkomen van het verdriet en het verdriet volgen als broodkruimeltjes waren hierbij belangrijke onderdelen.

In dit artikel geef ik je een stappenplan van hoe jij van je verdriet kunt afkomen. Hiermee ben je in staat om zelf stappen te maken, je verdriet te verwerken en het los te laten. Besef goed dat het doorlopen van het stappenplan wellicht meerdere malen herhaald moet worden om grotere stukken verdriet los te laten.

Menig mens verwacht dat met het één keer doorlopen van het stappenplan het verdriet is opgelost. Ook al is dit absoluut mogelijk, je denken en verwachtingen kunnen niet je verdriet “weg eisen”. Het verdriet zelf geeft aan wanneer het verdriet er nog is of dat het is opgedroogd. Durf er dus op te vertrouwen dat wat er naar boven komt drijven, naar boven moet komen.

Stap 1: Verwelkom het verdriet

Zorg er voor dat wanneer jij merkt dat jij verdrietig wordt jij er open voor staat. Duw het niet weg en leid jezelf niet af. Durf vooral zo kwetsbaar te zijn als een baby, voel het verdriet en laat de tranen komen. Besef dat jouw verdriet een deel in jou is dat gehoord wil worden. Gun het de tijd en ruimte. Voel dat dat deel er mag zijn en waardeer het.

De emotie ‘verdriet’helpt jou namelijk te herinneren wat geluk voor jou betekent! Het helpt je te beseffen wanneer het geluk van jou is afgepakt of wanneer jij andere dingen belangrijker bent gaan vinden dan jouw geluk.

Stap 2: Geef het verdriet een functie

Het verdriet zit er niet zomaar en komt zeker niet zomaar op dat betreffende moment omhoog. Het komt omhoog omdat hetgeen waar je aan denkt of wat jou gebeurt de trigger is voor het verdriet.

Elke emotie heeft een bepaalde functie. Wanneer het geen functie zou hebben, dan zou het er niet zijn. En dus is de vraag: “Wat is de functie van het verdriet wat ik nu voel? Hoe helpt dit verdriet mij?”

Stel jezelf die vraag en vertrouw er op dat wat er omhoog komt het antwoord is. Alleen jij kunt weten wat waar is voor jou.

Zo had ik tijdens het Sociale Vrijheid Trainingsprogramma uitleg geven over het onstaan van emoties en was er een deelnemer die niet begreep waar zijn blozen vandaan kwam. Ik zei tegen hem: “Kijk, je wordt nu rood. Je bent er bijna. Voel nu waar die warmte-ontwikkeling vandaan komt. Wat wil het je vertellen? Wat probeer je te verbergen?” En BAM, daar barstte hij in tranen uit. Daarna zei hij direct: “Dit is het! Nu weet ik het!”

Vervolgens liet hij zijn tranen rollen en vertelde hij wat hem zo verdrietig had gemaakt. Zijn blozen verdween overigens ter plekke. Alsof het niet meer nodig was…

En zo had dus zijn blozen de functie hem bewust te maken dat hij verdrietig was. Door het verdriet er te laten zijn en te uiten verdween het rood worden.

Op dezelfde wijze kan verdriet ook een functie hebben. Ik geef je hier een aantal voorbeelden.

 • Het verdriet kan je laten weten dat jij jezelf wegcijfert en dat jij voor jezelf moet opkomen.
 • Het verdriet kan jou bewust maken van bepaalde keuzes die niet goed voor je waren/zijn en dat het belangrijk voor je is om nieuwe beslissingen te maken die goed voor je zijn.
 • Het verdriet kan jou willen vertellen wat jou geluk geeft. Zo kun je bijvoorbeeld beseffen dat jij bepaalde dingen mist van vroeger. Het verdriet nodigt je dan eigenlijk uit om dat soort dingen weer te gaan ondernemen.
 • Het verdriet wilt je laten weten dat jij weer kwetsbaar mag zijn.
 • Enz.

Jouw taak is dus het verdriet een functie te geven en de actie die daar wellicht uit volgt uit te voeren. De actie kan nooit negatief en kwaadwillig zijn. Als dat zo is dan ben je niet bezig met het loslaten van het verdriet, maar het vast te houden voor wraak. Wees eerlijk naar jezelf en nodig jezelf uit om meer liefde en geluk te ervaren.

Stap 3: Onderneem actie
Zie in dat zonder enige verandering in jouzelf, je geen verandering kunt verwachten. Doe je niet iets anders, dan kun je niet het verdriet eisen dat het verdwijnt. Zolang jij niet naar het verdriet luistert, blijft het verdriet zijn functie hebben. Het blijft dan zijn best doen om jou ergens bewust van te maken!

Onderneem dus een actie waardoor jij weer meer geluk in jouw leven gaat ervaren. Gaat het om een goede vriend die jij mist? Wat mis je zo aan hem? Wat was het in hem dat jou zo gelukkig maakte? Leer dan dat gene wat jou zo gelukkig maakte uiting te geven. Integreer dat deel van hem in jezelf.

Is het belangrijk voor jou om weer een hobby te gaan beoefenen? Ga dat dan doen. Ben je gelukkiger met een andere baan? Durf er dan voor te gaan. Heeft je vader of moeder jou niet laten weten dat ze van je houden en heb je dat gemist? Vertel hen dan wat je gemist hebt zonder hen een schuldgevoel aan te praten.

Onderneem de actie die nodig is om geluk terug te laten komen in jouw leven.
Lukt het niet om zelf door het verdriet heen te komen? Overweeg dan persoonlijke begeleiding of kom naar één van onze Sociale Vrijheid Groepstrainings!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Dag Florian,

  Ik sta er versteld van dat jij die dingen zo mooi kunt uitleggen. Zelf heb ik ook het probleem dat ik mij verdrietig voel en dat ik niet weet waarom. Ik heb al gepraat met mijn mama en papa en zij zeiden dat het door de puberteit kwam. Zou dit mogelijk zijn? Ik heb het meestal s’ avonds als ik in bed lig. En dat is super stom want het duurt heel lang voor ik in slaap val.

  bericht je me terug?
  Puberwinner

 2. Ik kan niet over het verdriet komen na het overlijden van mijn partner 10 maanden geleden. Het vreet aan mij, ik wil eigenlijk niets meer

 3. Heel erg herken baar
  Fijn dat er mensen zijn die je kunnen helpen
  Ik heb er ook last van en weet nog steeds niet precies waar het vandaan komt …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top