skip to Main Content
Florian Hiele

Lees hoe Kristan zijn blozen en sociale angsten overwon!

Jarenlang ging ik angstig door het leven. Ik was bang voor (confronterende) sociale interacties en bang om in het middelpunt van de aandacht te staan. Plekken waar ik me vaak angstig voelde waren o.a.:

 • School
 • Werk
 • Verjaardagen
 • Supermarkten
 • Openbaar vervoer
 • Restaurants

En zo zijn er nog wel een paar te bedenken.. Uit bovenstaande kun je concluderen dat ik mijzelf in het dagelijks leven behoorlijk liet beperken door mijn angsten, want ja.. ik ging de angstsituaties liever uit de weg dan dat ik ze opzocht. Ik wist totaal niet waarom ik nou altijd rood werd en me angstig voelde. Wel wist ik dat het een grote belemmering voor me was, dit voornamelijk in alles wat er te bedenken valt waar de begrippen succes en geluk centraal staan. Daarnaast was hoofdpijn een veelvoorkomende klacht waar, via de reguliere weg (huisarts, opticien, neuroloog, CT-scan), niets uit voort kwam.

Toen heb ik me aangemeld voor een Sociale Vrijheid Training bij Florian. Simpelweg omdat ik er helemaal klaar mee was dat ik die angst mijn leven liet bepalen en ook omdat de prijs zeer schappelijk was (vergeleken met andere ‘coaches’ op het internet). Die dag heeft mijn hele leven compleet veranderd, de beste investering in mijn leven, zo noem ik het graag. Een investering in mijzelf.

Tijdens de training ben ik erachter gekomen wat de hoofdoorzaak is van mijn angsten. Niet omdat Florian vertelde dat daar de oorzaak lag, maar omdat ik het zelf zo ervaren heb: Bij het vertellen van een verhaal, uit mijn verleden, barste ik ineens in tranen uit. Alsof een klep, met daarachter jarenlang verdriet, in één keer openklapte. “Dit is het” riep ik, hier komt mijn angst vandaan. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt maar het was zo ontzettend duidelijk voor me. En ik voelde me op dat moment zo stom. Stom dat ik mezelf jarenlang voor de gek had gehouden, een maatstaaf van perfectie had gecreëerd waaraan ik never nooit niet kon voldoen. En als ik bij bepaalde situaties dus even niet perfect was, kreeg ik bij een dergelijke situatie, de daarop volgende keer, angstgevoelens, op het moment dat ik er alleen al aan dacht. Maar tegelijkertijd voelde ik me op die training, op dat moment, in die emotie, zo vrij. Een bepaalde manier van vrijheid die ik nooit gevoeld had. Het gevoel dat je iedereen op straat kan en durft aan te spreken, zonder er bij te bedenken “wat zullen ze van mij vinden”. Een gevoel van vrijheid waarbij ik dacht: “Al ga ik de rest van mijn leven cocktails verkopen op Honolulu, en laat ik alles wat ik tot nu toe heb bereikt achter me. Als dat is wat ik wil, waarom ook niet?”

Een paar dagen verder weet ik inmiddels een beetje hoe het gaat. Op zo’n training wordt je zo vaak geconfronteerd met je angsten, de emoties lopen zo hoog op. Dat Florian juist op dat moment in staat is om (mits je daar zelf voor open staat) tot de wortel te komen van je angsten. Je komt er, net zoals ik achter, welke “overtuiging” jij voor jezelf aangenomen hebt als “de waarheid”. Vervolgens kun je m.b.v. Florian’s programma Sociale vrijheid die overtuiging in jezelf om transformeren.

Ben ik nu van al mijn angsten af? Nee, dat nog niet. Er zijn nog steeds momenten waarop ik mij angstig voel. Maar belangrijk is dat je jezelf daar niet op afkeurt. Het is namelijk een proces en het is bij mij op dit moment een muurtje die aan het afbrokkelen is. Zo durf ik tegenwoordig voor mijn angsten uit te komen en praat ik erover met mensen. Ik kan weer echt genieten van heel veel sociale interacties. Ook krijg ik veel positieve feedback. Mensen konden nooit echt aan mij zien dat ik ‘angstig’ was. Vroeger kwam ik gewoon heel koud over, alsof het me allemaal niets interesseerde (Pssst “masker”!)

Waar ze me nu een warm persoon vinden en waarbij ik bij heel veel vriendschappen een veel diepere connectie heb gekregen met mensen. Ik heb leren luisteren (omdat ik niet bezig hoef te zijn met mijn angsten) en heb, waar ik dat voorheen nooit had, serieus interesse is de verhalen van een ander.

Maar eigenlijk is dit alles een beetje ‘bijzaak’. Wat de training sociale vrijheid voor mij betekend heeft is het volgende:

 • Ik heb mijn angsten serieus genomen en ben actief aan de slag gegaan met mijzelf. Zo steek ik tegenwoordig veel tijd en energie in mijzelf, wat bij elke overwinning onwijs veel mooie ervaringen met zich meebrengt.
 • Ik ben van mezelf gaan leren houden en heb mezelf op nummer 1 leren zetten.
 • Ik ben erachter gekomen dat geluk iets is wat je creëert, niet iets wat je moet gaan opzoeken.
 • Ik neem voldoende rust en geniet van alles om mij heen, ik ben dankbaar voor wie ik ben en voor wie en wat ik allemaal om mij heen heb.
 • Positiviteit en persoonlijke groei zijn volledig geïntegreerd in mijn dagelijks leven. Ik heb leren genieten van het leven.

Wil jij ook van je angsten af komen? Dan is een Training Sociale Vrijheid zeer zeker een stap om jezelf, met al je angsten, serieus te nemen, en er echt voor te gaan!

tekst

P.s. Ik had je toch verteld over mijn hoofdpijnklachten? Compleet verdwenen.. (ik heb nog wel is hoofdpijn hoor, maar vrijwel nooit meer)

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top