skip to Main Content
Florian Hiele

Vijf tips om je sociale faalangst te overwinnen

Sociale faalangst tip 1: Sociale faalangst ontstaat in de Mind (het denken)

Een sociale faalangst heeft nooit met het moment zelf te maken, maar met de gedachte aan de toekomst of het verleden. Je bent bang om bijvoorbeeld op een bepaald moment (dat nog gaat komen) af te gaan. Het bijzondere aan sociale faalangst is dat het nog niet heeft plaats gevonden! De angst ontstaat door de verwachting die je van jezelf hebt. De eerste tip is dus om in het moment te komen. Dat doe je door je lichaam te voelen zoals je die voelt en de ervaring die je op dat moment hebt gewoon te ervaren. Dat wil zeggen: laat het denken los, kom in het NU en ervaar!

Sociale faalangst tip 2: Je kunt alleen falen wanneer jij toegeeft dat je hebt gefaald.

Jij bent een uniek mens, net als ieder ander. Je hebt eigen gedachtes, gevoelens en ideeën. Het zijn juist die gedachtes, gevoelens en ideeën waarmee jij je kunt onderscheiden van de rest en jouw uniek zijn kan laten zien. Het idee van sociale faalangst komt voort uit de behoefte te willen voldoen aan wat algemeen geaccepteerd wordt. Om daaraan te kunnen voldoen moet je je eigenlijk anders voor gaan doen, dan je bent. En juist doordat jij je anders voor gaat doen, kun je falen! Wanneer je gewoon jezelf bent, kun je namelijk niet falen. Door jezelf te leren weer jezelf te zijn, kun jij je weer goed voelen over jezelf en genieten van de manier hoe jij expressie geeft.

Sociale faalangst tip 3: Laat je verwachtingen los

Je kunt alleen sociale faalangst creëren wanneer jij een bepaalde verwachting hebt van jezelf. En nee, het gaat er niet om wat anderen van jou verwachten, het gaat hier om jouw eigen verwachtingen, die je aan jezelf stelt. Wanneer jij de verwachting hebt om een fantastische presentatie te geven waarbij jij een staande ovatie krijgt en dat uiteindelijk niet krijgt, heb je gefaald. Echter wanneer jij niet deze verwachting van jezelf hebt en slechts als doel hebt je verhaal te doen, zonder ook maar enige verwachting van het publiek ,stel je minder eisen aan jezelf en kan je minder snel falen. Door al jouw verwachtingen los te laten, kun je niet eens falen. Laat dus jouw verwachtingen los wanneer jij van je sociale faalangst af wilt.

Sociale faalangst tip 4: Bekijk de sociale situatie neutraal.

Of je nu de “sociale uitdaging” positief of negatief beoordeelt, het resultaat is het resultaat. Jouw negatieve beoordeling verandert niets aan de feiten, behalve dat jij je er slecht over gaat voelen. Wanneer jij dus in jouw ogen tijdens een vergadering gefaald hebt, draai het dan om en kijk naar die situatie met een andere bril. Wat heb je er van geleerd? Wat kun je een volgende keer anders doen? Hierdoor geeft de toekomst nieuwe mogelijkheden.

Sociale faalangst tip 5: Neem je voor om jezelf helemaal te uiten!

De laatste en misschien wel de meest belangrijkste tip is dat je jezelf voorneemt om je helemaal te uiten. Zeg wat er in je op komt, uit je gevoelens, deel je ideeën. Wanneer de mensen datgenen wat ze van jou horen afkeuren, dan is dat hun probleem. Zolang jij maar bent wie je bent. Des te meer jij uit wat je denkt en voelt, des te meer jij de mensen zult aantrekken die ook zo denken en voelen. Leer dus vooral uiting te geven aan jouw gedachtes en ideeën, zodat de sociale faalangst vanzelf kan verdwijnen.

Wil je nog 20 tips om je sociale faalangsten aan te pakken? Bekijk dan de gratis sociale angst videoserie waarin ik heel veel inzichten met je deel.

Wil je echter direct aan de slag en daarbij professionele ondersteuning hebben, kies dan voor het online programma “Sociale Vrijheid” of neem een persoonlijke training.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Florian, wat een top tips! Momenteel ben ik voor mezelf een grote uitdaging aangegaan: netwerkmarketing. En als introvert is dat enorm buiten m’n comfort zone stappen. Maar ik sta er positief in en kijk er naar uit om veel te leren. Ik neem je tips zeker mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top