skip to Main Content
Florian Hiele

Sociale angsten, stilte en het gesprek

In stilte is er stilstand, in het gesprek is je denken dynamisch en is er een constante verandering gaande. In stilstaand water kunnen bacteriën zich gemakkelijk dupliceren, in bewegend water niet. Zo ook heeft onze geest, ons denken deze beweging nodig om gezond te blijven.

Met onze ervaringen die wij dagelijks meemaken komt de geest in beweging. Echter is deze beweging een eenrichtingsverkeer van buiten naar binnen wanneer wij zelf geen expressie geven aan wat erbinnen in ons leeft. Nu hoeft dat ook niet, en is dat lastiger wanneer wij alleen zijn. Toch zijn er altijd tijdstippen waarin wij dat wel kunnen doen. Met het gesprek zijn wij in staat om door tijd en ruimte heen te “vliegen” en zelfs ervaringen te delen die wij wellicht nog nooit hebben gedeeld, waardoor de stilstaande vijver van die betreffende ervaring in beweging kan komen.

Gesprekken met onszelf, maar vooral met mensen zijn een belangrijk middel om vijvers die al jarenlang stilstaan tot leven te brengen, zuurstof in te blazen en te laten stromen.

Stilstaande vijvers gaan stinken om aandacht te krijgen, net zoals negatief denken de functie heeft om je aandacht te krijgen. Wanneer negatief denken niet voldoende is, gaat je lichaam andere maatregelingen treffen en krijg je fysieke klachten zoals blozen, zweten etc., totdat het lichaam de aandacht krijgt die het nodig heeft en de stilstaande vijver met oude onverwerkte herinneringen in beweging kan worden gebracht.

Alles heeft zijn functie en ervan uit gaan dat negatieve emoties en gedachten er zijn om je te pesten is een grote aanname van ons arrogante en beperkte bewustzijn. Het onderbewustzijn daagt ons juist uit om ons bewustzijn te laten groeien en meer contact met onszelf te ervaren.

  • Gesprekken zijn beweging…
  • Gesprekken zijn perceptie uitwisselingen tussen jou en anderen…
  • In gesprekken kun je heden, verleden en toekomst bij elkaar brengen en mengen tot een nieuwe ervaring van zowel het verleden en het heden en een andere verwachting krijgen over de toekomst.
  • Gesprekken en percepties van anderen zijn een toevoeging aan jouw percepties en laten je bewustzijn groeien.

Echter zijn gesprekken alleen waardevol wanneer de uitwisselingen van gedachten, ideeën en ervaringen worden gehoord. Laat je dus raken door de verhalen van anderen. Voel de emoties van mensen om je heen. Laat je beïnvloeden en durf anderen te beïnvloeden. Vermeng je in een gesprek door te luisteren. Laat je innerlijke stem stralen van de ervaringen die jij meemaakt en ontdek hoe waardevol het gesprek is.

Stilte is rust. Maar alleen wanneer er rust gevoeld wordt kan er rust zijn, je kunt het niet forceren. Voel je geen rust, dan is er wellicht beweging nodig en kan het gesprek met die wildvreemde persoon, die tegenover jou in de trein zit, het meest waardevolle gesprek zijn wat je ooit zou kunnen voorstellen.

Kom naar de aankomende groepstraining en ontdek hoe jij beweging kunt krijgen in vastzittende emoties en gedachten!

 

 

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top