skip to Main Content
Florian Hiele

Sociale angsten en kwetsbaarheid

Het kan je overal gebeuren. In een vergadering, in de klas, thuis of gewoon in de stad. Een gesprek waarin iets wordt gezegd waardoor je volledig dichtslaat. Het kan zijn dat iemand iets beledigends zegt of een verkeerde snaar bij je raakt waardoor jij niet meer weet wat je moet zeggen.

Veel klanten die ik coach hebben daar last van en weten er niet mee om te gaan, ook al kun je er eenvoudig mee om leren gaan wanneer je weet wat in zo’n situatie belangrijk is. Want wat gebeurt er eigenlijk in zo’n situatie? En waarom ervaar je dan angst om te zeggen wat je wilt zeggen? Waarom ervaar je sociale angst?

Op momenten waar wij emotioneel geraakt worden door wat iemand zegt ervaren wij een moment van zwakte. Echter heeft dit gevoel van zwakte niet zo veel te maken met de situatie die gaande is, maar met een emotionele herinnering, die door wat die persoon tegen jou zegt, weer naar boven komt, zodat jij je op dat moment zwak gaat voelt. Hierdoor ben jij dan niet in staat om te uiten wat je eigenlijk wilt uiten!

Wil je sociaal sterker worden dan dien je datgene wat jou zwak maakt los te laten, of terwijl de herinnering emotioneel ontladen. Wil je dit doen, dan is het belangrijk om te beseffen dat het wegstoppen van jouw emoties niet de oplossing is, maar dat dat slechts het verplaatsen van het probleem is. Wil je echt sociaal zekerder worden dan dien je je juist kwetsbaarder op te stellen en je emoties te uiten. Door juist je emoties te uiten ontlaad je die herinnering van negatieve emoties en kun je weer rust en kracht ervaren.

Je kunt hiermee beginnen door eerst je gevoelens/emoties te voelen zoals ze zijn, zonder ze te beoordelen of veroordelen. Wanneer jij deze gevoelens voelt, kun je de stap maken en ze verwoorden. Door je emoties steeds meer te verwoorden, geef je die brullende vulkaan van emoties ruimte en acceptatie.

Kijk, die emoties zijn niet van je buurman, vriend of echtgenote. Ze zijn van jou. Nog meer muurtjes bouwen om je eigen emoties heeft geen zin en is een weg waarin jij je meer en meer afkeurt. Je emoties ruimte geven, accepteren en uiten is de weg van eenwording, rust en zekerheid in wie je bent en wat voor jou belangrijk is.

Wil je dus je sociale angsten gedag zeggen en sociaal zekerder worden? Leer dan je emoties die je ervaart in gesprekken waar je eigenlijk wel wat wil zeggen, maar het niet durft toch je emoties te aanvaarden en te uiten.

Door dat te doen, zul je niet alleen merken dat je meer rust gaat ervaren, maar dat je ook veel eerlijker naar mensen bent! Mensen leren jou dan namelijk echt kennen i.p.v. de “zogenaamde jij” die zich verschuilt achter een muurtje.

Dit vraagt om kwetsbaarheid en moed. Durf jij de stap te wagen?

Op naar een sociaal sterker leven! Kies er voor om sociale vrijheid te ervaren.

Florian Hiele

Nu is de beurt aan jou! Hoe ga jij om met interne emoties zoals sociale angst? Laat het mij hieronder weten!

 

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top