skip to Main Content
Florian Hiele

Sociale angsten en de angst om anderen pijn te doen

Één van de uitdagingen die mensen met sociale angsten hebben is dat zij zich niet durven te uiten. Ze durven niet hun gevoelens en emoties te uiten en houden die voor zichzelf. Dit is niet altijd zo handig en kan er voor zorgen dat je zoveel emoties gaat ervaren dat ze er op een bepaald moment als een vulkaan (paniek aanval) uitkomen.

Misschien ken je wel zo’n moment?  In zo’n moment heb je meestal niet meer de mogelijkheid om je emoties te reguleren en barst je als een brullende vulkaan in woede of tranen uit.

De meeste mensen die zo’n uitbarsting ervaren voelen zich daarna opgelucht en vrij. Het is alsof ze alles even los hebben kunnen laten. Wel voelen ze zich dan soms schuldig over hoe het is gegaan en balen ze er van dat ze geen controle hadden over die uitbarsting.

Hoe zou je wel die controle over je emoties en sociale angsten kunnen houden?

Om deze vraag te beantwoorden pak ik even een voorbeeld erbij uit de praktijk. Tanja (zo noem ik haar even) werkt voor een groot bedrijf in een team van 14 personen. Ze vindt het een leuk team en werkt met plezier. Echter door de toenemende druk van boven af neemt de stress onder de mensen flink toe. De laatste weken is er ook nog een nieuwe leidinggevende bij gekomen die allemaal regels oplegt aan het team waardoor het team juist nog meer onder druk komt te staan. Ze kan het hierdoor niet meer aan en gaat in coaching om te leren omgaan met de stress en de emoties die ze ervaart.

Na een flink gesprek komen we uit bij de oorzaak. Ze vindt het heel lastig om haar gevoel naar haar leidinggevende te uiten, waardoor ze met gevoelens van boosheid en frustratie blijft rondlopen. Maar waarom durft ze niet haar gevoel te uiten? Omdat ze bang is om de ander (haar leidinggevende) pijn te doen als ze  vertelt wat ze voelt. En deze angst is zo groot dat ze liever haar boosheid en frustraties voor zichzelf houdt.

Tijdens de sessies heeft ze toen geleerd om haar gevoelens te uiten en in te zien dat hoe een ander zich voelt niet haar verantwoordelijkheid is. Dit gaf haar rust en maakte het lef in haar los om aan haar gevoelens uiting te geven, zelfs naar haar leidinggevende toe!

Zo ook kun jij misschien ook wel bang zijn om anderen pijn te doen, maar is het wel jouw verantwoordelijkheid om iemand gelukkig te maken? Is het niet veel belangrijker om eerlijk naar anderen te zijn en gewoon te uiten wat je voelt en denkt? Is dat ook niet wat je van anderen verwacht?

Waar uit jij bepaalde gevoelens en/of gedachtes niet omdat je bang bent anderen pijn te doen? EN wat kost je dit emotioneel?

Leer om jezelf steeds meer te uiten, want dan laat je aan jezelf zien dat jouw gedachtes en gevoelens het waard zijn en bouw je aan je eigen waarden!

Maak nu een eigen stap en kies er voor om Sociale Vrijheid te gaan ervaren!

Wil je nog 20 inzichten om je sociale angsten aan te pakken? Bekijk dan de gratis sociale angst videoserie.

Tot snel!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. beste Florian
  Wat heb je nu eigen lijk gedaan om er van deangst af tekomen
  met mij ik weet het niet heb nog steeds angst
  Of het is waar ik woon, en bij leef ,ik weet het niet????,
  groet Annie

  1. Beste Annie,

   Dank voor je reactie!
   Wat ik heb gedaan om van mijn angsten af te komen vertel ik uitgebreid in de gratis 4-delige video serie die je hier kunt vinden: https://socialevrijheid.nl/gratis-videoserie-sociale-angst/
   Over het algemeen ligt het er niet aan waar je woont. Een belangrijke stap was voor mij de verantwoording nemen voer mijn emoties die ik ervoer en leren begrijpen waar ze vandaan kwamen.

   ik hoop dat je hier mee verder kunt.

   Gr. Florian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top