skip to Main Content
Florian Hiele

Sociale angst in het openbaar vervoer (trein, bus, metro)

Ervaar jij wel eens angst of onzekerheid wanneer je met het openbaar vervoer moet reizen? Of durf je niet met het openbaar vervoer te reizen, omdat je angst hiervoor te groot is? Je bent niet de enige. Er zijn duizenden mensen die hier last van hebben.

Maargoed, wat heb je daar aan denk je misschien wel bij jezelf…

Laten we dus maar eens kijken of je er wat aan kunt doen, niet waar?

Om jouw sociale angsten voor het openbaar vervoer te overwinnen is het eerste belangrijk om iets meer te weten over die angst. Want wat houdt jou nu eigenlijk tegen? Waar ben je nu bang voor?

Ben je bang voor wat anderen van je denken? Ben je bang voor kritiek? Voel je je onveilig? Of ben je bang om met mensen te praten?

Vraag jezelf dit maar eens af. Waar ben ik nu eigenlijk echt bang voor?

Heb je dat gedaan? Goedzo…dan kunnen we nu een volgende stap maken.

Kijk we hebben geen controle over wat andere mensen van ons vinden. En gelukkig maar! Stel je eens voor dat andere mensen voor jouw bepalen wat jij over hen mag denken. Dat zou best heel vreemd zijn.

Wel hebben wij controle over wat wij denken en hoe wij denken. En daar zit jouw kans! Het zit hem in het denken…

Kijk, angst kan pas ontstaan wanneer jij aan de toekomst denkt of aan het verleden. Je denkt aan een scenario van wat je niet wilt ervaren. Bijvoorbeeld dat je in de trein zit waar een aantal jongens zitten die jou beginnen uit te lachen en grapjes over jou zitten te maken. Dat is het beeld waar je aan denkt én waar je een naar gevoel van krijgt.

Begrijp je? De situatie die plaats vind is nooit de oorzaak van de angst, het zijn de beelden die wij in ons hoofd creëren (met ons denken), van wat wij niet willen ervaren  wat de angst creëert!

En ja, ik begrijp het…dat doe je niet express, maar dat gebeurt automatisch. Ik heb namelijk nog nooit iemand behandeld, die mij vertelde dat hij of zij express een negatief beeld creëert!

Hoe kom je dus van je sociale angsten af?

Wel, dat hoeft niet zo eenvoudig te zijn, maar graag help ik je op weg. Hierbij dus een aantal tips!

Je komt er niet door thuis te blijven zitten. Nee, maar dit had je denk ik ook niet verwacht. Laten we dus eens kijken naar stap 1.

Stap 1: Leer om meer in het moment (het NU) te komen. Wordt bewust van het moment dat jij weer zo’n negatief beeld creëert

Stap 2: Zeg dan tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben en mag er helemaal zijn.” Daarmee geef jij jezelf de toestemming om er helemaal te mogen zijn.

Kijk het onbewuste beeld dat jij (automatisch) creëert, kun je alleen creëren wanneer jij ergens diep van binnen gelooft dat jij niet goed bent, zoals je bent. Door dus jezelf toestemming te geven om er helemaal te mogen zijn, werk jij stap voor stap aan jouw zelfbeeld en wordt het sterker. Alsof je tegen het schilderij wat je hebt geschilderd zegt: “Ja, zo is hij klaar.” Dat bepaal jij namelijk alleen. Net zoals jij alleen tegen jezelf kan zeggen dat jij goed bent zoals je bent.

Stap 3: Onderneem wat jij wilde ondernemen, terwijl jij in het moment blijft en jezelf voorhoudt: “Ik ben goed zoals ik ben en mag er helemaal zijn.”

Kijk eens of je hiermee aan de slag kunt gaan. Kijk eens of jij tegen jezelf kunt zeggen dat jij er helemaal mag zijn. Kijk eens of jij jezelf die vrijheid kunt geven.

Echt waar, helaas werkt het zo. Je kunt deze sociale vrijheid niet van andere mensen krijgen. Het moet echt uit jezelf komen. Zelf moet je acties ondernemen wanneer jij je sociale angsten voor het openbaar vervoer wilt overwinnen.

De vraag is: “Ga jij de eerste stap wagen?” Zo ja, laat mij dan weten hoe het is gegaan! Er zijn tientallen mensen die steeds meer sociale vrijheid ervaren, en jij kunt dat ook!

Al kost het weken. Het moment dat jij het bereikt hebt, gaat als zo’n ontzettende overwinning voelen…dat kan ik je garanderen!

Succes!

P.S. Wil je nog 20 tips om je sociale angsten te overwinnen? Bekijk dan de gratis sociale angst videoserie!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Ik heb hier al 2 jaar last van na het overlijden van mijn vader is de sociale angst begonnen. Waarom geen idee.
  Ik ben pas uit mezelf alleen met het openbaar vervoer gegaan wat ik doodeng vond. Het is inderdaad de gedachten dat je jezelf van tevoren al aanpraat door teveel in de toekomst situaties te bedenken die zouden kunnen gebeuren.
  Ik had in de supermarkt hetzelfde probleem. Ben een half jaar niet in een supermarkt geweest totdat ik het zat was dat het mijn leven zo beïnvloeden.. op een dag liep ik naar binnen en daarna voelde ik mij zo opgelucht en trots op mijzelf dat ik die stap had genomen. Nu kan ik weer met zelfvertrouwen, zelf boodschappen doen.
  Ik hoop dat ik in de toekomst ook met zelfvertrouwen met het openbaar vervoer kan gaan.. het vreet zoveel energie van een mens die angst.
  Maar als je jezelf confronteert met de angst en toch gaat.. of dat het openbaar vervoer is of de supermarkt, bioscoop enz.. al doe je dit in stapjes en al zou je het 10keer over moeten doen.. je komt er. jezelf te tijd gunnen en niet te hard zijn voor jezelf.
  Goed geschreven stuk! & fijne tips!

 2. wat een handige tips he dankkjewel!!!! ik ben heel erg onzeker vooral over mijn gezicht maar dit helpt mij mijn angst te overwinnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top