skip to Main Content
Florian Hiele

Sociale angst en perfect willen zijn

Veel van mijn klanten vertellen vaak dat ze geen last hebben van sociale angsten wanneer ze één op één gesprekken hebben, maar als de groep groter wordt komen er wel sociale angsten naar boven. Wanneer ik hen vraag waar ze denken dat het vandaan komt, weet men het meestal in eerste instantie niet. Maar wanneer ik vraag: “Wat gaat er in je om wanneer je in een grote groep van mensen bevindt?”, komen er wel dingen naar boven.

Zo weet men niet hoe men zich moeten gedragen of reageren. Weet men niet wat de anderen over hen denkt, hoe men over komt bij de anderen of wat wel en niet oké is om te zeggen etc. En die gedachtes gaan dan door het hoofd heen terwijl ze in interactie zijn met de groep. En juist hier wordt het interessant.

Kijk. Een ieder heeft zijn eigen wereldbeeld van hoe hij/zij naar de wereld kijkt. Iedereen heeft andere interesses, andere behoeftes, vindt andere dingen leuk, heeft andere voorkeuren etc. Een basis van sociale angst zit hem in het willen voldoen aan het wereldbeeld van de ander. Of anders gezegd:  wanneer jij je volgens het wereldbeeld van de ander goed gedraagt, dan is het goed.  En juist daar kan de angst ontstaan. Want wat als je het niet goed doet? Wat dan?

Nu kun je jezelf een tijdje voor de gek houden en kun je best voldoen aan het wereldbeeld van één ander persoon, maar hoe doe je dat in een groep waar iedere persoon een ander wereldbeeld heeft? En heeft het überhaupt zin om te  voldoen aan het wereldbeeld van een ander?

De 180˚ ommekeer – van perfectie naar zijn wie je bent

Door te stoppen om te voldoen aan het wereld beeld van een ander en jezelf te gaan uiten zoals je bent, geeft jou de kans om door deze sociale angst heen te breken. De vraag is durf je dit aan?

  • Ben jij bereid om gewoon te zijn wie je bent onafhankelijk of mensen dit nu prettig of onprettig vinden?
  • Durf jij je gevoelens en gedachtes te uiten zoals jij ze van binnen ervaart ook al verwacht je weerstand van anderen?
  • Durf jij volledig achter jezelf te gaan staan en tegelijkertijd niet de behoefte te hebben om jezelf te verdedigen?

Ga jezelf de ruimte geven om echt sociale vrijheid te gaan ervaren, waarin jij doet en zegt wat goed voelt voor jou. Laat het idee van perfect zijn los. Dat bestaat namelijk niet. Perfect zijn is een droombeeld dat je nooit kunt behalen, omdat het afhangt van de meningen van de mensen om je heen. Wel is het veilig en saai.

Leer vanaf nu jezelf de toestemming te geven om je eigen gevoelens en gedachtes de vrijheid te geven en te uiten.

In de gratis sociale angst videoserie geef ik je nog 20 inzichten waarmee je meer en meer je sociale angsten kunt overwinnen.

Wat ga jij doen om je sociale angsten aan te pakken? Laat het me hieronder weten!

Tot snel!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Wow! 100% true!
    Heb je er vanstand van ofzo? 😉
    Heb zelf een sociale fobie en herken me er helemaal in.
    Wat ik ga doen? Elke dag ervoor vechten om realistisch te kijken naar mijn angstgedachten totdat het niet meer nodig is en makkelijker gaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top