skip to Main Content
Florian Hiele

Laat de controle los om je sociale angsten te overwinnen

In een eerder artikel is er al geschreven over de oorzaken van sociale angsten. Wij weten nu dat een sociaal angstig gevoel kan ontstaan door aan een situatie te denken die we niet willen ervaren. Je denkt bijvoorbeeld aan een situatie waarbij mensen jou veroordelen. Dat interne beeld dat wij op zo’n moment creëren, wekt de angst op.

Door meer interne beelden te gaan creëren die wij willen ervaren, ben je in staat om minder sociale angsten en meer sociale vrijheid te ervaren.

Naast het juiste interne beeld creëren is een belangrijk element bij het ervaren van sociale vrijheid  het loslaten van de controle. Wat wordt hier mee bedoelt?

Kijk, wanneer je een beeld creëert van wat je niet wilt ervaren, dan heb je de neiging om controle te gaan nemen (over de situatie) om er voor te zorgen dat datgeen wat je intern creëert niet echt een werkelijkheid gaat worden! En dus ga je je best doen om er voor te zorgen dat dat in ieder geval niet gebeurt.

Wat je dan aan het doen bent is reageren (controle willen houden) vanuit angst.

Omdat deze acties ontstaan zijn vanuit angst, zorgen ze er voor dat jij je blijft focussen op die angst. Het is alsof je het water over de dijk ziet komen en je met emmers het water weer terug  blijft gooien om maar niet nat te worden achter de dijk. Je blijft bijvoorbeeld denken: “Ik wil niet dat ze mij gaan veroordelen” En dus focus je nog steeds op het veroordelen en niet op wat je echt wilt ervaren!

Door controle te willen nemen zeg je eigenlijk: “Ik moet controle nemen, anders komt het niet goed! Als ik dit nu niet doe, gebeurt datgeen wat ik niet wil ervaren!”

Door de controle los te laten, zeg je eigenlijk tegen jezelf: “Wat er ook gebeurt, het gaat goed komen.”

Ja, ik ben het met je eens…het is spannend, maar de goede weg. Door de controle op te geven en tegen jezelf te zeggen: “Ik ben goed zoals ik ben.” Laat je de controle los en kun jij jezelf lekker jezelf laten zijn!

Dit vraagt om moed. Het vraagt om een stap in het onbekende te zetten. Het vraagt om je teen in het water te steken. Heb jij dat er voor over? Durf je dat aan?

Je kent inmiddels de weg die je al gelopen bent, niet waar? Je weet al waar je uit gaat komen. Is het niet eens tijd voor een ander pad? Is het niet eens tijd dat je die controle los gaat laten en er op gaat vertrouwen dat jij goed bent, zoals je bent? En dat jij er helemaal mag zijn?

De vraag is dus. Ga jij deze week stappen ondernemen en hier en daar de controle los laten? Ik ben benieuwd!

Geef jezelf de ruimte die je verdient en kies voor Sociale Vrijheid! Omarm dit leven dat je waard bent. Omarm dit leven dat je verdient!

Doe er je voordeel mee en tot snel!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top