skip to Main Content
Florian Hiele

Ik durf niet met mensen te praten – Belangrijke tips

Met mensen praten kan een grote uitdaging zijn. Ik herken mij hierin en had vooral een grote uitdaging met het praten met mensen waar ik tegen opkeek. Dit is in de laatste jaren geheel veranderd en ik merk dat het praten met mensen juist prettig is voor mij.

In dit artikel geef ik je enkele inzichten waardoor je met meer gemak, zelfvertrouwen en enthousiasme met mensen kunt gaan praten.

Wil je wel met mensen praten?

Je zou het wellicht voor elkaar kunnen krijgen om nooit meer met iemand te praten. Zo zou je bijvoorbeeld naar een onbewoond eiland of een ander afgelegen gebied kunnen reizen en daar gaan wonen, maar gaat dit je verder helpen? Ik bedoel: je hoeft niet met mensen te praten. Het is een keuze. Stel dat je ervoor zou kiezen om met niemand ooit meer te praten. Waar zou dat jou heen leiden? Zou je daar gelukkig van worden?

Waarom wil je met mensen praten?

Ik denk dan ook dat er iets in jou zegt van….’Hmmm, dat lijkt me toch niet alles. Ik denk dat ik toch wel een bepaalde binding met mensen zou willen hebben’. Maar waarom dan? Waarom zou je die bindingen willen hebben? Wat geeft het je?

Ja goed…je kunt met elkaar plezier hebben, lachen, dingen maken, dingen ervaren en ontdekken. En dat zijn opzich best redenen om met mensen te gaan praten. Maar wil je dat wel echt?

Wat houdt je tegen?

Besef goed dat van alles wat je diep van binnen wilt maar toch niet doet, komt door angst. De angst dat het misschien toch anders gaat dan je je voorgesteld had. Maar is dat niet juist het leuke ervan? Zijn we niet op aarde om te ontdekken?

Als je alles al zou weten…zou het leven dan nog wel nodig zijn? Zou je nog wel met andere mensen willen praten? Je weet dan toch al wat de ander gaat zeggen!

Waarom praat je eigenlijk überhaupt met mensen?

Ik denk dan ook dat juist het leuke, spannende, en het niet weten wat er gaat gebeuren het meest fantastische is van het aangaan van een gesprek. Hoe ongelooflijk is het dat je niet weet hoe de ander gaat reageren. Alsof elk moment uniek, anders en een verrassing kan zijn.

Leer weer kind te zijn.

Het doet me denken aan een kind dat zich verstopt achter een bank en dan af en toe om het hoekje van de bank kijkt en zegt: “Kiekeboe!!” En dan weer achter de bank verdwijnt alsof hij er niet meer is. Is dat niet geweldig?

Leer “ontdekkend” te praten.

Deze ontdekking kun jij elke keer gaan ervaren wanneer je met een nieuw persoon praat. Praat maar eens vanuit die intentie met iemand! Ontdekkend. Vragend. Zonder verwachting! Met volledige openheid.

Geef jezelf de ruimte om jezelf te uiten

Woorden zijn een uiting van emotie. Emoties zijn losgekomen energieen die ontstaan door de perceptie die jij van dat moment hebt. Door uiting te geven aan deze emoties laat jij jouw perceptie gelden en geef je andere de mogelijkheid om iets van jou te leren. Jou te leren kennen.

Maar natuurlijk. Wat voor toegevoegde waarde heb jij nu?

Denk je echt dat de perceptie van iemand anders meer waard is dan die van jou? Vergeet dat maar. Iedereen heeft een unieke perceptie, een waarheid die gedeeld moet worden. Sterker nog: wanneer jij jouw waarheid niet deelt zal deze nooit gehoord worden, alsof jij niet hebt bestaan.

Maar besta jij niet? Juist, dat dacht ik ook. Jij bestaat. En het feit dat jij bestaat is reden genoeg dat jij er helemaal mag zijn. Sterker nog: zonder jou is het geheel niet compleet. Zonder jou mist het geheel een stukje en is het incompleet.

Laat jouw stem dus gelden. Geef jezelf krachtig uiting. Laat jouw perceptie stralen net zoals jij de perceptie van anderen mag laten stralen. Elke keer dat jij naar iemand luistert deelt hij zijn waarheid en elke keer wanneer jij praat deel jij jouw waarheid. Ze kunnen en moeten naast elkaar bestaan, want slechts alle waarheden bij elkaar kunnen de waarheid zijn.

Stappenplan om meer met mensen te praten:

1. Geef eerlijk uiting aan jouw gevoelens & gedachten tegenover iemand
2. Wees open om te ontvangen. Laat je verwachtingen compleet los. Wees oprecht geïnteresseerd.
3. Reageer op de feedback die je krijgt zoals bij stap 1.

Het klinkt simpel, en dat is het ook. Durf te ontdekken als een kind en er zal een wereld voor je open gaan.

Hoe meer jij met mensen zult praten, des te meer zul jij persoonlijke kracht ervaren in het communiceren met mensen. Ja, het is spannend om je kwetsbaar op te stellen… Maar welk pad wil jij bewandelen? Het pad naar het onbewoonde eiland waar je alleen bent en alles voor jezelf houdt? Of het ontdekkende pad dat je nog niet kent en juist daarom jou ontzettend veel kan geven?

Geef jezelf de kans en loop het pad van Sociale Vrijheid. Bekijk de gratis video serie waarin je nog 20 inzichten vind en afscheid leert nemen van sociale angsten.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top