skip to Main Content
Florian Hiele

Ik durf mezelf niet te laten zien – 5 tips!

In dit artikel krijg je 5 tips waarmee je het lef op kunt bouwen om jezelf te laten zien. Jezelf durven laten zien is een bevrijdend gevoel. Ga er dus vandaag nog mee aan de slag!

Waarom wil je jezelf laten zien?

Voordat je überhaupt jezelf zichtbaarder wilt maken wil je deze vraag beantwoorden. Want waarom zou je jezelf laten zien? Wil je het doen omdat mensen het van jou verwachten of omdat je er zelf behoefte aan hebt?

Als je het wilt doen omdat mensen het van jou verwachten, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde beweegredenen en heb je de kans dat je je niet vrijer of gelukkiger gaat voelen wanneer je jezelf meer gaat laten zien. Wil je echter jezelf meer laten zien omdat jij daar behoefte aan hebt, dan heb je een juiste beweegredenen en zul je er ook profijt van hebben.

Laten we nu kijken hoe je door de angst hun heen breken net zoals een schip door ijsschotsen heen breekt.

Tip 1: Laat jezelf zien door de angst voor sociale afkeuring te doorbreken

Als er iets is waar je afscheid van wilt nemen is het wel de sociale afkeuring. Wanneer je werkelijk beseft hoe idioot het eigenlijk is om je daar zorgen over te maken dan is het dat wel. Afkeuring ontstaat namelijk vanuit je eigen perceptie en heeft zeer weinig te maken met de feitelijke realiteit. Deze eigen perceptie is opgebouwd vanuit de ervaringen die je mee hebt gekregen in het leven. Iedereen heeft andere ervaringen gehad en heeft om die reden ook een andere perceptie/andere kijk op het leven. Afkeuring heeft dan ook VEEL meer te maken met het verleden van de andere persoon die jouw UITING op dat moment afkeurt dan dat het te maken heeft met een persoonlijke afkeuring.

Sterker nog: het heeft niets te maken met een persoonlijke afkeuring en alles te maken met een afkeuring van wat je DOET niet van wie je BENT.

Durf je jezelf niet te laten zien? Breng dan de afkeuring die deze persoon aan jou PROBEERT te geven terug bij HEM! Zeg tegen jezelf: “Oh, hij is het er niet mee eens. Hij ziet de waarde niet in van wat ik zojuist met hem deel! Wat vervelend voor hem!” Begrijp je waar ik naar toe wil?

Jij bent het waard om er helemaal te zijn. Of mensen het nu leuk vinden of niet. Je kunt nooit iedereen met je mee krijgen en er zullen mensen zijn die het niet met je eens zijn. SO BE IT. Waar het om gaat is dat jij lekker in je vel gaat zitten EN dat jij jouw perceptie gaat delen met de mensen om je heen, want besef goed dat jouw perceptie ALLEEN door jou zichtbaar gemaakt kan worden!

Wanneer jij je niet durft te laten zien, betekent dit dat jij je wel wilt laten zien, maar slechts nog niet durft. Ga er mee aan de slag door de sociale afkeuring terug te brengen bij de persoon die hem uitsprak.

Tip 2: Doorbreek de innerlijke twijfel

Voordat jij jezelf gaat laten zien heb je nog een keuze wie je wilt zijn. Ik bedoel: Niemand weet nog hoe je er over denkt, behalve jijzelf…je hebt het immers nog niet uitgesproken. En dus kun je je mening nog wijzigen. Je kunt je mening echter altijd nog wijzigen. Wanneer je nu A vindt, kun je morgen B vinden, simpelweg omdat je nieuwe informatie tot je hebt genomen en daarom nu een andere conclusie trekt.

Ga jezelf dus meer laten zien door er oké mee te zijn dat je twijfel ervaart! Je mag twijfelen. Je mag van mening veranderen. Nu zeg je A en morgen mag je B zeggen. Als dat niet had gemogen dan hadden we nu nog steeds geloofd dat de wereld plat was…nietwaar?

Nieuwe informatie mag ons van mening doen veranderen. Reken dus af met de innerlijke twijfel door er oké mee te zijn dat je twijfelt. Wanneer je dat accepteert hoef je niet te blijven zoeken naar nog meer zekerheid in jezelf en kun je makkelijker jezelf gewoon uiten zoals je je voelt.

Tip 3: Doorbreek de angst om andere pijn te doen

Dit heeft vooral te maken met het schuldgevoel wat je overhoudt wanneer iemand pijn heeft als gevolg van jouw uitingen. Om dit te doorbreken doe je er goed aan te beseffen dat wanneer jij niet iemand opzettelijk pijn doet jij niet schuldig bent. Natuurlijk ben je wel schuldig aan zijn pijn, maar wel onbedoeld. Je kunt er van leren en een volgende keer anders handelen.

Kijk, jezelf niet laten zien omdat anderen zich anders gekwetst voelen, zal jezelf kwetsen. Jij onderdrukt immers jouw positieve intentie en dit zal ten koste gaan van jezelf.

Leer erop te vertrouwen dat een voorbeeld zijn altijd beter is dan mee te gaan lijden met mensen. Wanneer het met iedereen om je heen goed gaat en met jou niet, dan voelt dat klote en doet dit pijn. Deze pijn zal minder zijn wanneer het met jou niet goed gaat, maar met iedereen om je heen nog slechter. Het laatste zal je echter minder stimuleren om te groeien.

Wat bedoel ik te zeggen? Wanneer je meelijdt met iemand, dan zul je die persoon minder kunnen helpen. Je kunt iemand wel helpen wanneer jij een voorbeeld bent voor die ander. Touwtjespringen leerde je van iemand die het al kon…nietwaar?

Doorbreek dus de angst om anderen pijn te doen door erop te vertrouwen dat een voorbeeld zijn altijd beter is voor de ander dan meelijden met ander.

Tip 4: Doorbreek de angst om alleen te zijn

Wanneer jij jezelf gaat laten zijn dan kan het zijn dat mensen iets van jou leren kennen wat ze niet waarderen. Dit kan er voor zorgen dat deze mensen zich gaan distantieren van jou. Dit activeert de angst om alleen te zijn. Doorbreek deze angst door er op te vertrouwen dat er “op elk potje een deksel past” EN dat de mensen die zich van jou distantieren sowieso niet bij je paste!

Bij het laten zien van jezelf doe je een masker af. De mensen om je heen gaan daardoor je echte gezicht zien. Maar wat heb je te verliezen? Ik bedoel: voel jij je nu lekker in je vel zitten? De familie en vrienden die blijven: dat zijn de mensen die jou echt waarderen voor wie je bent. De rest hoort er eigenlijk toch niet te zijn.

Doorbreek dus de angst om alleen te zijn door erop te vertrouwen dat jij alleen maar meer mensen naar je toe trekt die bij je passen wanneer jij je echte gezicht laat zien!

Tip 5: Doorbreek de angst om sociaal niet waardevol te zijn

Sociaal waardevol zijn kan niet wanneer je met iedereen mee praat. Als er nog 9 mensen zijn die een iPhone uitvinden dan zijn deze mensen simpelweg minder waardevol dan de eerste uitvinder. Juist de diversiteit geeft een toevoeging aan het geheel en zo ook jouw mening. Hoe meer jij jezelf laat zien des te waardevoller jij juist bent. Jij bent uniek en om die reden waardevol.

Oftewel…f*ck it! en laat jezelf zien! ;)

Wil je nog 20 inzichten om af te rekenen met sociale angsten? Bekijk dan de gratis video serie Sociale Vrijheid!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Ik durf me wel op school zelf the zijn maar niet op foetbal ik ben een half jaar op foetbal en ik ben nog steeds niet me zelf en telkens als ik iets fout doe dan zech ze je verpest ales en iedereen hallfen mij zit bij elkaar
  en iedereen is al vrienden met elkaar dus dan denken ze vast lekker boeie ik heb al vrienden dus dan boeit het me maar niet dat zij geen vrienden heeft hier 😑

 2. Hey!

  Bij mijn vrienden ben ik altijd super gelukkig, maakt het mij niet uit hoe ik eruit zie/wat ik doe. Maar vanaf dat ik iemand nieuw leer kennen val ik helemaal weg, ik word stil en braaf, kan mezelf niet zijn..

  Hoe kan ik mezelf altijd zijn?

  Mvg x

 3. Goedemorgen,

  Gisteren had ik plotseling een gesprek over mijn contract verlenging. Daar in kwam naar voren dat mijn directeur meer van mij wol zien. Hij zegt de energie waarmee ik binnen kwam was anders dan nu..
  Ik schrok daarvan en weet niet goed daarmee om te gaan.

  Groetjes Janny

  1. Beste Janny,

   Dat kan ik begrijpen, aangezien het heel confronterend klinkt. Wat vind je daar zelf eigenlijk van? Vind je dat jou energie anders is dan eerst? Heb je het naar je zin op je werk? Zo kun je het namelijk relatieveren en wellicht zijn MENING buiten je laten of wellicht omzetten in acties die jou ondersteunen.

 4. Jezelf niet durven zijn, is hetzelfde als wanneer bepaalde mensen niet uit de kast durven te komen wetende dat ze worden afgemaakt en leven zuur gemaakt door haters. Je weet dat er dan nog minder vrijheid voor je is om jezelf te mogen zijn, altijd op je hoede zijn is zo stressig. Dat is het angst met alles, bang om je leven te verliezen.

  1. Beste Lily,

   Niet uit de kast komen is een grotere vorm van jezelf niet zijn, dan alleen op sommige momenten niet jezelf zijn. Echter door het te doen ben je niet meer vrijheid kwijt, maar krijg je meer vrijheid. Vrijheid in deze zin kan je alleen afgepakt worden wanneer je andere toelaat jou vrijheid af te laten nemen. Je hoeft alleen op je hoede te zijn wanneer je de goedkeuring van andere wil krijgen. Want dan dien je te gedragen volgens hun waarden en normen. Wanneer je echter jezelf deze goedkeuring, waardering, etc. leert geven hoef je niet op je hoede te zijn en kun je zijn wie je bent. Door er op te vertrouwen dat er mensen zijn die bij de ‘echte’ jou passen is het makkelijker om je ware gezicht te laten zien. Geef andere mensen de vrijheid om jou af te keuren en geef jezelf de vrijheid om te zijn wie je bent.

   Groetjes,

   Team Sociale Vrijheid

   1. Mezelf accepteren is het moeilijkste wat er is. Zeker als je van vroeger uit hebt ervaren, dat mijn mening/gevoel er niet veel toe deed. Hoe draai ik dat nu dan om? Ben nu 44 jaar en heb mezelf eigenlijk nog steeds niet geaccepteerd. (veel faalangst, angst, verlegenheid) Hoe kun je jezelf accepteren als je verlegen bent, en iedereen altijd voor de assertieve vlotte spreker gaat?

    1. Beste B.D.
     Acceptatie heeft vooral te maken met het verleden en het heden. Je wilt het het verleden accepteren omdat je het niet meer kunt veranderen en het heden omdat dit nu plaats vind en ook niet meer kunt veranderen. Echter heeft acceptatie vrij weinig te maken met de toekomst. De vraag is of je verlegen wilt blijven of niet. Wanneer jij jouw verlegenheid prettig vind, dan zou ik dat niet gaan veranderen. Anders verwijder je alleen maar meer van je zelf. Wanneer je je stoort aan je eigen verlegenheid dan zou ik daar wel wat mee gaan doen en gaan onderzoeken vanwaar deze verlegenheid vandaan komt. Meestal ligt daar een negatieve ervaring ten grondslag en kun je deze opruimen met bijvoorbeeld acupressuur. In het online programma of de groepstraining leer je meer over het loslaten van oude negatieve ervaringen, zodat je je meer vrij voelt om te zijn wie je wilt zijn.

     Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top