skip to Main Content
Florian Hiele

De kracht van mensen met sociale angsten

Iedere kwaliteit kent zijn valkuil en zo kent iedere valkuil zijn kwaliteit.

Wellicht heb je dit nog niet eerder bekeken betreft jouw sociale angsten en daarom vertel ik je in dit artikel graag over de kracht van mensen met sociale angsten!

Wanneer we het even simpel houden. Sociale angsten kun je ervaren door slechts twee redenen. Je keurt een deel in jezelf af of je neemt de afkeuring van een ander over. Van nature zijn wij doorgaans niet gewend dingen in ons zelf af te keuren. Behalve deze dingen die wij hebben overgeërfd van onze ouders. Dit betekent dat een groot deel van de innerlijke afkeuring ontstaat door wat wij overnemen van mensen om ons heen.

Iemand vindt jouw kledingstijl niet leuk, zegt dat tegen je, jij begint dit te geloven en gaat je schamen voor je kledingstijl. En ook al zijn meningen heel subjectief…wanneer ze uitgesproken worden als waarheid kun je best erin geluisd worden en het te geloven als waarheid.

Wat is dan de kracht van mensen met sociale angsten?

Wel, alles leuk en aardig, maar hoe zit het dan met die kracht van mensen met sociale angsten? Wat is deze? Waar zit deze dan in? En hoe is deze ontstaan?

Heel simpel…het is een sociale intelligentie.

Mensen met sociale angsten kunnen doorgaans feilloos een sfeer aanvoelen, de verwachtingen van andere mensen inschatten, begrijpen wat iemand bedoelt of wat iemand nodig heeft.

Een lange opleiding ;)

De reden hiervoor is dat mensen met sociale angsten een hele lange opleiding hierin gedaan hebben. (Meestal) van af jongs af aan wilde zij de verwachtingen van andere mensen naleven. Wanneer iemand ergens mee zat, voelde ze dat aan en konden ze dat luisterend oor zijn. Het naleven van deze verwachtingen was belangrijk omdat ze dan geen kritiek kregen en het niet “fout” deden. En ook al kwam dit voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen, het was gewoon ontzettend belangrijk om het goed te doen in de ogen van anderen.

Deze leerschool ging jaren door. En net zoals bij wiskunde, werd er niet alleen opgeteld, maar moesten er ook vermenigvuldigingen gemaakt worden. Of terwijl, de verwachtingen van groepen aanvoelen was ook belangrijk.

Echter heeft dit alles zijn eind en lukt het je op een gegeven moment niet meer om dat masker op te houden en kun je niet anders dan jezelf zijn. Zeker wanneer je een langdurige relatie in stand wilt houden. En of terwijl, kom je jezelf tegen en moet je wel aan jezelf gaan vragen wat jij nu eigenlijk wilt? Wat wil ik nu echt? En wie wil ik nu echt zijn?

En ook al zijn dit goede vragen en kun je daarmee jezelf beter begrijpen en uiting geven. Het zou zonden zijn om de studie van verwachtingen-van-anderen weg te gooien.

En dus…

De kracht van mensen met sociale angsten is: Het feilloos kunnen aanvoelen van mensen. Kunnen aanvoelen hoe zij zich voelen, wat hen beweegt en nog veel meer. Dit is een gigantische kracht wanneer we alleen al denken aan wat het je op zakelijk vlak kan bieden. Je kunt namelijk in veel situaties beter je klanten aanvoelen dan andere collega’s. ;)

Echter kun je deze kracht niet benutten wanneer je de gedachten, emoties en overtuigingen van andere mensen niet kunt onderscheiden van jezelf. Wanneer dit voor jou lastig is ben je geneigd de emoties van andere mensen over te nemen en deze te ervaren alsof ze van jezelf zijn. Iemand is dan boos op hoe jij iets gepresenteerd hebt en jij wordt dan boos op jezelf omdat je het zo gepresenteerd hebt. Echter vergeet je hierin de initiële reden waarom jij de presentatie hebt gedaan zoals je hem hebt gedaan en keur je dat deel in jezelf af waaruit deze fantastische manier van presenteren juist kwam!

Mensen met sociale angsten hebben een gigantische sociale intelligentie.

Deze intelligentie kan benut worden wanneer je de emoties van een ander kan scheiden van die van jou, durven te staan voor jouw innerlijke behoeften en waar jij in gelooft.

Angst slaat dan om in enthousiasme. Boosheid slaat dan om in daadkracht. Verdriet in blijdschap. En vreugde is dan de ervaring die jij hebt.

Heb jij moeite om de emoties van een ander te scheiden van die van jezelf? En kunnen mensen jou de mond snoeren ook al voelt het niet goed? Kom dan absoluut naar de aankomende groepstraining!

 

 

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top