skip to Main Content
Florian Hiele

Alleen jij kunt je sociale angsten overwinnen

Welke verandering je ook in het leven wilt ervaren, de realisatie van deze wens tot een verandering kan alleen vanuit jezelf ontstaan. Er is niemand die voor jou je sociale angsten kan opruimen, behalve jij zelf. En gelukkig maar, want anders zou je afhankelijk zijn van andere mensen waaraan jij toestemming zou moeten vragen om van je sociale angsten af te komen! Gelukkig is het eenvoudiger en ben je slechts de enige waaraan je toestemming moet vragen en geven.

Ik kan me nog herinneren dat ik in een zaal met 250 mensen zat en een vraag wilde stellen aan de spreker van dat moment. Inmiddels had ik mijn sociale angsten overwonnen, echter gebeurde er iets onverwachts. Ik voelde angst omhoog komen terwijl ik dacht aan het stellen van de vraag. Ik dacht bij mijzelf, hoe kan dit nou? Ik ben al angstcoach. Hoe kan een angstcoach zich nu angstig voelen? Dat kan toch niet? En terwijl ik mijn negatieve gedachtes en gevoelens observeerde kwam ik na een tijdje weer in balans en tot rust.

Ik besefte me dat de vraag die ik wilde stellen zeer confronterend kon zijn voor de spreker en aangezien ik voor het eerst bij een bespreking was zoals deze wist ik niet hoe de zaal hierop zou reageren. Toch voelde ik een innerlijk verlangen om de vraag te stellen en besloot ik om mijzelf te confronteren met de angst.

Ik paste mijn eigen technieken toe en kon mijzelf daarmee de toestemming geven om helemaal achter mijn keuze te gaan staan. De angst zakte, voelde kracht en rust terug komen, stak mijn vinger op, kreeg een microfoon en stelde de vraag.

En toen…

Ja, de vraag was inderdaad confronterend voor de spreker. Zo confronterend dat ik hem een tweede keer voor haar moest herhalen en ze even een stapje achteruit deed en naar de grond moest kijken. Nadat ze hem had beantwoord kreeg ik applaus en vele complimenten voor het lef dat ik had voor het stellen van deze vraag.

Het grappige aan heel het verhaal was dat een groot deel van de zaal met een zelfde vraag in zijn/haar hoofd zat, maar hem niet durfde te stellen! Blijkbaar is zoiets niet eenvoudig voor veel mensen.

Over het algemeen maak ik mij nagenoeg geen zorgen over sociale interacties. Ik vind ze fijn en geniet er van. Maar zo zie je maar, ook een angstcoach kan zichzelf wel eens tegen komen!

Met dit artikel wil ik het volgende duidelijk maken.

Jij bent wie je bent op dit moment en met hetgeen wie je bent ervaar jij de dingen die jij ervaart. Wil jij echter veranderingen ervaren, dan dienen deze veranderingen uit jezelf te komen. Al gebruik je medicijnen, acupunctuur, NLP, psychotherapie, psychologische hulp, coaching, hypnose, mindfulness, regressie therapie, of wat dan ook, de verandering moet uiteindelijk uit jezelf komen. Ook zo zat ik daar in die zaal, alleen, en gebruikte ik de technieken die mij eigen zijn, toch zijn deze technieken slechts hulpmiddelen om te komen waar je wilt komen.

…Kijk de techniek zelf is nooit de heling. JIJ bent de heling.

Waar het echt om gaat is dat JIJ met behulp van een techniek of coach JEZELF de TOESTEMMING kunt geven om te zijn wie je eigenlijk wilt zijn. De techniek is een katalysator om sneller te komen waar je wilt komen. De techniek helpt je om meer in jezelf te geloven en te vertrouwen. Meer jezelf te gaan waarderen. Meer jezelf neer te zetten. Meer van jezelf te gaan houden. Hierdoor kun je uiteindelijk zeggen: Ja, ik ben het waard. Ja, ik mag er helemaal zijn. Ja, ik mag genieten van sociale interacties. Al staan er duizenden mensen voor mij. Al zijn er duizenden mensen tegen mij! Ik mag er helemaal zijn. Ik ben het waard om mijzelf te uiten in elk opzicht!

Belangrijke elementen die mij hulp boden in de bovenstaande ervaring waren:

  • Observeren – Van mijn gevoelens en gedachtes (Met de intentie: Ze mogen er helemaal zijn)
  • Besluiten – Om mijn verlangen te volgen (Ik mag er helemaal zijn. Ik mag dit verlangen uiten)
  • Confronteren – Van mijn eigen angsten die ik hierbij voelde (Hoe zou de spreker en zaal reageren?)
  • Helemaal (100%) achter mijn keuze te gaan staan – In elke cel voelen dat ik dit wilde doen
  • Actie nemen – Een fysieke handeling waarmee ik aan mijzelf liet zien dat dit gevoel wat ik had, geuit mocht worden. Het mocht er zijn. Ik gaf hiermee antwoord aan het interne verlangen.

Wat gaat jouw katalysator zijn?

In het  Onlineprogramma Sociale Vrijheid leer je meer dan 5 technieken waarmee je je sociale angsten leert omzetten in kracht en zelf vertrouwen. Tientallen mensen zijn je met succes voor gegaan. Ga er mee aan de slag en binnen 5 maanden kun jij sterker in het leven staan. Klik hier voor meer informatie over het programma.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top