skip to Main Content
Florian Hiele

Ik schaam me voor mezelf – Wat nu?

En toen stond ik daar…voor 150 mensen. Ik had koude klamme handen, een droge mond en was met alles bezig, behalve met de presentatie. Ik voelde mij alles behalve gemakkelijk. Eigenlijk meer dan ongemakkelijk zelfs. Ik wilde het liefst wegrennen! Maar dat kon niet. Ik moest en zou deze presentatie geven en niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de projectgroep. En toch, woorden was ik kwijt en ik voelde mij rood woorden. Ow wat voelde ik een schaamte. Een diep gevoel van ongemak.

Ik schaamde mij vroeger regelmatig

Ik vond het lastig om mezelf te zijn en het middelpunt te zijn. Er waren zoveel gedachtes die mij vertelde dat ik niet goed genoeg was. Er niet mocht zijn. Anderen waren toch vast beter dan ik. Laat hen het maar doen. Dan hoef ik mij in ieder geval niet te schamen. Het uitte zich vooral in het ontmoeten van nieuwe mensen, daar vond ik het vooral lastig om mijzelf niet te schamen voor wie ik was.

Nu schaam ik mij niet zo veel meer

Ik begon vanaf mijn 18de te leren begrijpen wat de basis voor dit schamen was. Ik ging in coaching en las diverse boeken. Mijn conclusie was dat de basis van dit alles sociale angsten was. De schaamte ontstond namelijk vooral wanneer ik onder de mensen was. Ik had er geen last van als ik alleen was. En daarnaast vooral bij nieuwe mensen. Ik begon in te zien dat wanneer ik mijn mening moest geven ik dat lastig vond en dat ik liever naar anderen luisterde. Ook merkte ik dat ik liever conflicten uit de weg ging. Deze bewustwording zorgde er voor dat ik mijn sociale angsten ben gaan aanpakken.

Ik ben de schaamte gaan loslaten en sociale vrijheid gaan ervaren

Vervolgens ben ik met behulp van acupressuur, neuro integratie en meditatie oefeningen de schaamte gevoelens naar boven gaan halen. Hierdoor kon ik ze aanpakken en loslaten. Ik ging mij afvragen: Waar schaam ik mij nu eigenlijk voor? Daardoor kreeg ik antwoorden en zag in dat ik bang was voor kritiek, afwijzing en alleen over te blijven etc.

Het keerpunt was het moment waarop ik los ging laten van de meningen van anderen en meer mijn aandacht ging vestigen op mijn eigen verwachtingen. Dat zorgde er uiteindelijk voor om mijn sociale angsten los te laten en daardoor ook mijn schaamte gevoelens. Ik ging mij steeds vrijer voelen om uiteindelijk sociale vrijheid te ervaren.

Hoe kun jij je schaamte loslaten en sociale vrijheid ervaren?

Eigenlijk door dezelfde stappen te doorlopen die ik heb doorlopen. In mijn tijd waren er geen coaches die gespecialiseerd waren in schaamte en sociale angst en ben dan ook vooral veel op zelfonderzoek uitgegaan. Nu is dat niet meer nodig en kun je veel effectiever je schaamte gevoelens aanpakken.

Zelf begeleid ik al sinds 2010 mensen voor schaamte gevoelens en sociale angsten. Ik ben dan ook gespecialiseerd in dit onderwerp en heb al tientallen mensen met succes begeleid.

Zo kun je bij mij eeen persoonlijke training krijgen voor schaamte problemen, of bijvoorbeeld het zogenaamde Sociale Vrijheid Trainingsprogramma bijwonen. Met de persoonlijke coaching kunnen we effectief te werk gaan en stap voor stap je schaamte gevoelens aanpakken, totdat je sociale vrijheid ervaart. Tijdens het Sociale Vrijheid Trainingsprogramma gaan we schaamte gevoelens en sociale angsten aanpakken door diverse oefeningen en technieken. Het zal er voor zorgen dat je je veel vrijer zult gaan voelen en meer Sociale Vrijheid gaat ervaren.

Echt je schaamte gevoelens zijn het niet waard. Ik hoop dus echt dat je er wat aan wilt doen, je kunt je namelijk zoveel vrijer voelen!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Mijn excuses voor de slordigheid van mijn taal maar ik sta nu op dit ogenblik onder grote druk(Ik moet vertrekken naar school)en daardoor vergat ik alles nog eens door te nemen alvorens mijn reactie te plaatsen.
  MvG,Daniel.

 2. Beste Florian,

  Ik heb veel last van schaamte.Niet alleen mbt.de maatschappij maar vooral tegenover mijn moeder.Zij is echt een lief mens,en als ik dan denk wat ik allemaal heb gedaan,begrijp ik nu dat het voor haar een hel moet geweest zijn.Schuld,angst en schaamte zijn de gevoelens die mijn dag na daag overkomen en er zit ook een stuk boosheid in.Je zal als ervaringsdeskundige wel weten wat ik allemaal mee lig te torsen.Ik kom uit Antwerpen ,belgië.Ik zou me graag door u laten coachen,maar ik zou eerst het kostenplaatje moeten kunnen bekijken.
  Ik weet dat ik veel zelf zal moeten doen ook om van al die negatieve gevlens en fobiën verlost te raken.
  Diet is mijn reactie op de hoofdvraag van uw mailtje.
  Laat ons hopen dat k mij binnenkort echt kan laten coachen door U.

  Bedankt en een vriendelijke groet.Daniel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top