skip to Main Content
Florian Hiele

Opmerkingen waar je niks aan hebt

Mensen om je heen kunnen soms suffe opmerkingen maken wanneer je je kwetsbaar opstelt over de “problemen” die je ervaart. “Blijf er niet te lang in hangen” of “Je moet gewoon de knop omdraaien”. Allebei opmerkingen waar je echt helemaal niks mee kunt. Ze helpen je aan geen kant en geven je alleen maar meer het gevoel dat mensen je echt niet begrijpen. Alsof het een keuze is dat je psychische klachten hebt!

Domme opmerkingen

Tientallen mensen hebben me verteld dat ze dit soort opmerkingen naar hun hoofd kregen wanneer ze eindelijk zo dapper waren om met mensen om hen heen te delen dat ze ergens last van hadden. Ik kan er kwaad om worden. 

Het is geen keuze om last te hebben van sociale angsten! En er bestaat geen knop! Bijdehand en kortzichtig is het om die opmerkingen te maken. Ze kunnen dan ook beter hun mond houden.

Echt, hun mond houden is zelfs veel beter! Want waar je juist wel behoefte aan hebt is een luisterend oor. Iemand die jouw in ieder geval probeert te begrijpen! 

“Je moet gewoon de knop omzetten.”

De knop omzetten betekent eigenlijk: “Schakel je gevoel uit en doe gewoon wat je moet doen!”. Echt een kansloze uitspraak. Een schaap zou nog beter weten, want die bekritiseert je tenminste niet wanneer je iets kwetsbaars zegt. Je gevoel is juist cruciaal om te onderzoeken, begrijpen en om te zetten. Het gevoel bevat cruciale informatie die het bewuste helemaal niet heeft! Het is juist het gevoel waarmee je meer innerlijke kracht kunt vinden om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven en te kiezen wat voor jou echt belangrijk is. 

Gebruik deze momenten

Ok, je hebt dus niks aan deze opmerkingen, maar wel aan de boosheid, het verdriet of de frustratie die het in jou losmaakt. Want vanuit deze emotie kun je bijvoorbeeld verwoorden dat het niet jouw keuze is dat jij ervaart wat je ervaart. En kun je verwoorden wat je wel van diegene nodig hebt. Zoals een luisterend oor en goede (confronterende) vragen waardoor jij jezelf beter begrijpt en andere keuzes kunt maken. 

Het lijkt allemaal voor sommige mensen zo eenvoudig en ook al is de theorie van Sociale Vrijheid eenvoudig. De toepassing vraagt om volharding. 

Hou vol

Laat je niet ontmoedigen door domme schapen. En gebruik juist de negatieve emoties die zij in je losmaken om jezelf nog beter uiting te geven. Want dan neem je verantwoordelijkheid over jezelf en ben je in staat om te groeien. 

Kijk ergens is het belangrijk dat deze mensen bestaan. Het zijn net de gewichten die je in de fitnessschool ziet liggen. Ze zijn zwaar om te tillen, maar zonder deze gewichten krijg je geen grotere spierballen. Zie daarom deze mensen als jouw gewichten waarmee je nog beter uiting leert geven aan jouw gevoel zodat je sneller sneller sociale vrijheid kunt ervaren. 

Hou vol. Je zult er komen.

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top