skip to Main Content
Florian Hiele

Ik weet niet hoe ik me moet gedragen

Wanneer je niet weet hoe jij je moet gedragen dan kan dit jou een ongemakkelijk/awkward gevoel geven. Een gevoel van dat je het niet goed doet of dat mensen je bijvoorbeeld raar vinden. In dit artikel laat ik je zien hoe je wellicht een verlichting kunt ervaren op dit gebied zodat jij een andere, prettigere innerlijke stem ervaart die jou stimuleert om meer jezelf te zijn.

Hoe moet je je gedragen?

Wel dat leg ik je hier in tien simpele stappen uit…

NEE, dat kan natuurlijk niet en is natuurlijk complete onzin!

Er is geen boek, handleiding, code of instructie video waarin verteld kan worden hoe jij je moet gedragen. Dit bestaat simpelweg niet omdat jij een uniek individu bent waarvan er geen andere is op deze hele wereld. Dit betekent dat er ook géén voorgeschreven regels zijn in hoe jij je MOET gedragen. Natuurlijk zijn er bepaalde sociaal wenselijke manieren van doen, maar dat betekent nog niet dat jij hier gehoor aan moet geven.

Wanneer je niet weet hoe jij je moet gedragen dan heb je het dus eigenlijk goed. Je kunt namelijk niet weten hoe jij je MOET gedragen. Wel kun je jezelf een andere vraag stellen waar je veel meer aan hebt, namelijk: “Hoe wil ik mij gedragen?”

Het beantwoorden van bovenstaande vraag is het begin van het ontdekken wie je bent, waar je voor staat en wat voor jou belangrijk is. Het opent de wegen naar jezelf en geeft je de mogelijkheid om te bepalen hoe jij je WILT gedragen in de betreffende situatie.

Wanneer jij je blijft richten op het “moeten gedragen” dan zal je meer sociale onzekerheden en angsten gaan ervaren.

Je richt je dan namelijk op de verwachtingen van mensen om je heen en aangezien deze verwachtingen van de mensen om je heen in elke situatie anders zijn, zal je in elke situatie opnieuw moeten achterhalen wat deze verwachtingen zijn.

Ik denk dat je begrijpt dat dit een onmogelijke taak is, zeker wanneer je bedenkt dat je regelmatig in andere situaties met andere mensen komt. Het is dus gewoon niet realistisch om dat te doen. Daarnaast maak jij jezelf op deze manier afhankelijk van de meningen van anderen. Wanneer zij jouw gedrag afkeuren, doe je het verkeerd en kun je een teleurstelling ervaren. Wanneer zij jouw gedrag goedkeuren voel je je goedgekeurd en wellicht blij. Op die manier ben je een speelbal zijn voor de mensen om je heen en ben jij jezelf compleet kwijt.

De ommekeer ontstaat door jezelf andere vragen te stellen.

Vragen zoals: “Hoe wil ik mij gedragen?”, richten de aandacht naar binnen en dagen jou uit te gaan bepalen wie je wilt zijn in elke sociale situatie. Het daagt je uit om jouw mening te gaan geven en te gaan staan voor jezelf.

Misschien klinkt dit alles wat ingewikkeld, maar het omgekeerde is waar. Je hoeft namelijk helemaal niet meer na te denken over al die verwachtingen van anderen en kan uiting geven aan jezelf zoals dat voor jou goed voelt.

Hmmmm, misschien denk je…maar dat is best wel eng! Want misschien gaan mijn vrienden/familie/collega’s dat helemaal niet waarderen en willen ze niet meer met mij om gaan!

Wel, dus?

Als dat het resultaat zou zijn, dan zou dat alleen maar ruimte scheppen voor nieuwe relaties die wel bij jou passen…

Kijk, je anders voor doen dan jij vanbinnen voelt staat gelijk aan een continue afkeuring van jezelf. Het is alsof jij bijvoorbeeld de behoefte voelt om een rondje te gaan lopen in het bos en dat daar direct een stemmetje op reageert met: “Dat kan niet! Dat is raar! Doe maar niet!”. Dit stemmetje onderdrukt in feite jouw initiële behoefte en zorgt voor een intern conflict. Met dit interne conflict zullen negatieve gevoelens gepaard gaan welke pijnlijker zijn dan een uiterlijke afwijzing van mensen om je heen, omdat deze op een subtiel niveau continue aanwezig moet blijven om jouw natuurlijke behoefte ondergedrukt te houden.

Echt, bij jou passen mensen. Mensen die juist jou unieke manier van gedragen waarderen. Echter kunnen deze mensen jou niet vinden, wanneer jij je niet zo gedraagt.

Ga dus ontdekken wie jij écht wilt zijn en hoe jij je wilt gedragen door jezelf in elke situatie, waarbij jij je ongemakkelijk voelt en niet weet hoe jij je moet gedragen, opnieuw jezelf de vraag stelt: “Hoe wil ik mij gedragen?”, en daar vervolgens gehoor aan geeft.

Wil je meer begeleiding in het ontdekken hoe jij je wilt gedragen? Kom dan naar de aankomende groepstraining Sociale Vrijheid!

 

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top