skip to Main Content
Florian Hiele

Neem minder verantwoordelijheid op je

Veel mensen gaan de fout in met het nemen van verantwoordelijkheid. Ze nemen teveel verantwoordelijkheid over de emoties die andere mensen om hen heen ervaren en te weinig verantwoordelijkheid over de emoties die ze zelf ervaren. Wanneer iemand anders jou de schuld geeft van zijn emotionele lading is dat in veel gevallen onterecht. De emotionele lading komt namelijk voort uit de perceptie en de verwachtingen die de ander heeft. Het kan zeker zo zijn dat jij een fout hebt gemaakt in het, bijvoorbeeld aanleveren van werk aan je collega, maar dat betekent niet dat jij verantwoordelijkheid hebt over de hoeveelheid emotie die de ander hierdoor ervaart. Veel mensen gaan hiermee de fout in door deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ze gaan hierdoor vervolgens vanuit een schuldgevoel in actie komen. Het schuldgevoel vertelt hen eigenlijk dat ze het goed moeten maken. De vraag is: Wanneer is dit schuldgevoel terecht en wanneer kun je dit schuldgevoel loslaten?

Schuldgevoelens geven veelal de kracht weg aan de andere persoon. Dit komt omdat we geneigd zijn de ander te laten bepalen wanneer het wel of niet is rechtgezet. Hiermee verlies je je eigen rechtvaardigheidsgevoel, En ben je een speelbal geworden voor de ander. Ik wil niet zeggen dat je het schuldgevoel niet recht mag zetten. Maar het gaat erom dat jij zelf bepaalt wanneer het voor jou is rechtgezet. Doe je dit niet dan heb je de kans dat dit schuldgevoel veel langer bij jezelf kan blijven hangen, terwijl dat niet nodig is.

Besef goed dat alleen de andere persoon kan bepalen of zijn teleurstelling, boosheid of wat voor emotie dan ook verdwijnt. Dit is onafhankelijk van hoe jij in het vervolg gaat handelen. Er bestaat de kans dat zij merken dat jij handelt vanuit een schuldgevoel. Besef goed dat dit gemakkelijk misbruikt kan worden omdat ze wellicht ergens die controle over jou wel prettig vinden. Hierdoor zijn ze eerder geneigd om deze teleurstelling, boosheid die ze naar jou hebben geuit expres te behouden om jou te laten handelen zoals zij dat willen.

Zie dus in dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor de emotie die zij ervaren, afhankelijk van hoe zij na de realiteit kijken. Het heeft veelal te maken met een perceptie en de verwachtingen die zij hebben naar hun omgeving toe. De emoties die ze ervaren geeft hen geen vrijbrief om te krijgen wat ze willen.

Geef hen de ruimte om hun emoties te ervaren die zij hebben en geef jezelf de vrijheid om te handelen op een manier waar jij achter staat. Je zult merken dat je dan veel sterker staat omdat je je eigen handelingen kunt verklaren. Handel je vanuit een schuldgevoel, dan zul je merken dat wanneer je gevraagd wordt om jezelf te verklaren dat je dan de schuld geeft aan iets of iemand anders waarom je zo handelt. Je zit op dit moment in de slachtofferrol en neemt dan geen verantwoordelijkheid over je eigen handelen en emoties.

Zelf heeft het mijn tijd gekost om uit deze schuldgevoel gestuurde handelingen te komen, Maar het was het absoluut waard. Ik ben er nu niet meer vies van om de verantwoordelijkheid van iemands emoties aan de ander te geven. Ik zie nu gewoon in dat er een heldere scheidingslijn is van wat van mij of van een ander is.

Je leert deze scheidingslijn beter aanvoelen tijdens de aankomende groepstraining sociale vrijheid waarin, zoals je zult merken ik het niet alleen over angst heb. Schuld en angst liggen dicht tegen elkaar aan en wanneer je leert om de verantwoordelijkheid van de emoties die iemand anders ervaart terug te geven aan de ander dat dat een ontzettende bevrijding is.

Kwetsbaarheid is een kracht.
Vrijheid een keuze.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top