skip to Main Content
Florian Hiele

Hoe kan ik me waardiger voelen? 5 belangrijke tips!

In een vorig artikel ben ik ingegaan op de oorsprong van minderwaardigheid. In dit artikel geef ik je 5 tips hoe jij deze minderwaardigheid kunt omzetten zodat jij je waardiger kunt voelen.

Tip 1: Neem verantwoordelijkheid over de minderwaardigheidsgevoelens en -gedachten.

De gedachten en gevoelens die je hebt zijn niet van de buurman. Ze zijn van jou. En dus is het ook belangrijk om te beseffen dat jij de oorzaak bent van deze gedachten en gevoelens. Zolang jij de schuld van deze gedachten en gevoelens aan je vader, moeder, schooldocent, collega, vriend of vriendin geeft, geef jij jouw kracht weg en blijf je een slachtoffer. Wanneer je slachtoffer bent, dan ben je niet de oorzaak van het probleem en kun je het ook niet oplossen!

Het is dan ook cruciaal om jezelf te zien als de oorzaak van het “proleem”. Het nemen van deze verantwoordelijkheid betekent dat je een begin kunt maken met het oplossen van het probleem.

De paradox is het volgende:

Wanneer ik iemand vraag: “En deze gedachten van minderwaardigheid, die creëer je opzettelijk, is het niet?”, dan is het antwoord meestal: “Nee, dat gebeurt automatisch!”

En dat is het hem juist.

Net zoals dat je voordat je het weet je veters hebt gestrikt, zo is er een deel in jou dat automatisch die gedachten en dus ook gevoelens creëert. De kunst is om weer met dat deel in verbinding te komen, het te accepteren, er één mee te worden zodat het weer een deel van JOU wordt en jij er weer controle over hebt.

Tip 2: Besef dat jij beter bent in iets dan een ieder die je OOIT zult ontmoeten!

De waarde van iemand anders is niet jouw waarde. De waarde die jij hebt is van jou en niemand anders. Je hoeft er zelfs niet bang voor te zijn dat iemand anders er ooit beter in zal worden dan jij. Jij bent namelijk uniek en vanuit dat oogpunt ook altijd beter in iets dan iemand anders.

Je kunt het jouw kwaliteit noemen of wat dan ook. In ieder geval mag je beseffen dat het zo is en dat jij in jezelf op zoek kunt gaan naar wat jij waard bent en daar vervolgens  uiting aan te gaan geven.

Tip 3: Eigenwaarde opbouwen en geven gaan hand in hand.

In een eerder artikel sprak ik over het feit dat eigenwaarde en geven hand in hand gaan. Ze zijn elkaars verlengde.

Stel dat je goed bent in schilderen, maar je schildert niet. Hoe kan iemand jou dan ooit laten weten dat hij die kwaliteit in jou waardeert? Of nog sterker: hoe kun jij ooit erachter komen dat je goed kunt schilderen wanneer je niet schildert?

Juist, en daarom doe je er goed aan om te leren geven. Hoe meer jij kunt geven, des te meer jij er achterkomt waar jouw waarde zit en des te sneller kun jij ook van mensen om je heen feedback krijgen over hoe waardevol jij bent voor hen!

“Geef omdat je het kunt, ontvang omdat het mag.”

Tip 4: Jij bent onmisbaar

We kunnen er lang over discussiëren, maar het is een feit dat je er bent. Het feit dat jij er bent betekent dat je er moet zijn, want anders was je er niet geweest. Het betekent dan ook dat jij iets te bieden hebt wat een ander niet kan bieden. Het betekent ook dat het geheel zonder jou niet compleet zou zijn!

Ga ervan uit dat jij onmisbaar bent. Ga ervan uit dat jij cruciale dingen hebt toe te voegen aan deze wereld. Leer wat dat is, door te geven! Ga mensen om je heen bedanken dat ze er zijn en bedanken voor wat ze jou geven. Laat hen weten wat je in hen WAARDEERT.

Leer de dingen die je voor jezelf doet te waarderen. Zie de waarde in van de dingen die je doet voor anderen. Zie de waarde in van de dingen die je op het werk of thuis doet.

Denk je dat je de enige bent die zich wel eens minderwaardig voelt? Stap maar uit deze illusie en leer te geven wat jij juist verlangt.

Tip 5: Maak keuzes die goed voelen voor jou

Ga jezelf niet langer ondergeschikt maken wanneer dat niet goed voelt. Jezelf ondergeschikt maken is een mooie kwaliteit, maar wanneer dat niet goed voelt doe je het tegen je zin en werkt het negatief.

Jij hebt de kracht om beslissingen te nemen en bepaalde handelingen en acties wel of niet uit te voeren. Elke keer wanneer jij iets tegen je zin doet, zeg je eigenlijk dat iets of iemand anders jou verplicht heeft datgene te doen. Sta dat niet langer meer toe. Jij hebt het recht om keuzes te maken die goed voelen voor jou. Je hebt het recht om voor jezelf op te komen. Jij hebt het recht om nee te zeggen.

Laat de verantwoordelijkheid over de problemen van anderen los. Het zijn niet jouw verantwoordelijkheden. Loop de paden die goed voelen voor jou en gun jezelf een waardig gevoel.

Op naar eigenwaarde!

Heb je meer steun nodig met het opbouwen van meer eigenwaarde? Overweeg dan de persoonlijke training of kom naar één van onze Sociale Vrijheid Trainingsprogramma’s.

Laat mij gerust weten wat je van dit artikel vindt en hoe jij bouwt aan je eigenwaarde!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top