skip to Main Content
Florian Hiele

Hoe kom ik van mijn jaloezie af? 5 stappen

Het is niet de eerste keer dat ik iemand voor me heb zitten met gevoelens van jaloezie. Het komt regelmatig voor en het kan een verstorende werking hebben op je eigen ontwikkeling. Vandaar dat ik ook graag een glimp laat zien over hoe ik jaloezie bij klanten aanpak.

Het is goed om te zien dat jaloezie een emotie is die altijd in verbinding staat met een andere. Het is een sociale emotie. Jaloezie kan per definitie niet ontstaan zonder dat het te maken heeft met iemand anders. Veelal zie ik het ontstaan bij mensen die:

  • Graag willen winnen. Strebers zijn
  • Narcistisch trekjes hebben
  • Het lastig vinden dankbaar te zijn
  • Graag erkenning of bewondering willen voor hetgeen zij doen/maken/creëren/ontwikkelen/bedenken
  • Het idee hebben dat de wereld onrechtvaardig is en niet er op vertrouwen dat het leven hen geeft wat hen toebehoort
  • Zich slachtoffer voelen van complottheorieën
  • Lastig dingen kunnen doen voor het grotere geheel
  • Veel roddelen over andere mensen

Waarschijnlijk ben jij ook van mening dat jaloezie negatief werkt. Jij bent immers degene die jaloers is en op dat moment geen geluk ervaart. Laten we dus gaan kijken hoe jij deze gevoelens kunt opruimen.

Stap 1: Erken dat je jaloers bent. Het is niet erg!

Omdat jaloers zijn zo’n negatieve lading heeft kan het best dat je de neiging hebt deze gevoelens te verbergen. Het mag er toch sociaal gezien niet zijn?

Toch doe je er goed aan te erkennen dat je jaloers bent, want juist deze erkenning gaat je verder brengen.

Elke emotie heeft namelijk een bepaalde functie. Het wil je ergens bewust van maken. Zolang jij deze functie niet begrijpt zal de emotie bij je aan de deur blijven kloppen totdat het zijn functie heeft gehad.

Stap 2: Wat is de functie van de jaloezie?

Denk eens na…waar maakt jaloezie jou bewust van? Hoe probeert het je te helpen?

Zo zat ik tegenover een jonge vrouw die ontzettend jaloers was op een collega. In haar ogen was ze er vandoor gegaan met haar idee. Dit idee had ze groot gemaakt en kreeg daar de erkenning voor. Ze vertelde me dat zij daar al bang voor was geweest.

Toen ik haar vroeg waarom zij zelf het idee niet groot had gemaakt vertelde ze me dat het idee nog niet genoeg was geperfectioneerd en nog niet klaar was voor productie. Ik zei: “Als het nog niet klaar was voor productie, dan kan het toch alleen maar fout aflopen?” Ze zei: “Ja, waarschijnlijk wel, maar dan mag ze er nog niet mee pronken alsof het haar idee is!” Ik zei: “Je bedoelt dat ze gaat pronken met iets wat een mislukking wordt? Dat is toch niet zo erg? Ik denk ook niet dat je jaloers bent op het feit dat zij het product groot aan het maken is terwijl het daar nog niet klaar voor is, maar dat je jaloers bent op het feit dat zij het product groot maakt omdat het het juiste moment is om het groot te maken! Ze zei:”Hmmmm, dat kan wel eens kloppen.”

“Ik denk dat jij het idee nog voor jezelf wilt houden in plaats dat je het wilt delen met anderen. Is het niet het allermooiste als iedereen van dit product gebruik kan maken en er baat bij heeft? Zou het niet fantastisch zijn wanneer jij de gave van jouw collega gaat benutten om het product overal aan de man te krijgen? En is het niet belangrijker dat jij jouw product voorop stelt in plaats van jouw noodzaak om de erkenning te krijgen?”

“Mijn vraag is dan ook, doe je het voor de goedkeuring, erkenning, roem of doe je het omdat je iets fantastisch met anderen wilt delen?” Ze zag in dat goedkeuring, erkenning en roem een grote bijdrage hadden aan de jaloezie die ze voelde. Ze besefte dat wanneer ze het product groot wilde maken de noodzaak van goedkeuring, erkenning en roem los moest gaan laten.

Dit bevrijde haar van de jaloezie en de haatgevoelens waardoor ze zich weer vrij voelde om te creeren en het groter te maken.

“Jaloezie maakt je bewust van de dingen die je in jezelf wilt ontwikkelen.”

Stap 3: Laat de weerstand los en leer van de ander of laat het gaan.

In plaats van jaloers te zijn op de ander, leer hoe hij/zij de dingen onderneemt. Wat doet hij/zij anders? Komt de buurman aanrijden in de auto waar jij al jaren voor spaarde? Vraag hem hoe hij dat geflikt heeft! Wat kun je er van leren?

Elke keer dat jij iemand ziet die iets heeft wat jij wilt zie je een nieuwe manier om dat gene te krijgen wat jij wilt. Leer ervan. Als je het niet jouw manier wilt maken, laat het dan los en vind een andere manier.

Stap 4: Wees dankbaar voor het voorbeeld!

Ga het de ander niet kwalijk nemen, maar wees dankbaar voor het feit dat hij aan jou laat zien hoe het ook kan! Deze dankbaarheid helpt je om datgene wat jij wilt nog meer en sneller aan te trekken in jouw leven.

Ik bedoel het volgende: Toen jij een half jaar oud was, was je toen jaloers dat iedereen al kon lopen of keek jij met bewondering hoe zij dat deden? Juist…Kijk weer met deze bewondering naar de mensen om je heen die doen/hebben wat jij wilt doen/hebben.

Stap 5: Integreer het voorbeeld in jezelf

Neem het voorbeeld over en maak het een onderdeel van je leven. Wees nog meer de persoon die je wilt zijn. Onderneem acties die goed voelen zodat jij steeds minder jaloezie in je leven ervaart en dankbaarder bent voor wie je bent.

Heb je meer steun nodig bij het omzetten van jou jaloezie? Kies dan voor de persoonlijke training.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top