skip to Main Content
Florian Hiele

Mijn top 3 inzichten van 2013

1. Je krijgt maar één keer DE kans & elke dag heb je nieuwe kansen.

Ik heb begin 2013 afscheid moeten nemen van mijn beste vriend. Het was een echte vriend. Iemand die als je hem nodig had er voor je was. Goed kon luisteren, je eruit trok wanneer je dat nodig had en nog veel meer. We hebben in onze studententijd zo’n kleine 3 jaar samen op kamers gewoond en ontzettend veel plezier beleefd. En toch was er nog zo veel dat we hadden kunnen beleven.

Ook al splitsten onze wegen na de studententijd even, onze band bleef sterk. Nu hij er niet meer is. besef ik dat ik blij ben dat ik hem meerdere malen heb bedankt voor wat hij me al die tijd heeft gegeven.

En toch ben ik ook gaan beseffen dat ik hem niet geheel kende, aangezien hij zichzelf van het leven ontnam en dit een grote schok was voor mij en een ieder om hem heen.

Elk moment ervaar je maar één keer. Waarom zou je het voorbij laten? Waarom niet uitspreken wat er op je hart ligt? Waarom niet vertellen hoe jij je echt voelt tegen de mensen om je heen?

Ik dacht dat huilen voor baby’s was. Niets is minder waar. Ik heb in 2013 meer gehuild dan in de laatste 8 jaar en het heeft mij ontzettend goed gedaan. Ik ben ook veel meer gaan uiten hoe ik mij voelde waar door ik authentieker ben geworden.

Net als angst is nu ook verdriet voor mij een middel om meer mijzelf te zijn. Elke dag heb jij nieuwe kansen om ook meer en meer te worden wie je al bent.

Welke kansen ga jij dit jaar pakken om meer jezelf te zijn?

2. Je sociale angsten overwinnen doe je onder de mensen

Het afgelopen jaar zijn we begonnen met het organiseren van het Sociale Vrijheid Trainingsprogramma. Het was voor mij een nieuwe stap om mensen te helpen hun (sociale) angsten te overwinnen. Ik merkte dat ik het zelf ook nog spannend vond en dat liet mij beseffen dat ik nog kon groeien.

We hebben vijf trainingen gehouden en de reacties waren overweldigend. Ik merkte dat de deelnemers het erg eng vonden om naar zo’n dag te komen, maar dat een ieder blij was er te zijn geweest.

Één van de grootste voordelen van zo’n training is dat de spanning aan de oppervlakte komt en daarom juist aangepakt kan worden. Juist in momenten waar de spanning maximaal is kun je de grootste stappen vooruit maken.

3. Kwetsbaarheid is Kracht

Angst, twijfel, onzekerheid enz., zorgen allemaal voor splitsingen in jezelf. Je beseft dan bijvoorbeeld dat een deel in jou wel die presentatie wil geven en dat een deel in jou het niet wilt. Of dat een deel in jou voor die nieuwe baan wilt gaan, maar dat er ook een deel niet wilt/durft. Deze splitsingen kunnen we ook wel verpersoonlijking noemen en zorgt er voor dat wij geen eenheid meer zijn, maar losse zandkorrels in een zak.

De kunst is de delen die je in jezelf afkeurt weer als waardig te gaan zien. Zo merkte ik dat wanneer ik negatieve gevoelens ging uitspreken rust in mijzelf ging ervaren. Het was alsof ik die afgekeurde delen er weer liet zijn, waardoor de totaliteit van wie ik was meer waarde kreeg.

Het is als het ware alsof je de muurtjes tussen jou en dat deel wat je afgekeurd hebt verdwijnen en er meer eenheid in jou ontstaat.

Deze processen doorlopen we tijdens de Sociale Vrijheid Trainingsprogramma. Sommige mensen beschrijven het alsof er op zo’n moment 20 kilo van hun rug afglijdt.

Ik zie dan ook steeds meer de waarde in van het volledig expressie geven van jezelf.

Durf jij ook stappen te gaan maken naar meer kwetsbaarheid in 2014?

Van mij kun je dit jaar in ieder geval meer verwachten op de gebieden sociale angst, verdriet en schaamte. Ik ga meer schrijven en we gaan meer organiseren.

Wellicht tot één van onze Sociale Vrijheid Trainingsprogramma’s!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top