skip to Main Content
Florian Hiele

De grootste mentale ziekte op dit moment…

En ja, deze is wellicht groter dan depressie… Als er iets is dat ik de laatste tijd vaak tegenkomen is het wel de mentale ziekte die zich schuilt in het positief denken. Althans het lijkt positief denken, maar het is geen positief denken en eerder een mentale ziekte. Het merendeel van mijn klanten streeft ernaar zich goed te voelen, zich vrij te kunnen uiten in sociale situaties, bijvoorbeeld thuis met familieleden of met vrienden buiten de deur. Wat mij opvalt is dat zij werkelijke gevoelens de kop indrukken en zichzelf hiertoe forceren, om dit te kunnen bereiken.

Het probleem met je goed voelen is dat je dit niet geforceerd kunt doen. Je kunt niet van jezelf eisen dat je gelukkig bent, op het moment dat je geen geluk voelt. Wanneer jij je goed wilt voelen in sociale situaties, is het van belang dat je jezelf toestaat om te voelen wat je voelt, zonder de emoties te bekritiseren die er op dat moment door je heen gaan.

Het blokkeren van negatieve emoties

Mensen zijn geneigd om negatieve gevoelens als schaamte, onzekerheid en twijfel te blokkeren en tegen te houden, omdat ze denken hierdoor afgekeurd te worden door anderen. Door deze emoties te onderdrukken, keurt iemand in dit geval zijn of haar eigen emoties af, alvorens iemand anders daar überhaupt een waardeoordeel aan heeft kunnen hangen.

Het feit dat je door onderdrukking van emoties afkeuring door anderen kunt voorkomen lijkt misschien positief, maar dat is niet. De afkeuring vindt nu namelijk intern plaats. In plaats van een twee keer per jaar door iemand van buitenaf afgekeurd te worden, is er nu sprake van continue interne mentale afkeuring, die chronisch in jezelf plaatsvindt.

Wat is nu de grote mentale ziekte waar ik het over heb?

Dat mensen zichzelf mentaal naar voren pushen en positief willen denken over een bepaalde situatie, ook al ervaren ze interne negatieve gevoelens die hen daarvan weerhoudt. Hierdoor ontstaat er een conflict tussen het gevoel en het denken, waarin een grotere overbrugging zal ontstaan naarmate mensen zich blijven pushen om door te gaan en positief te denken over datgene wat intern niet goed voelt.

Dit betekent niet dat we onszelf moeten laten weerhouden wanneer iets niet goed voelt en evenmin dat we onze toekomst moeten baseren op ons gevoel, want die kan ons juist in het verleden houden.

Wel betekent het dat we eerlijk naar onszelf moeten zijn en vooruit durven kijken naar wat we willen, ook al voelen we belemmerende emoties als onzekerheid en twijfel. Het gaat erom dat je jouw gevoel omarmt, ook al voelt dat onwennig en ongemakkelijk.

Richt je op datgene waar jij behoefte aan hebt en waar jij in gelooft! Hoe vaak heb je niet gedacht: “Ik moet positief blijven” of “dit keer zal het anders gaan,” terwijl je intern al wist dat dit niet zou gaan lukken. Dit is niet gezond, eerder een mentale ziekte.
Eigenlijk zijn het interne leugens, waarin we onze belevingswereld onderdrukken en onszelf niet toestaan om onze ware emoties te laten spreken. Mijn suggestie: benoem wat je ervaart:

“Ik voel me gewoon klote vandaag.”
“Het is frustrerend dat ik sociale angst ervaar.”
“Ik voel me niet vrij om mijn mening te geven.”

Er is niets negatiefs dit te zeggen, omdat het op dat moment jouw waarheid is.
Eerlijk durven zijn over jouw gevoelens is een positief gegeven!

Maar moet je dan jouw emoties jouw gedrag laten bepalen?

Het gaat erom dat je alle delen in jezelf durft te voelen en te accepteren. Neem jezelf mee in datgene je aan het doen bent, zonder het goed te moeten praten. Jij voelt je op een bepaald moment zo en dat is oké! Dit zegt niets over hoe de volgende seconde of de volgende dag zal zijn. Je zult merken dat je een groter, sterker en krachtiger geheel wordt wanneer je al die delen in jezelf durft expressie te geven. Juist in die verdeeldheid ontstaat angst, onzekerheid en schaamte. In de eenheid ontstaat kracht, zelfvertrouwen en daadkracht.

Ik daag je uit om vandaag eens kritisch te kijken naar al die momenten waarin je merkt dat jij je anders voordoet dan dat jij je daadwerkelijk voelt. Probeer eens eenheid in die situaties te creëren door jouw werkelijke gevoelens toe te laten in je dagelijks leven.

Wees jezelf en luister naar jouw behoeften!

Heb een fijne dag.

Florian

p.s. 1 & 2 juni geef ik weer een groepstraining Sociale Vrijheid. Mocht je er bij willen zijn meld je dan hier aan >>

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top