skip to Main Content
Florian Hiele

Waarom denk ik aan doemscenario’s?

Je zult verbaasd staan over het aantal mensen dat last heeft van doemscenario’s. En ook al is het hebben van doemscenario’s een vervelend fenomeen, wanneer je dit artikel hebt doorgelezen begrijp je er waarschijnlijk veel meer van en kun je ze wellicht met behulp van de volgende 4 stappen gaan ombuigen of zelfs benutten.

Toen ik klanten ben gaan vragen waarom zij deze doemscenario’s creëerden, vertelden ze allemaal: “Ja, maar dat doe ik niet bewust! Dat gebeurt gewoon!” En dat is helemaal waar…

Het creëeren van doemscenario’s is een onbewust proces en wordt gecreëerd door het deel in ons waar wij ons niet bewust van zijn.

Gek genoeg is dat onbewuste deel in ons niet een gemeen deel. Het zorgt er namelijk voor dat ons hart blijft kloppen, het regelt de ademhaling (tenzij je nu bewust de ademhaling overneemt), zorgt voor de vertering van eten en ga zo maar door. Sterker nog: ons onbewuste deel heeft als belangrijkste taak ons in leven houden!

Maar waarom creëert ons onbewuste deel dan doemscenario’s? Wat is het nut hiervan?

Om dat te begrijpen doe je er goed aan om de werking van het onbewuste deel te begrijpen.

Wanneer een kind voor het eerste een hete verwarming aanraakt dan voelt het kind pijn. Deze ervaring wordt direct opgeslagen, net als alle andere ervaringen die wij hebben. De volgende keer dat ditzelfde kind een voorwerp wil aanraken en door herkenning ineens een associatie legt tussen dat voorwerp en die verwarming die het kind eerder aanraakte, zal ook de emotionele herinnering meekomen. Waardoor het kind, in dit geval, een (pijnlijk) negatief gevoel krijgt en automatisch de behoefte krijgen om van de verwarming af te blijven! En zo heeft het onbewuste deel in het kind ervoor gezorgd dat het kind niet voor een tweede keer de handen brandt aan een verwarming!

Ja en dus….zul je misschien denken?

Wel, het betekent dat wanneer jouw onbewuste deel doemscenario’s creëert het jou ergens voor wil behoeden. De vraag is: “Waarvoor wil het je behoeden?” Wat heb jij meegemaakt dat zo erg is, dat je het nooit meer wilt ervaren? Of wat heeft iemand anders in jouw omgeving meegemaakt wat jij nooit zou willen ervaren?

Je hoeft het antwoord op deze vraag niet direct te weten. Soms duurt het enkele dagen, weken of soms zelfs maanden of jaren voordat je de antwoorden hierop hebt gevonden. Zolang je echter begrijpt hoe het werkt kun je ermee vooruit. Toch ben jij al verder dan veel andere mensen die doemscenario’s ervaren.

De positieve kant van doemscenario’s

Iedereen heeft negatieve gedachten en doorgaans zijn we ons er niet eens bewust van. Omdat we ons er niet bewust van zijn kunnen wij er ook geen invloed op hebben. Een bananenschil die je niet op de grond ziet liggen kun je ook niet ontwijken. Het feit dat je dit artikel leest betekent dan ook dat jij een stap verder bent. Je bent namelijk bewust geworden van je doemdenken en om die reden kun je er ook invloed op gaan hebben.

Ja, het klopt wel dat dit de meest frustrerende fase is. Want je merkt dat je ergens last van hebt en weet niet hoe je er vanaf komt. Het is alsof je er achter bent gekomen dat je een chocoladevlek op je witte blouse hebt. Dus laten we eens kijken hoe je er van af komt.

Loslaten van doemscenario’s in 4 stappen

1. De energie achter het doemdenken

Wanneer je van je doemdenken af wilt is het belangrijk om te begrijpen dat de kracht achter het doemdenken uit jezelf komt. De energie achter het doemdenken is een energie die in jou de oorsprong kent. Om die reden wil je dan ook niet dit deel afkeuren of door het toilet spoelen. Je zou daarmee namelijk een deel van jezelf verliezen.

Wel heeft het zin om dit deel een andere functie te geven.

2. Geef het doemdenken een nieuwe functie

Echter gelooft dit deel nu nog dat het nodig is om doemgedachten te creëeren. En dus heb je een uitdaging. Hoe krijg je voor elkaar dat dit deel begrijpt dat het creëeren van doemscenario’s niet meer nodig is? En dat het jou mag gaan helpen in de ondersteuning van wie jij bent en wat jij wilt bereiken?

3. Vind het hogere gemeenschappelijke doel

Er is altijd een hoger gemeenschappelijk doel

Ook al lijkt het er op dat er een muur tussen jou en dit “doem-deel” zit, er zal altijd een hoger gemeenschappelijk doel zijn, dat zowel voor jou als voor dit “doem-deel” waardevoller is.

Het vinden van dit gemeenschappelijke doel zal er voor zorgen dat jij en dit deel je weer kunnen verenigen en één geheel kunnen zijn.

Om dit hogere gemeenschappelijke doel te vinden stel je de volgende vraag:

“Wat levert het creëeren van doemscenario’s mij op?”

Ja, dat klinkt vast gek om te horen, maar ik wil ook niet dat je dit bedenkt vanuit jezelf, maar vanuit dit “doem-deel” dat deze doemscenario’s creëert. Wat is het (positieve) nut van deze doemgedachten? Wat geeft het je?

Bijvoorbeeld: Wat geeft het doemdenken mij? → Wel, het elke keer bedenken dat ik een auto ongeluk krijg zorgt er voor dat ik niet meer autorijd. Deze doemgedachte helpt mij dus een auto-ongeluk te voorkomen en beschermt mij dus.

…wanneer je hier antwoordt op hebt gevonden, stel je opnieuw de vraag. “Wat geeft …(bescherming) mij?” (vanuit dit “doem-deel” gedacht).

Bijvoorbeeld: stel dat je het antwoord op de vraag bescherming is, dan is de volgende vraag: Wat geeft bescherming mij? → rust

En hiermee ga je door totdat je geen hoger doel meer kunt bedenken.

Bijvoorbeeld: Wat geeft rust mij? → een veilig gevoel → Wat geef “een veilig gevoel” mij? → vrijheid → Wat geeft vrijheid mij? → geluk → etc.

Ditzelfde proces doorloop je ook vanuit jezelf.

Bijvoorbeeld: “Wat geeft “het afkomen van die doemscenario’s” mij? → rust → “Wat geeft rust mij? → vrijheid → “Wat geeft vrijheid mij?” → geluk → etc.

Blijf altijd doorgaan totdat je een gemeenschappelijk doel hebt gevonden. In dat gemeenschappelijk doel ontstaat namelijk innerlijke vrede en kracht. Je ziet dan namelijk dat de doemscenario’s er niet waren om jou te pesten maar om jou te ondersteunen in een hoger doel. Op het moment dat je dit echt begrijpt zul je merken dat het “doem-deel” een onderdeel van jou is geworden en jij het kan sturen, benutten en dankbaar voor kunt zijn.

4. Maak keuzes vanuit dit “nieuwe” hogere doel

Vervolgens kun je opnieuw keuzes gaan maken vanuit dit hogere doel. Stel dat dit geluk is en door de doemgedachten durfde je niet meer auto te rijden, dan kun je jezelf het volgende vragen.

“Op basis van …(geluk), wat is nu belangrijk voor mij? Of Op basis van …(geluk) wil ik nu autorijden of wat anders?” Je zult zien dat je veel gemakkelijker keuzes kunt maken wanneer je begrijpt dat alle delen in jezelf eenzelfde hoger doel nastreven. Ga op onderzoek uit en kijk is hoe dit voor je werkt.

Innerlijke kracht kan alleen ontstaan door alle delen in jezelf te verenigen tot één geheel. Door het vinden van jouw hogere doelen kun je al deze delen verenigen en ze gaan benutten.

Het is een wat complexere materie, dus verwacht ook niet dat je het in één keer begrijpt. Lees het rustig nog een aantal keer door en mocht je er nog vragen over hebben dan kun je die hieronder stellen. Kijk daarnaast zeker de GRATIS video serie waarin ik je uitleg hoe ik mijn angsten en depressie heb overwonnen of kom naar een Trainingsweekend Sociale Vrijheid!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top