skip to Main Content
Florian Hiele

Ik cijfer mezelf niet langer meer weg!

Zie jij in dat het wegcijferen van jezelf geen zin meer heeft? Of wil je juist weten hoe jij jezelf minder wegcijfert en meer waardeert? Lees dan dit artikel met handige tips zodat jij jezelf meer kunt gaan waarderen voor wie je bent.

Wegcijferen lijkt wel een gewoonte wanneer je kijkt naar alle mensen die niet goed om weten te gaan met complimentjes. Het is alsof ze het compliment niet eens willen horen. Gek eigenlijk, want complimenten zijn toch wel lekker om te krijgen. Waar zou dat dan toch aan liggen?

In “the picture” staan kan pijnlijk zijn.

Om jezelf minder te gaan wegcijferen doe je er goed aan om te bekijken waarom je überhaupt de behoefte hebt om jezelf weg te cijferen. Ik bedoel, jij bent degene die jezelf wegcijfert en dus zal je er wel een reden voor hebben. Is het niet?

Eigenlijk heb je bij elke actie die je uitvoert een beweegreden. Of je deze nu bewust weet of niet. En aangezien mensen vooral beslissingen maken zodat ze meer plezier ervaren en minder pijn, kun je jezelf afvragen wat het jou oplevert om jezelf weg te cijferen.

….jep….vraag het jezelf maar eens: “Wat levert het wegcijferen van mezelf op?”

…Oke, ik zal een paar voorbeelden geven.

  • Je houdt jezelf klein zodat minder mensen jou zien en kritiek op je kunnen hebben

  • Je cijfert jezelf weg zodat wanneer er wel iets “fout” gaat had jij jezelf al gewaarschuwd

  • Door jezelf klein te houden maak je andere mensen niet jaloers en gaan ze ook niet over jou roddelen

  • Wanneer je jezelf niet op een voetstuk zet kun je er ook niet afvallen

Nu je wellicht een idee hebt van wat het je kan opleveren begrijp je wellicht beter je beweegreden. Ook kun je hierdoor de oorzaak van het probleem leren kennen wat een “must” is voor het oplossen van het probleem.

Zolang je bij innerlijke conflicten jezelf niet ziet als de oorzaak van het probleem kun je het probleem ook niet geheel oplossen. De oorzaak ligt dan immers buiten jou en dus ook de verantwoordelijkheid.

Tja, en dat mag natuurlijk, maar wellicht word je daar niet geheel gelukkig van? Laten we dus de verantwoordelijkheid nemen en op zoek gaan naar de oplossing.

Draai de sleutel om en doe de poort naar eigenwaarde open

Het omgekeerde van jezelf wegcijferen is jezelf waarderen. Veel waarderen. Begrijpen dat je het waard bent om er te zijn, alleen al om het feit dat je er bent. Ga van elke actie die je uitvoert de waarde ervan inzien. Jij bent namelijk uniek en zo is ook jouw kijk op het leven uniek en daarom een toevoeging voor het geheel. Zonder jou zou het geheel niet compleet zijn. Leer daarop te vertrouwen.

Ga grenzen aangeven en neem de plek in die je waard bent!

Wat voelt er nu wel of niet goed? Waarvan word jij gelukkig en waarvan niet? Welke dingen wil je niet langer meer doen en welke wel? Maak een lijst van alle dingen die je niet meer wilt doen en een lijst van de dingen die je wel wilt doen.

Geef dan alle dingen die je niet meer wilt doen een cijfer van één tot hoe lang de lijst is, waarbij één het makkelijkste is om te stoppen en het grootste cijfer het lastigst.

Vervolgens ga je bij nummer één beginnen en je grens aangeven. Gelijktijdig kun je er voor kiezen om dingen te gaan doen die je wel wilt en waar je gelukkig van wordt. Geef daarvoor de lijst van dingen die je wel wilt doen en waar je gelukkig van wordt ook de cijfers één tot hoe lang de lijst is en begin bij het uitvoeren van nummer één.

Wat verdien jij?

Zo herinner ik me nog dat ik trainer wilde worden in de persoonlijke ontwikkeling. Deze droom ontwikkelde ik rond een jaar of zeventien. En ook al was deze droom in mijn ogen megagroot en onbereikbaar: zeven jaar laten kwam deze in vervulling en stond ik voor een eerste groep. Nooit geweten wat ik daarvoor allemaal moest overwinnen en doorstaan en toch sta ik daar nu. Dit ging niet in één keer. Nee, dit ging stap voor stap en elke dag neem ik weer een nieuwe stap op weg naar mijn volgende droom.

Geloof mij niet, maar leer in jezelf te geloven. Leer op jezelf te vertrouwen. Leer in jouw eigen dromen te geloven en neem de plaats in die jij waard bent.

Voor nog 20 inzichten over hoe ik mijn sociale angsten en negatief denken heb overwonnen, kijk dan de gratis video serie: “Mijn zoektocht naar sociale vrijheid”.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top