skip to Main Content
Florian Hiele

Hoe zorg ik voor minder stress?

De westerse en meer ‘ontwikkelde’ culturen krijgen er meer en meer mee te kampen: Stress. In Nederland is 12 % procent van de huisartsbezoeken gerelateerd aan stress en de meest voorkomende beroepsziekte (met 61 %) is werkstress.

Hoewel stress op zich zelf een vaag en ongevaarlijk verschijnsel lijkt, kunnen de consequenties voor de persoon op langere termijn heel fors zijn.  De lijst met ziekten waarbij is aangetoond dat stress een rol speelt is heel groot: hartkwalen, beroertes,  immuunziekten, maagzweren, kanker, diabetes en meer.  Daarnaast is bekend dat mensen die veel stress ervaren gemiddeld jonger sterven.

Ben je klaar met de nare gevoelens van stress? En de slechte vooruitzichten die stress met zich meebrengt? Wil je zorgen voor minder stress in je leven? Ik geef je hieronder 7 tips zodat je kunt werken aan een stressvrij leven!

Tip 1: Besluit te zorgen voor minder stress.

Zoals je hebt kunnen lezen is veel stress niet goed voor je gezondheid en het staat je geluk in de weg. Wat veel mensen niet beseffen is dat je stress zelf toelaat; door waar je je focus op legt, door hoe je met dingen omgaat, door hoe je dingen doet. En als je van ‘stressactiviteiten’ een gewoonte maakt, kun je zelfs gaan denken dat het zo hoort of niet anders kan. FOUT! Je hebt altijd de keuze om anders met dingen om te gaan en dat begint met de intentie om te stoppen met stressen. Neem daar de verantwoordelijkheid voor.

 Tip 2: Wordt bewust van jezelf.

Leer jezelf te ‘checken’ op hoe het met je gaat en of je stress ervaart. Bewustzijn is een krachtig en essentieel element om te kunnen zorgen voor minder stress. Meditatieoefeningen kunnen je goed helpen dit te ontwikkelen. Belangrijke aantekening is dat je probeert het niet te veroordelen wanneer je stress of andere nare gevoelens en gedachten waarneemt. Puur de ‘oordeelloze waarneming’ van stress zal al zorgen dat je het minder vaak zult ervaren. En daarbij biedt het je de mogelijkheid om in dat moment iets aan je denken of doen te veranderen.

 Tip 3: Ken je grenzen en communiceer ze.

Ieder persoon heeft simpelweg grenzen waarbinnen hij of zij moet handelen om géén stress te ervaren. Zorgen dat je jouw grenzen kent én kunt communiceren naar anderen is heel nuttig om stress te verminderen. Ken je grenzen: Van de hoeveelheid werk dat je verricht op een dag, de manier waarop je dat doet tot aan het aantal relaties dat je onderhoudt. Op het moment dat het totaal van wat je doet maakt dat je te weinig ontspanning en te veel stress ervaart, dan ben je buiten je huidige grenzen bezig.  Daarnaast, als je je handen een keer vol hebt aan van alles en nog wat en iemand gooit je toch nog een bal, (in de vorm van een extra opdracht, een afspraak, een verwachting, enz) vang deze dan gewoon niet. Je handen zijn namelijk al vol. Blijf binnen je eigen grenzen en communiceer het ook naar mensen wanneer deze bereikt worden.

 Tip 4: Zorg dat je stressvrij bezig bent.

Als je tip 2 eigen maakt zul je voortaan kunnen merken wanneer stress ontstaat. Op het moment dat je zorgende gedachten hebt, zoals bang zijn dat iets mis gaat, dat je niet goed genoeg voorbereid bent, dan kan dat leiden tot stress. Op het moment dat je bezig bent in een geforceerde houding, op een gejaagde manier, dan kan dat zorgen voor stress. Op het moment dat je met 7 dingen tegelijkertijd bezig bent, dan kan dat zorgen voor stress. Als je ontdekt dat je één van dergelijke dingen aan het doen bent: Zie het, en stop ermee. Of zie het, en doe het anders. Richt je aandacht op leukere dingen, ga in een onstpannen houding zitten, doe één ding tegelijk. De engelsen zouden zeggen: “Nip it in the but”. Zo kun je stressende gewoontes verminderen en vervangen voor meer ontspannen gewoontes.

Tip 5: Ontwikkel sociale vaardigheden om stress te voorkomen.

Succescoach Brian Tracy meent: “80 procent van het menselijk geluk wordt gecreëerd door mensen, maar dat geldt ook voor 80 % van de menselijke zorgen”. Ik geloof in ieder geval dat een groot gedeelte van onze zorgen en stress in relatie staat tot andere mensen. Goed en vaardig kunnen omgaan met andere mensen is dus heel wenselijk. Van het hebben tot begrip voor mensen die anders zijn, het kunnen luisteren naar anderen tot aan assertief kunnen optreden. Ontwikkel je sociale vaardigheden en goed mogelijk verdampt in de loop der tijd veel van je zorgen en stress.

Tip 6: Zorg dat je flexibeler wordt als persoon.

Over het algemeen geldt: Hoe flexibeler je bent als persoon, hoe minder zorgen en stress je ervaart. Want op het moment dat je jezelf mentaal ‘verzet’ tegen iets of iemand, creëer je stress. Ben je erg perfectionistisch? Heb je een sterke neiging dingen of mensen af te keuren of te bekritiseren? Dit zijn eigenschappen waar je jezelf tekort mee kunt doen en probeer dan wat soepeler te worden. Zorg bijvoorbeeld dat je er oké mee bent als niet alles 100 % naar verwachting gaat. Neem genoegen met goed in plaats van perfect. Kijk of je de neiging om kritiek te leveren wat vaker kunt negeren of in kunt houden. Als je meer gaat dansen met het leven in plaats van vechten, dan zul je minder stress gaan ervaren.

Tip 7: Zorg voor ontspanning.

Het tegenovergestelde van stress is ontspanning. Zorg dus voor ontspannende gewoontes in je dagelijkse dag. Een wandelingetje buiten, een kopje thee, een lekkere massage van je partner. Wat voor handen is en vooral wat voor je werkt. Het voelt simpelweg gewoon goed om zo nu en dan even te ontspannen, is het niet?

Zijn je zorgen sociaal gerelateerd? Neem dan eens een kijkje bij één van onze groepstrainingen!

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Back To Top