skip to Main Content
Florian Hiele

Zelfvertrouwen voelen tijdens live radio/tv

22 november 2016 werd ik uitgenodigd op Radio 1 voor een 2 uur durend interview. Enkele jaren ervoor was ik twee keer op een lokale radiozender geweest, wat ik toen ook spannend vond, en ook dit was weer een “next level”.

Het voelde uitdagender voor mij omdat radio 1 een veel groter bereik heeft en er ook hele persoonlijke vragen aan mij gesteld gingen worden.

Maargoed…ik ben angstcoach…dus tja…ik moet dan wel heel verzekerd overkomen…right?

Nee, complete onzin…

Tuurlijk wilde ik zelfverzekerd overkomen op de radio…dat was mijn uitgangspunt, maar dit betekende niet dat ik van mezelf géén onzekerheden en twijfel mocht voelen tijdens de voorbereiding en het interview, want juist die eis maakt je onzekerder!

Hoe kan ik mij dan wel zelfverzekerd voelen op de radio of tv?

Wel, niemand wordt ’s ochtends wakker en denkt van…nou laat ik mij vandaag maar eens lekker onzeker maken! En toch zal je erkennen dat je weleens onzeker bent, al is het voor een interview op de radio of tv. Dit betekent dat er blijkbaar een deel in ons bestaat die wel de behoefte heeft om je op dat moment onzeker te doen laten voelen. En dit is het onbewuste deel in ons.

Dit onbewuste deel, ook wel onderbewuste genoemd, heeft als belangrijkste taak ons beschermen. Het wil ons helpen zo goed mogelijke beslissingen te maken en beslissingen welke veilig voor ons zijn. Wanneer dit onderbewuste deel verwacht dat jij in een bepaalde situatie niet veilig zal zijn, dan zal hij dit communiceren met bepaalde gevoelens.

Deze gevoelens die dit onderbewuste deel communiceert naar het bewuste deel, zijn in dit geval negatieve gevoelens om jou bewust te maken van de gevaren die er kunnen zijn. Hierdoor kun je vooraf om leren gaan met deze uitdagingen die eventueel kunnen plaatsvinden.

Bij mij kwamen er ook “negatieve” gevoelens omhoog die resulteerde in gedachten zoals:

  • Straks zeg je iets verkeerd
  • Weet je wel wat je kunt zeggen over de familie en wat niet?
  • Zometeen ga ik stotteren of kom ik niet uit mijn woorden
  • Wat als ik de vragen niet begrijp?
  • Wat als ik mijn theorieën wetenschappelijk niet kan onderbouwen?
  • Stel je voor dat ik de vragen van de luisteraars niet kan beantwoorden…val ik dan door de mand?

Al deze onzekerheden en twijfels kwamen omhoog in de laatste paar uur voor het interview.

Nu…ik had kunnen zeggen…nee dat wil ik niet voelen! Ik wil me zelfverzekerd kunnen voelen! Maar dan had ik juist de kans gemist…

Het nut van onzekerheid en twijfel

De onzekerheid en twijfel wees mij juist op mijn eigen onopgeloste stukken in mijn leven. En ook al heb ik daar al aan gewerkt vanaf mijn 18e levensjaar…dit was een nieuw level…een nieuwe uitdaging en dus kwamen enkele weer omhoog.

De onzekerheid vertelde mij dat ik leunde op zekerheden die niet van mij waren. Ik leunde op de goedkeuring van mijn ouders en de vraag of zij er wel oké mee zouden zijn als ik ging praten over mijn ervaring van de opvoeding. Dit maakte mij ervan bewust dat ik niet voor mijzelf had besloten wat ik überhaupt wilde vertellen en wat niet. Wat voelde voor mij nu echt goed om te vertellen? En wat niet?

De twijfel over of ik wel of niet de vragen – die gingen komen – kon beantwoorden vertelde mij bijvoorbeeld dat ik nederig moest zijn en mijn grenzen van kennis moest aangeven. Door stoer te doen zou ik door de mand vallen of een luisteraar een verkeerd advies geven. Verder moest ik de controle loslaten en er op vertrouwen dat ik antwoord kon geven en ook al zou het niet het antwoord zijn wat men wilde horen dat ik er in ieder geval wel achter kon staan.

Dit en nog veel meer kon ik achterhalen in enkele uren voor het interview en zorgde ervoor dat ik rust, zekerheid en vastberadenheid ging voelen. Echter had ik dit niet kunnen voelen wanneer ik mijn “negatieve” gevoelens, die in eerste instantie omhoogkwamen, ging onderdrukken, negeren en positief denken ging forceren met mijn bewuste denken. De eerste twee zouden het probleem niet oplossen en het laatste zou alleen maar een strijd opleveren tussen mijn bewuste en onderbewuste denken.

Hoe kan ik mij dan wel zelfverzekerd voelen en zelfvertrouwen uitstralen?

  1. Omarm alle onzekerheden en andere negatieve emoties die loskomen uit je onderbewuste.
  2. Leer ze te voelen en te begrijpen. Elke negatieve emotie heeft een positieve boodschap…Het heeft een cadeau in zich dat jou helpt om te bereiken wat je wilt bereiken
  3. Transformeer de negatieve emoties door:
    1. Keuzes te maken over wat je zegt of niet zegt.
    2. Te bepalen uit welke beweegreden je daar staat
    3. Te bepalen wat jouw grenzen zijn
    4. Te bepalen waar jij je goed bij voelt
    5. Op te ruimen wat je dient op te ruimen

Twee jaar geleden gaf ik bijvoorbeeld een workshop over pesten voor een groep tieners. En tijdens het geven van de workshop knaagde er iets in mij. Iets voelde niet goed en ik wist niet wat. Na de workshop nam ik even wat tijd om uit te zoeken wat dit gevoel mij vertelde. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik mijzelf niet serieus kon nemen omdat ik vroeger zelf had meegedaan aan pesten en ik voelde mij hierover nog schuldig. Een paar dagen erna heb ik toen die jongen die ik pesten – van 15 jaar geleden – opgebeld en mijn excuses aangeboden.

Dit was lastig om te doen. Mijn ego wilde hier eerst niet aan mee werken, maar het was enorm bevrijdend en de keer erop voelde ik trots bij het geven van diezelfde workshop. Of die jongen mij nu wilde vergeven of niet is irrelevant. Dat is aan hem. Ik bevrijde mij in ieder geval van mijn schuldgevoelens en heb die jongen laten weten dat hij gelijk had en zijn boosheid terecht was.

Zo zijn er bij jou wellicht ook stukken in het verleden die nog om heling vragen. Wanneer dat omhoogkomt, is het zinvol om hier aandacht aan te schenken.

  1. Opnieuw een voorstelling maken van wie je wilt zijn tijdens dit interview op de radio of tv. Waar voel jij je nu echt goed bij? Maak daar een krachtige visualisatie van en ga ervoor!

Wil jij je helemaal ontspannen en zelfverzekerd voelen voor de camera? Dan is het wellicht zinvol om begeleiding van een coach hierin te nemen. Wil je van mij hierin begeleiding hebben, dan is wellicht een de persoonlijke training een goede optie.

Beluister hier het interview wat ik toen voor radio 1 heb gegeven.

 

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top