Uitgaan is voor veel mensen een gezellige aangelegenheid. Een avondje stappen, naar de bioscoop, discotheek of lekker naar de plaatselijke kroeg zijn enkele voorbeelden. Echter, niet voor iedereen is die gezelligheid tijdens het uitgaan zo vanzelfsprekend. Er zijn ook mensen die er tegenop zien of zelfs helemaal niet durven om uit te gaan. Angst om uit te gaan kan diverse oorzaken hebben. Zelf heb ik deze angst ook ervaren en vandaar dat ik hier vandaag wat meer aandacht aan wil besteden. Heb jij hier ook last van? Dan hoop ik dat jij wat aan dit artikel hebt zodat jij het weer aandurft om uit te gaan!
De redenen om thuis te blijven
Zelf liet ik me soms wel eens overhalen door mijn vrienden, maar echt ‘leuk’ vond ik het vooraf niet om op stap te gaan. Ik ervoer het destijds niet als ‘niet durven uit te gaan’ maar ik had wel altijd een vervelend gevoel bij de gedachte om uit te gaan. Gezelligheid en plezier voelde ik niet en daarom bedacht ik vaak tal van redenen om thuis te blijven. Ik vond het zonde van het geld, was eigenlijk wel moe of de groep waarmee ik op pad zou gaan beviel me niet helemaal. Ik was ook niet tevreden over mijn eigen dans-moves en die film of muziekstijl was ook gewoon niet helemaal mijn ding. Ik vond het vreemd dat zelfs op de momenten dat ik me wel liet overhalen, ik nog steeds dat vervelende gevoel bleef ervaren. Pas vele jaren later kwam ik erachter dat het vervelende gevoel eigenlijk angst was. Ik durfde helemaal niet uit te gaan maar hoe kwam dat nou precies?
De overlevingsstrategieën van een kind
Het niet durven uit te gaan had alles te maken met bepaalde overtuigingen in het onbewuste deel van mijn brein. Overtuigingen die ik zelf als kind gecreëerd heb om – zo gezegd – te kunnen overleven. Er was vroeger bij mij thuis namelijk veel ruzie tussen mijn moeder (+ stiefvader) en mijn oudere, puberende zus. Als kind trok ik mijzelf daarom vaak terug op mijn kamer als er thuis geschreeuwd werd. Ik voelde me machteloos in de boosheid die er thuis woede en op mijn kamer kon ik me hiervan afschermen en voelde ik me veilig. Pas toen mijn zus een paar jaar later uit huis ging werd het rustig thuis en leek alles weer ‘normaal’ te worden. Ik wist toen nog niet dat de strategie die ik ontwikkeld had, om mijzelf veilig te voelen, me later zou gaan belemmeren in het uitgaan..
Van strategie naar obstakel
De functionele (en op dat moment noodzakelijke) overlevingsstrategie die ik als kind ontwikkeld had, zorgde er jaren later dus voor dat ik niet durfde uit te gaan. Hoe kon dat?
Nou, overlevingsstrategieën treden in werking op het moment dat er een (soortgelijke) situatie ontstaat waarvoor de strategie destijds ontwikkeld is. De situatie is in dit geval de ‘trigger’ en de strategie de ‘response’.
In mijn geval was ruzie en geschreeuw de ‘trigger’ en me veilig kunnen terug trekken op mijn kamer de ‘response’. Helaas komen ruzies nogal eens voor in het uitgaansleven en dit resulteerde in het in werking treden van mijn overlevingsstrategie. Maar waar was mijn kamer op dat moment? Nergens…en dus…Paniek! Het slachtoffer worden van geweld tijdens het uitgaansleven heeft daar later nog een schepje bovenop gedaan. Hierdoor heeft ‘het niet durven uit te gaan’ uiteindelijk de overhand gekregen.
Het neutraliseren van de strategie
De bewustwording van de overlevingsstrategie die ik in dit artikel met je deel, heeft me uiteindelijk een enorm inzicht gegeven. Daarmee heb ik voor mezelf keuzevrijheid kunnen creëren. Ik kan namelijk zelf mijn reactie (response) op een dergelijke situatie uitkiezen.
Ik vond het géén reële gedachte om te denken dat ruzies niet meer zullen voorkomen tijdens het uitgaan. Wel kon ik kiezen hoe ik hier mee wilde omgaan. Wilde ik mee doen? Wilde ik het uit te weg gaan of wilde ik (blijven) vluchten? Nee, wat ik wilde (en nu nog steeds wil) is de gezelligheid en het plezier ervaren waarvoor ik in eerste instantie uit ben gegaan. Daarom laat ik de ruzie dus voor wat het is, bij de mensen die het veroorzaken, niet bij mij. Hier voor te gaan staan voelt goed.
Dat heeft er voor gezorgd dat ik nu weer veiligheid ervaar en weer durf uit te gaan. Ik voel me niet meer dat kleine jongentje dat zich machteloos en onveilig voelt.
In je kracht komen te staan
Mijn verhaal is één van de voorbeelden waarbij een verouderde overlevingsstrategie je leven uit balans kan gooien en angst de overhand krijgt. Bij Sociale Vrijheid coachen wij mensen met sociale angsten op een dusdanige manier dat zij in staat zijn om zich los te maken van dergelijke strategieën en overtuigingen. Hierdoor komen zij weer in hun kracht te staan wat enorme positieve uitwerkingen heeft op hun leven. Ben je geïnteresseerd? Kom dan naar één van onze Sociale Vrijheid trainingsprogramma’s of laat ons jou persoonlijk coachen.
Dit bericht heeft 0 reacties