In het artikel “De twee oorzaken van schuldgevoelens” heb je kunnen ontdekken dat het hebben van schuldgevoelens slechts twee oorzaken kent.
De eerste oorzaak heeft te maken met verantwoordelijkheden nemen die je eigenlijk niet kunt nemen en de tweede oorzaak met acties die je hebt ondernomen of juist niet hebt ondernomen, waar je nu niet meer achter staat.
In dit artikel maak ik de verslavende kracht van schuldgevoelens zichtbaar zodat je in staat bent erachter te komen hoe de emotie ‘schuld’ jou op diverse vlakken in je leven kan tegenhouden en “slaaf” maakt. Het doorzien van het mechanisme geeft je de mogelijkheid om boven deze verslavende kracht te gaan staan, zodat jij je vrij voelt om te zijn wie je wilt zijn.
Schuldgevoelens werken op twee manieren verslavend:
- Schuldgevoelens kunnen je doen laten geloven dat alleen iemand anders dan jijzelf kan bepalen wanneer jouw schuldgevoel is ingelost
- Schuldgevoelens kunnen je doen laten geloven dat fouten niet meer hersteld kunnen worden en dat jij daarvoor altijd moet blijven boeten.
Tenzij je schuldgevoelens op een juiste manier loslaat zullen bovengenoemde mechanismen in werking treden en hiermee ook de verslavende kracht. Verslavend omdat het jou tot slaaf maakt van het verleden en de mensen die dit tegen jou gebruiken. Immers heb jij iets “verkeerd” gedaan en “moet” je dit goed maken.
Een slaaf is iemand die tot onbetaalde arbeid gedwongen wordt. Natuurlijk ben je geen echte slaaf wanneer je dingen doet om iets goed te maken, maar er zit een overeenkomst in. Het zit hem in het gedwongen worden om iets te gaan doen, zonder dat je daar zelf écht achter staat.
Het dwingende gevoel is dan ook de verslavende werking van schuld.
Dit dwingende gevoel kan getriggerd worden door mensen die jou wijzen op je zogenaamde schuld of door je directe gedachte aan jouw zogenaamde schuld. En omdat jij in de emotie van die herinnering komt, krijg jij het gevoel dat je iets goed te maken hebt en zul je vanuit dat gevoel doen wat er van je gevraagd wordt of wat je van jezelf vraagt!
Begrijp goed dat je de emotionele lading van die herinnering niet zal loslaten door vanuit deze emotie dingen te gaan doen die opgedragen worden. Sterker nog: je zult hierdoor keer op keer aan jezelf laten zien dat jij het “waard” bent om dingen tegen je zin te moeten doen. Hiermee devalueer je je eigenwaarde en blijf je in een cirkel rondlopen van schuldgevoel → iets doen tegen je zin in → lagere eigenwaarde → nog meer schuldgevoel (ook naar jezelf toe) → etc.
De verslavende kracht van schuldgevoelens werkt door de tijd heen
Aan deze cirkel (of zelfs spiraal naar beneden) zit geen einde, totdat jij zelf inziet dat jij niets meer kunt veranderen aan het verleden, jezelf vergeeft voor het verleden, en opnieuw gaat bepalen wat goed is voor jou en je omgeving.
Illusie 1: Alleen iemand anders kan je vertellen wanneer je schuld is ingelost
Dit is de grootste ilusie en verbreekt totaal de verbinding met je eigen intuitie en weten. Niemand kan voor jou bepalen wanneer de schuld is ingelost. Alleen jij kunt dit zelf weten. Je moet hiervoor echter eerlijk naar jezelf zijn en er in gaan vertrouwen dat het goede wat je doet de schuld inlost. Om dit te kunnen doen moet je schuldgevoelens gaan leren begrijpen.
Illusie 2: Fouten kunnen niet meer hersteld worden
Ergens klopt het dat fouten niet meer hersteld kunnen worden. Het verleden komt namelijk niet meer terug. Daar gaat het echter niet om in dit verhaal. Hier gaat het om je innerlijke geweten. En dit kun je wel herstellen. Dit kun je doen door het verleden jou iets te laten leren. Vervolgens kun je deze wijsheid meenemen zodat je meer de persoon bent die je wilt zijn.
Ervaringen zijn er niet om je in te laten zien hoe onwetend je bent…. Ze zijn er om je te helpen wijzer te worden. Ze zijn er om je te helpen “te weten”.
De kracht in jezelf brengen en loslaten aan de verslaving
Om de verslavende werking los te laten moet je jouw acties gaan baseren op jouw innerlijke geweten ipv afhankelijk te blijven van de dwingende gevoelens die andere jou geven of jij jezelf aanpraat. Durf jezelf te confronteren door:
- Jezelf te vergeven
- Op te schrijven wat het je geleerd heeft
- Te kiezen wie jij nu wilt zijn met de wijze lessen die je geleerd hebt
Zonder de vergeving is het zinloos om nummer 2 en 3 uit te voeren. Je zit dan nog in de beladen schuldgevoelens die jou in een cirkel houden. Verbreek eerst de schakels zodat je überhaupt een beter persoon kunt zijn!
Door het bovengenoemde proces te doorlopen doorbreek je de verslaving en ben je in staat schuldgevoelens te gaan benutten om een beter individu te zijn. Schuldgevoelens gaan hierdoor voor jou werken en zullen eerder richtingaanwijzers worden dan ontkrachtende herinneringen.
Zijn je schuldgevoelens sociaal gerelateerd? Neem dan eens een kijkje bij één van onze groepstrainingen!
Succes!
P.S: Ik hoor hieronder graag wat je van dit artikel vindt!
bedankt! Ik weet dit maar de schuldgevoelesn en verantwoordelijkheidsgevoel is soms zo heftig dat ik deze reminder nodig heb. Ik ga de drie artikelen uitprinten en proberen te schrijven.
Dank je wel voor dit mooie artikel. Verslavende schuldgevoelens…….ik weet wat me te doen staat!
Goed om te horen! Graag gedaan!
Je slaat de spijker op zijn kop! Met de juiste ‘jip en janneke’ taal maak je dit proces heel inzichtelijk! Dank
Mooi ik ben dankbaar dit te kunnen lezen ?
Hai Florian,
Interessante artikelen schrijf je! Zo interessant om te lezen dat schuldgevoelens verslavingen kunnen zijn…
Ik heb ook een eerste video van je gezien en die vond ik boeiend. Je vertelt zo heerlijk authentiek en hebt er duidelijk diep over nagedacht. En daar bovenop stel je je heel kwetsbaar op, waardoor ik ook over mijn eigen leven ga nadenken. Inspirerend! Blij mee, dankjewel! Dat het maar veel mensen mag bereiken!
Groetjes Mireille Mettes
Beste Mireille,
Dank voor de complimenten!
Ik schrijf de artikelen met plezier en er zit inderdaad veel van mijn persoonlijke ervaringen in 🙂
Groetjes, Florian