skip to Main Content
Florian Hiele

Wat zullen anderen van mij denken als ik…?

Die gedachte heb ik letterlijk wel 10.000 keer gehad en durfde ik niet te zijn wie ik eigenlijk wilde zijn. Het is ook niet gek, want we hebben veelal geleerd om ons anders te gedragen wanneer er “andere” mensen bij ons op bezoek  kwamen.

  • Je moest beleefd zijn
  • Je moest je netjes voorstellen
  • Misschien zelfs je tranen even niet laten zien
  • Even niet je emoties uiten
  • Of zelfs nette kleren aan doen?

En waar deden we het voor? Om een goede indruk te maken op andere mensen. Juist! Alsof degene wie we waren eigenlijk niet genoeg was. Het is dan ook niet gek dat je gedachtes kunt krijgen die zeggen: “Wat zullen anderen van mij denken als ik … doe? Zullen ze mij nog accepteren wanneer ik mijn ideeën uitspreek? Of gaan ze mij uitlachen wanneer ik vertel van welke muziek ik houd?

Meestal heb je geen last van deze gedachtes wanneer je met mensen bent die soort gelijke normen, waarden en voorkeuren hebben. Echter wanneer je juist met nieuwe mensen bent, weet je niet hoe deze mensen over jouw normen, waarden en voorkeuren denken. Het is dan nog gissen. En juist dan is het belangrijk om jezelf los te trekken van de noodzaak van goedkeuring, bevestiging, acceptatie, etc. van de ander.

Want wat is nu echt belangrijk?

Wil je mensen laten weten wie jij bent of wil je een masker dragen? Ik kan je zeggen van de tientallen mensen die ik begeleid heb, was er geen één die het masker weer op wilde doen! Oh ja…, het was even spannend om hem af te zetten en de mensen echt te vertellen hoe ze over dingen dachten en hoe ze zich voelden. Maar is het niet veel belangrijker om gewoon te zijn wie je echt bent? Is het niet veel belangrijk om jezelf die vrijheid te gunnen?

Maar wat als…gebeurt?

Wat als ze mij niet meer mogen? Of mij niet meer accepteren wanneer ik … zeg? Mijn vraag is dan: “Wat maakt dat uit?” Je bent wie je bent en door degene te zijn wie je bent, trek je daarbij mensen aan die bij je passen. Door een masker op te houden, zul je ook mensen aantrekken die een masker op hebben. Door gewoon te zijn wie je bent, zul je mensen gaan aantrekken die gewoon zijn en die bij je passen!

Kies voor Sociale Vrijheid en geef jezelf de ruimte.

Tijdens het zogenaamde Sociale Vrijheid Trainingsprogramma zijn er tal van mensen die juist die stap maken. Ze hebben er genoeg van zich anders voor te doen vóór andere mensen en maken de stap naar Sociale Vrijheid. Meestal gaat dit gepaard met een emotioneel proces waarin ze zien hoeveel zij zichzelf tekort hebben gedaan. En toch is het elke keer weer mogelijk. Vergeving is dan vaak nodig voor de keren dat ze zichzelf zijn gaan aanpassen en wegcijferen voor andere mensen.

Het mooie is dat men tijdens zo’n proces meestal een perceptie verandering ervaart waarin men in plaats van: “Wat zullen andere mensen van mij denken?” gaat naar: “Wat zal het ook wat andere mensen van mij denken! Ik ben gewoon wie ik ben! En wanneer anderen daar een probleem mee hebben, is dat hun probleem. Ik ga mij niet langer meer anders voor doen!”

Dat zijn zulke fantastische momenten om mee te maken. Het lijkt er dan ook op dat soms kilo’s aan emotionele bagage van die mensen afvallen.

Hoe laat jij die ongewenste gedachtes los?

Stap 1: Ongewenste gedachtes accepteren

Om ongewenste gedachtes los te laten is de eerste stap accepteren dat ze er nu zijn. Kijk, deze gedachtes zijn niet van je buurman of grootmoeder. Jij denkt deze gedachtes en dus is er een deel in jou die deze gedachtes belangrijk vindt. Of je het nu leuk vindt of niet, ze zijn er op dit moment.

Stap 2: Leer te begrijpen wat de functie is van deze ongewenste gedachtes

De vraag is waarom vindt dat deel in jou deze gedachtes belangrijk? Wat is de functie die deze gedachtes hebben? Waar behoeden ze je voor? Wanneer heb je geleerd om ze te gaan denken?

Stap 3: Laat de ongewenste gedachtes los

Wanneer je begrijpt welke functie deze gedachtes hebben, kun je inzien dat ze niet meer nodig zijn. Je kunt letterlijk met dit deel in jou, die ze creëert, zeggen: “Bedankt dat je me al die tijd hebt behoed voor … . Ik wil je laten weten dat dat nu niet meer nodig is en je vragen om mij te helpen om … (bijvoorbeeld sterker te gaan staan in het leven of meer in mezelf te geloven). Wanneer je dat deel in jou namelijk geen andere functie geeft, voelt het zich nutteloos. Geef het dus een nieuwe functie!

Stap 4: Elke ongewenste gedachte is een nieuwe kans om te groeien

Geef het niet na 10 keer op. Denk niet van: “Oh nee, nog zo’n ongewenste gedachte! Ik ben ze zat!” Nee, zie elke ongewenste gedachte als een kans om te groeien en zelfverzekerder te worden. Net zolang, totdat je in de gaten krijgt : “Hé, ik voel me vrijer! Ik kan mij gemakkelijker uiten tussen de mensen. Ik durf meer te zeggen! Lekker”!

Pas deze stappen toe om minder te denken aan wat andere mensen van je vinden en meer te handelen zoals jij dat prettig vindt. Hierdoor zul je je veel vrijer voelen.

En omdat elke ongewenste gedachte in deze vorm vanuit angst ontstaat, doe je er goed aan de gratis videoserie sociale angst te bekijken, waaruit  je nog 20 inzichten kunt halen.

Heb je extra steun nodig bij het ombuigen van deze gedachten? Maak dan gerust een afspraak voor een persoonlijke training of kom naar één van onze Sociale Vrijheid Trainingsprogramma’s!

Florian Hiele

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top