Schaamte gevoelens komen vaak voor bij mensen die willen voldoen aan de algemene maatstaven die de maatschappij heeft. Het is een behoefte die vraagt om erkenning, bewondering, acceptatie etc. van de maatschappij, vrienden of familie.
Wanneer we het hebben over schaamte met betrekking tot het lichaam vertelt het je dat je niet tevreden bent over je lichaam of dat je een verwachting van de maatschappij wilt nastreven. Een van deze twee zal voor jouw de boventoon voeren. In dit artikel geef ik je 5 tips om met schaamte gevoelens om te gaan.
Wil je van je schaamte gevoelens over je lichaam af?
Vraag jezelf dan nu: welke van de twee bovengenoemde oorzaken speelt bij mij een rol? Wat is er bij mij aan de hand dat ik mij over mijn lichaam schaam? Ben ik eigenlijk niet te vrede over mijn lichaam? Of ben ik wel te vrede over mijn lichaam, maar wil ik voldoen aan wat de media voorschrijft of wat mijn omgeving van mij verwacht?
Schaamte over je lichaam kan allen ontstaan wanneer jij er liever anders uit zou willen zien. Je vraagt eigenlijk aan jezelf om degene die je nu bent onzichtbaar te maken en een ander (ideaal) lichaam zichtbaar te maken. Mijn vraag is: “Is dat de oplossing?”
Lichamelijke schaamte tip 1: Wie jij NU bent is goed
Je kunt er lang over discussiëren, maar je bent nu de persoon die je bent met het lichaam dat je hebt. Je kunt je er boos over maken, schuldig over voelen, onzeker door laten worden, maar wat helpt het je? Heeft het echt zin om jezelf af te keuren voor hoe je eruit ziet? Ga je je daardoor beter voelen? Ik weet zeker dat dát je niet verder brengt.
Wel weet ik zeker dat een diepe acceptatie van wie jij NU bent je wél verder gaat brengen. Ik zeg niet dat je niet mag streven naar een lichaam wat je prettiger vind, maar waarom het onmogelijke van jezelf vragen?
De eerste tip is dus om stap voor stap je lichaam te gaan accepteren zoals het nu is. Zeg tegen het deel waar je je voor schaamt: “Je mag er helemaal zijn. Je bent welkom. Ik hou van je zoals je bent. Je bent het waard om er helemaal te mogen zijn!“ Dit kun je bijvoorbeeld voor de spiegel doen en uitspreken. Of in je gedachten wanneer je aan dat deel denkt waar jij je vroeger voor schaamde. Dit gaat er voor zorgen dat je rust gaat ervaren en dat je je waardiger zult gaan voelen. Des te waardiger jij je voelt des te minder ruimte er is voor schaamte!
Lichamelijk schaamte tip 2: Alleen jij kunt jezelf het gevoel van schaamte geven
Dit kan een confronterende tip zijn. Echter geeft hij je wel de mogelijkheid om van je lichamelijke schaamte gevoelens af te komen. Stel je voor dat jij een groene jas aan hebt en in de stad bent. Vervolgens loopt er iemand op je af en zegt tegen je: “Wat een verschrikkelijke lelijke rode kleur jas heb je aan.” Zou je dan bij jezelf denken: “Oew, het is inderdaad een lelijke rode kleur jas? Of zou je denken, die kerel heeft het vast niet helder zitten, want deze jas is groen!”
Zo kun je ook kijken naar je lichaam. Op het moment dat jij je lichaam accepteert zoals het is, je er goed over voelt en er komt iemand op je af en maakt een lelijke opmerking over je, kun je gaan denken: “Ach, die man/vrouw is vast niet goed wijs! Wat vervelend voor hem dat hij/zij die dingen zo ziet. Terwijl jij je goed blijft voelen over jezelf.
Door verantwoording te nemen over je eigen gevoelens ben je niet meer afhankelijk van de goedkeuring, bevestiging, acceptatie etc. van een ander en kun je in je eigen kracht komen te staan. Ik geef het toe. Het is soms verleidelijk om een ander de schuld te geven van hoe jij je voelt, je bent dan namelijk slachtoffer en kunt dan niet zoveel doen aan het probleem om het op te lossen. Maar ik denk dat je ergens diep van binnen helemaal geen slachtoffer wilt zijn en je wel goed wil voelen. Wanneer dat zo is, zie dan in dat alleen jij jezelf het gevoel van schaamte kunt geven. Hierdoor kun je verantwoording nemen en je goed gaan voelen over je lichaam!
Lichamelijke schaamte tip 3: Jij bent anders en dat is reden genoeg om er helemaal te mogen zijn!
Misschien wil je je liever onzichtbaar maken en even een spook zijn wat op de achtergrond mee kijkt naar wat er gebeurt. Maar geeft je dat echt een voldaan gevoel? Wordt je daar echt gelukkiger van?
Een ieder is uniek en anders en gelukkig maar, want anders was het leven zo saai. Juist door de totaliteit van andere mensen die uniek zijn is het leven veelzijdig en is elke ervaring uniek.
Zo ook ben jij anders dan iemand anders. En juist omdat je anders bent, heb je een reden dat je er bent. Het geheel zou zonder jou niet compleet zijn. Er zou een stukje van de puzzel missen. Zonder jou is het geen geheel. Juist dat deel in jou wat anders is, is de reden dat je er bent en zorgt er voor dat jij de puzzel compleet maakt!
Leer dus te beseffen dat juist jouw uniekheid en misschien wel dat deel waar jij je voor schaamt juist belangrijk is dat het er is. Leer dus dat deel waar jij je voor schaamt te waarderen en te uiten. Geef jezelf elke dag weer permissie om er volledig te zijn. Want des te meer jij jij bent des te gemakkelijker ook anderen zichzelf kunnen zijn.
Lichamelijke schaamte tip 4: Wat is het verhaal achter de schaamte?
Ergens is er een oorsprong. Een eerste begin dat je je bent gaan schamen. Er is een grote kans dat je dat niet meer bewust weet en toch is er een begin. Meestal ligt de oorsprong in de eerste 7 levensjaar, echter kan het ook zelfs daarvoor zijn ontstaan. Iemand of iets heeft je namelijk geleerd om te gaan schamen. Kinderen schamen zich namelijk niet zo snel. Wanneer ze boos zijn gaan ze met dingen gooien, wanneer ze verdrietig zijn huilen ze, wanneer ze blij zijn lachen ze…en dit alles zonder schaamte. Wanneer ben jij je voor het eerste gaan schamen? Waarom ben je dit gaan doen? Hoe hielp jou dat in die tijd? Begrijp goed dat er altijd een reden achter de behoefte ‘om je te gaan schamen’ zit. Welk positief effect heeft schamen voor jou? Zo zou het gevoel van schaamte je kunnen helpen om niet in de spotlights te gaan staan.
Ga zelf of met een coach opzoek naar het verhaal achter de schaamte, zodat je deze kunt omzetten in kracht.
Lichamelijke schaamte tip 5: Jouw lichaam is jouw tempel: koester het
Waar je ook heen gaat, je neemt je lichaam altijd mee. Waarom niet je lichaam beschouwen als het belangrijkste wat er in je leven is? Je kunt er door leven!
Beschouw het als een tempel. Verzorg het, beweeg er in, geniet er van. Onthoudt dat de mensen die je pijn willen doen het alleen maar kunnen doen vanuit hun eigen pijn. En zie dus hun eigen pijn wanneer zij jou proberen pijn te doen en heb compassie voor hen. Zolang jij je maar gelukkig gaat voelen over jezelf. Doe het voor jezelf en zorg er voor dat jij jezelf de acceptatie, bewondering, bevestiging, goedkeuring etc. geeft…Dan wordt je namelijk onafhankelijk van de ander en kun je stralen…
Ga met deze 5 tips aan de slag en kijk hoe jij de dingen anders kunt gaan doen. Heb je grote stukken waar jij je over schaamt? Neem dan enkele persoonlijke consulten. Dan gaan we samen de schaamte gevoelens omkeren naar jouw kracht!
Florian Hiele
Dit bericht heeft 0 reacties