skip to Main Content
Florian Hiele

Waarom voel ik me zo minderwaardig?

Het gevoel van minderwaardigheid kan een hardnekkig, ongewenst gevoel zijn. In dit artikel ga ik in op waar het gevoel van minderwaardigheid vandaan kan komen en wat je er aan kunt doen.

Laten we eerst het woord “minderwaardigheid” helder hebben. Minderwaardig, Minder waardig of minder waard oftewel minder, vertelt ons dat er een vergelijking wordt gemaakt. Waardig refereert naar iets dat een bepaalde waarde heeft.

Wanneer jij je minderwaardig voelt betekent het dus dat jij iets van jezelf vergelijkt met iets van een ander en in deze vergelijking tot de conclusie komt dat jij minder bent.

Maar waarom voel ik mij dan minderwaardig?

Iedereen is op deze planeet geboren en heeft in principe net zoveel waarde als een ander. Een ieder vult namelijk een stukje van de puzzel en van het totaal. Wanneer jij geen reden had om hier te zijn dan was je er waarschijnlijk ook niet geweest en dus heb je een bepaalde toegevoegde WAARDE aan het geheel.

Een waarde aan het geheel, omdat waarde te maken heeft met geven. Zonder geven kan waarde niet bestaan. Hoe meer jij te geven hebt, des te meer zul jij jouw waarde ervaren.

Je kunt niet meer waard worden, maar ook niet minder!

Wanneer je het niet economisch bekijkt kun je eigenlijk niet meer waard worden, maar ook niet minder! De waarde zit namelijk al in jou. Wel kun je jouw waarde beter benutten. Hoe meer je deze waarde, die al in jou zit, kunt benutten, des te waardiger zul je je voelen.

De gedachten aan minderwaardigheid laten jou weten dat jij niet jouw waarde volledig benut OF dat je niet de juiste vergelijking maakt. Ik zal een voorbeeld geven.

Stel je voor dat je een vergelijking maakt tussen een vis en een aap. En stel dat je waarde van de aap en zowel de vis gaat baseren op hoe snel beide een boom in kunnen klimmen. Je maakt dan een misleidende vergelijking. Het is een vergelijking waarmee je zou kunnen gaan geloven dat de vis minder waard is dan de aap. Maar is dat echt waar? Of heeft de vis andere waarden?

Om het nog concreter te maken: Stel jij bent een goede architect, maar je hebt twee linker handen en je gaat jezelf vergelijken met een meubelmaker die met gemak een bank maakt. Dan heb je kans dat jij je op DAT PUNT minder waard voelt dan hem.

Deze gedachte zorgt dan ook voor het minderwaardigheidsgevoel. Een veelvoud van soortgelijke gedachten zorgt er dan uiteindelijk voor dat jij je over het algemeen minderwaardig gaat voelen.

Maar waar komen die gedachten van minderwaardigheid eigenlijk vandaan?

Een kind is als een spons en neemt t/m een jaar of 7 heel veel informatie automatisch over. Zijn denken is over het algemeen in de zogenaamde ‘alfa-staat”, wat ook wel de hypnose-staat wordt genoemd.

Wanneer kinderen in deze jonge jaren keer op keer te horen krijgen dat ze iets niet kunnen of dat andere kinderen beter zijn, dan leren ze te geloven dat ze minder waard zijn!

Ook wanneer bijvoorbeeld jouw ouders de gewoonte hadden om andere mensen boven zich te plaatsen dan is dit een gewoonte die je misschien wel hebt overgenomen.

Is het jouw schuld?

Uit dit kunnen we concluderen dat het eigenlijk niet jouw schuld is dat jij nu zo denkt. Je wist niet beter! Echter betekent het niet dat jij nu slachtoffer bent van het geheel, je weet namelijk nu wel beter.

De kunst is dan ook dat je verantwoordelijkheid neemt voor deze minderwaardigheidsgedachten, en dit bij elke gedachte opnieuw.

Neem je niet de verantwoordelijkheid over deze gedachten en gevoelens van minderwaardigheid, dankan ik je garanderen dat je slachtoffer zult blijven en dan is het onmogelijk om je waardiger te gaan voelen.

Hoe kom ik dan van die minderwaardigheidsgedachtes en gevoelens af?

De eerste stap is verantwoordelijkheid nemen. In het volgende artikel zal ik hier dieper op ingaan en je tips geven hoe jij van je minderwaardigheidsgedachten en -gevoelens afkomt.

Mocht je opzoek zijn naar persoonlijke begeleiding om van je minderwaardigheidsgevoel af te komen. Kijk dan even bij de persoonlijke training.

Klaar om jouw sociale angsten te overwinnen?

Ontvang gratis 20 inzichten en voorkom de 5 meest gemaakte fouten...

Je gegevens blijven uiteraard geheim!

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Back To Top